Orvosok üzenetei • TájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek" />

Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Diabetes és Hypertonia Magazin

„Harmónia volt bennem és körülöttem”

Cukorbeteg kismamák, gesztációs diabétesz

„Harmónia volt bennem és körülöttem”

Szerző: Módos Anikó

Életem csaknem legboldogabb időszaka volt az a kilenc hónap, amíg – diabéteszesként – szívem alatt hordtam a lányomat. Azért „csaknem”, mert ebben a kategóriában az abszolút győztes a Fanni születésével kezdődő és hála Istennek jelenleg is tartó, több mint 25 esztendő…
 Tovább
Soproni Cukorbetegek Egyesülete

Nem konkurensek, hanem barátok vagyunk

Soproni Cukorbetegek Egyesülete

Szerző: Módos Anikó

A Soproni Cukorbetegek Egyesületének „mozgatórúgóját”, elnök asszonyát, Nagy Andrásné Katit évtizedek óta jól ismerem. Fáradságot nem kímélve intéz, segít, ötletel, megoldást talál. Hihetetlen energiával áll a diabéteszesek mellett, s arra is mindig van ideje, energiája, hogy lelki segítséget nyújtson a rászorulóknak. Több évtizede tartó ismeretségünk okán engedtessék meg, hogy ahogy mindig, most is tegezzük egymást!

 Tovább
Győr-Moson-Sopron Megyei Diabetes Egyesület

Nem konkurensek, hanem barátok vagyunk

Győr-Moson-Sopron Megyei Diabetes Egyesület

Szerző: Módos Anikó

A cukorbeteg sorstársakat tömörítő, őket támogató szervezeteket bemutató sorozatunkban elsőként a Győr-Moson-Sopron Megyei Diabetes Egyesület szimpatikus, rendkívül agilis és segítőkész elnökét, Venesz Lászlót (aki lapunk szerkesztőbizottságának is tagja) kérdeztem múltról, jelenről, terveikről, céljaikról és örömeikről.

 Tovább
Üzenet a karanténból

Bárcsak újra megölelhetnénk egymást!

Üzenet a karanténból

Szerző: Módos Anikó

Immár tizedik napja vagyok karanténban cukorbetegként, s fogalmam sincs, meddig tart még ez a borzalom! Én magam határoztam így, mert rettegek attól, hogy bármilyen tünet vagy fertőzés miatt (amelyekkel szerencsére nem rendelkezem!) kórházba kerüljek…
 Tovább
Anyának lenni a legjobb dolog a világon…

Anyának lenni a legjobb dolog a világon…

Szerző: Módos Anikó

Diabéteszes nőként egészséges gyermeknek életet adni még ennél is jobb. Az pedig, hogy a gyermekből értékes, értelmes, különleges felnőtt válik, szinte már felfoghatatlan ajándék! Hétköznapi csoda, amelyhez kellenek bölcs és fáradhatatlan segítők, önzetlen támogatók, tapasztalt „védőhálók”, akik nélkül nem lehet(ne) része az életnek sem az egészség, sem a boldogság.

 Tovább

Széllel szembe…

Szerző: Módos Anikó

A cukorbetegséggel együtt élni egyetlen életszakaszban sem könnyű. Mert – akár tetszik, akár nem – rengeteg lemondással, kompromisszummal, nehézséggel, kínnal-keservvel jár. Mondom én, aki idestova négy évtizede próbálgatom kordában tartani ezt az állapotot.

 Tovább

Optimum tesztcsík 585 és 1175 Ft között

Szerző: Módos Anikó

Egy évvel ezelőtt a Diabetes hasábjain már írtam arról, mekkora eltérések vannak egy doboz, 50 darabos Optimum vércukor-ellenőrző tesztcsík (stix) különböző városokban és különböző patikákban történő megvásárlásakor. Akkor – 2009 őszén – ez a gyógyászati segédeszköz szabadáras volt, tehát az ajánlott ár (585 Ft) feletti árképzés nem minősült törvénybe ütközőnek.

 Tovább

Amitől felmegy a cukrom…

Szerző: Módos Anikó

A fenti címet olvasva talán többekben felvetődik: bizonyára csokitortáról, krémes-hegyekről, tojáslikőrről, whiskyvel „megbolondított” ír kávéról és azok elfogyasztásáról írok majd. Sietve jelentem: erről szó sincs! Olyan történeteket „gyűjtöttem”, amelyeknek középpontjában cukorbeteg sorstársaimat ért sérelmek állnak. A támadások meggondolatlanul és szégyenérzet nélkül irányultak diabéteszes nőkre, férfiakra, kamaszokra, kisgyermekekre, idősekre és fiatalokra. S időnként olyanok is elkövették ezeket, akiknek hivatása az empátia, a másik elfogadása, a szeretet közvetítése…

 Tovább
Mennyibe kerül egy doboz Optimum tesztcsík?

Mennyibe kerül egy doboz Optimum tesztcsík?

Szerző: Módos Anikó

A történet első ránézésre nem tűnik sem túlságosan bonyolultnak, sem túlságosan követhetetlennek. Az, hogy mégis bonyolult és helyenként követhetetlen sztori vált belőle, több dolog szerencsétlen együtthatásának tudható be. Annak jártam utána, mennyiért juthatok hozzá egy doboz, 50 darabos Optimum elnevezésű vércukor-ellenőrző tesztcsíkhoz az ország különböző városaiban és gyógyszertáraiban, illetve az interneten. A hosszas (természetesen nem teljes körű) kutakodás meglepő eredménnyel zárult. Nem fogják elhinni: a cukorbetegek által kifizetendő térítési díj – október végén, a cikk megírásakor – dobozonként 583 és 4725 forint között „mozgott”!

 Tovább
Beszélgetés Ferjancsik Domonkossal

Kiemelkedő teljesítményre is képesek vagyunk

Beszélgetés Ferjancsik Domonkossal

Szerző: Módos Anikó

A Győrben megrendezett gyermek diabétesz nap díszvendége volt Ferjancsik Domonkos világ- és Európa-bajnok kardvívó. A rendkívül szimpatikus fiatalember 1996 óta cukorbeteg. A Mosolyország Alapítvány nagyköveteként is azt vallja: cukorbetegsége sohasem gátolta abban, hogy kiemelkedő sporteseményeken vegyen részt. A sportoló a rendezvény egyik szünetében készségesen válaszolt a Diabetes újságírójának kérdéseire.

 Tovább

Az érem két oldala

Szerzők: Módos Anikó, Dr. Kiss Éva

Az egyiken látható a szám, a másikon az írás. De bármelyik oldalát nézem, mindenképpen ez az ötforintos. Nézem magam a tükörben: kissé molett, fáradékony, az élettől gyötört, mindig dolgozni kénytelen középkorú asszonyt látok, akit „az ág is húz”. Nézhet engem az orvosom: elhízott, keveset mozgó, önmagával mit sem törődő, magát fizikailag és lelkileg kizsigerelő női beteget lát. Mindkettő én vagyok. (Ez csak képletes mese volt, én nem ilyen vagyok!) Szóval hajlamosak vagyunk a világra fogni, hogy miért nem tornászunk, úszunk, futunk, miért nem diétázunk. A világ nem engedi, mert nem hagy rá időt, erőt, figyelmet – mondjuk. Pedig ha valamit nagyon akarunk, van rá időnk, erőnk, figyelmünk.

 Tovább

„Mindent megteszek, hogy egészséges maradjak”

Zöldbabpörkölt félbarna kenyérrel

Szerző: Módos Anikó

Nagy Csaba 15 esztendős soproni középiskolás. Különleges, színes egyéniség. Ránézésre nem sokban különbözik kortársaitól: tanul, sportol, szabadideje nagy részét barátaival tölti. Egy ideje a zene a mindene: zenekart alapított, társaival együtt szorgalmasan gyakorol a családi házuk alsó szintjén kialakított helyiségben. Hétköznapjait azonban a tanuláson és kedvtelésén kívül a cukorbetegség is befolyásolja. Csaba két éve diabéteszes. Korához képest meglepő bölcsességgel „kezeli a helyzetet”, hozzáállása példaként szolgálhat fiataloknak és idősebbeknek egyaránt.

 Tovább
A mozgás az életük

A mozgás az életük

Szerző: Módos Anikó

Régóta tudjuk, hogy a testmozgás a legjobb módja annak, hogy a cukorbeteg emberek kordában tudják tartani a betegségüket. Sajnos sokan vagy nincsenek ezzel tisztában, vagy nem vesznek erről tudomást.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!