Orvosok üzenetei • TájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek" />

Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Diabetes és Hypertonia Magazin

MIND diéta

MIND diéta

Szerző: Simonová Erika dietetikus

A hipertónia világszerte 1 milliárd embert érint, előfordulása növekszik az életkor előrehaladtával. A magas vérnyomás jelentősen növeli az érrendszeri kognitív károsodás és az Alzheimer-kór kockázatát, mivel felgyorsíthatja az agysorvadást és olyan folyamatokat indít el, amelyek mindegyike hozzájárul a kognitív károsodáshoz és az olyan súlyos neurológiai szindrómákhoz, mint a demencia. A kognitív károsodás enyhe formái is zavarhatják az olyan mindennapi dolgokat, mint az általános intelligencia, a figyelem, az észlelés, a tanulás, a memória és a végrehajtó feladatok. Ezért ezeknek a funkcióknak a romlása a magas vérnyomás kezelésére és a diéta betartására is negatív hatással lehet.

 Tovább
DASH-diéta és a digitalizáció

DASH-diéta és a digitalizáció

Szerző: Simonová Erika dietetikus

Amikor a szív- és érrendszeri betegségeket és azok megelőzését említjük, időről időre szóba kerül egy mozaikszó, vagyis a DASH-diéta is. A mediterrán diéta mellett ezt is érdemes megismerni, mert nem is állnak olyan messze egymástól. A DASH-diéta hasonló a mediterrán étrendhez, de konkrétabb ajánlásokat és tanácsokat ad az elfogyasztott élelmiszertípusok tényleges mennyiségére és korlátaira vonatkozóan. Ezért is fontos küldetés az ALSAD applikáció fejlesztőcsapatának, hogy informatikai megoldásokkal segítsük a hipertóniás betegeket az egészségtudatos gondolkodásmód kialakításában. Támogatjuk őket egészségi állapotuk javításában és az ehhez szükséges életmódváltás nehézségeinek megoldásában.

 Tovább
A mediterrán étrend helye a cukorbetegek diétájában

A mediterrán étrend helye a cukorbetegek diétájában

Szerző: Simonová Erika dietetikus

Jó oka van annak, hogy a mediterrán étrendet 2022-ben ötödik éve választják a legjobb étrendnek a világon és a legjobb diétának a cukorbetegség kezelésére. A mediterrán diéta inkább életmód, mint szigorú étrend. Kiváló választás lehet, ha cukorbetegként ennek a diétának a szabályait követjük, hiszen nemcsak jobb vércukorszinteket, hanem akár fogyást és az energiaszint növekedését is megtapasztalhatjuk. Ezért fontos küldetése az ALSAD applikáció fejlesztőcsapatának, hogy informatikai megoldásokkal segítse a cukorbetegeket az egészségtudatos gondolkodásmód elérésében. Támogat egészségi állapotunk javításában, és az ehhez szükséges életmódváltás nehézségeinek megoldásában.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!