Futsal Európa-bajnokság Magyarországon

Budapest, 2014. augusztus 28. – Hevesi Tamás szövetségi kapitány bemutatta a magyar cukorbeteg futsal-válogatott tíz fős keretét. A szeptember 1-5. között Balatonfüreden rendezendő Cukorbeteg Futsal Európa-bajnokságon címvédésre készül a hazai csapat, melyben több poszton is személyi változás történt a tavalyi válogatotthoz képest. Hevesi Tamás szerint erősebb kerettel vágnak neki a kontinensbajnokságnak, és bebizonyítják: a tavalyi aranyérem nem véletlen volt. Az Európa-bajnokság összes mérkőzése ingyenesen megtekinthető.

A Magyar Sport Házában rendezett budapesti sajtótájékoztatón a válogatott tagjai mellett részt vett és beszédet mondott a sportesemény megszervezését és a magyar csapat felkészülésének támogatását magára vállaló két cég képviseltében Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója és Dr. Fülöp Rita, a Sanofi Diabétesz üzletágának igazgatója. Szintén felszólat Dr. Bóka István, a sporteseménynek otthont adó Balatonfüred polgármestere, és a Magyar Labdarúgó Szövetség képviseletében Dunai Antal, olimpiai bajnok labdarúgó.

A szeptember 1-5. között zajló DiaEuro nemzetközi cukorbeteg futsal-torna arra hívja fel a figyelmet, hogy aktív sportolással, időben elkezdett, hatásos kezeléssel és rendszeres vércukorméréssel a cukorbetegek teljes értékű életet élhetnek. A szervezők elmondták, hogy a balatonfüredi szabadidő- és konferenciaközpontban végül az eredetileg tervezett 16 ország csapata helyett összesen 14 válogatott (a résztvevő országokat lásd alább) méri össze tudását, miután Ciprus és Kazahsztán technikai okok miatt visszamondta a részvételt. Az esélyek mérlegelésekor Hevesi Tamás szövetségi kapitány optimistán nyilatkozott:

„A célunk bebizonyítani, hogy a tavalyi győzelem nem véletlen volt. Idén azonban sokkal nehezebb dolgunk lesz, már csak azért is, mert több csapat verseng a kupáért, mint az előző évben, köztük igen sok erős válogatottal. Címvédőként mindenki minket akar majd legyőzni: Horvátország az előző évben hazai pályán kapott ki tőlünk, és lett ezüstérmes, így biztos vagyok benne, hogy mindent megtesznek majd az aranyért, de például Romániára és a futsalban közismerten jó oroszokra is oda kell figyelnünk. Úgy gondolom, hogy a csapatunk kellően erős ahhoz, hogy idén is sikeres legyen, a játékosok átérzik a bajnokság jelentőségét, és természetesen nagyon sokat jelenthet a hazai közönség támogatása is” – mondta el a kapitány.

A csapatokat négy csoportba sorsolják be szeptember 1-jén, és házigazdaként az első mérkőzést is ekkor játssza majd a magyar válogatott. Az Európa-bajnokság alatt összesen 26 mérkőzést tekinthetnek meg ingyenesen az érdeklődők, az egyenes kieséses szakasz csütörtökön (09.04.) kezdődik, a bronzmérkőzésre és a döntőre pénteken (09.05.) délután kerül majd sor. A cukorbeteg sportolók egészségi állapotát mindvégig szakképzett, orvosi személyzet felügyeli majd, a látogatók pedig egy nyolc pontos kockázat-alapú diabetes kérdőív kitöltésével ingyenesen megtudhatják, hogy mekkora eséllyel válhatnak cukorbeteggé.

Az Európa-bajnokság védnöke, a portugál csapatban játékosként is szerepet vállaló João Manuel Valente Nabais professzor, az IDF Europe (Nemzetközi Diabetes Szövetség Európai Szekciójának) elnöke lesz, és a nyitónapon fellép majd Szász Kitti freestyle világbajnok is.

Az EB-n részt vevő országok:

Belgium, Bulgária, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna, Üzbegisztán

A magyar válogatott játékosai:

Tövisháti Tamás (kapus), Brondics Péter, Czernai Gábor, Földvári Dániel (csapatkapitány), Nagy Roland, Pinczés Balázs, Purguly Edgár, dr. Rezessy Bálint, Sándor Balázs, Tordai Vince

A játékosokról és a csapatról fotók az alábbi linkről tölthetők le:
https://www.flickr.com/photos/flowpr/sets/72157646830419711/

További információk:
http://www.diaeuro.org/
http://www.diabetes.hu/diaeuro/2014/kerettagok
https://www.facebook.com/DiaEuro2014/timeline
https://www.facebook.com/TartsdaSzintet

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!