Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Diabetes és Hypertonia Magazin

Miért kell mérni a középiskolások vérnyomását?

Miért kell mérni a középiskolások vérnyomását?

Szerző: Dr. Szabó László

A serdülőkor nehéz időszak. A nemi hormonok termelődése, a gyors testi növekedés és hízás, a nemi átalakulás a 14–18 éves, középiskolai időszakra esik, amikor a pályaválasztás miatt az iskolai teljesítmény nagyon fontos. Sokan ingerlékenyek, összevesznek a szülőkkel. Az iskolai teljesítmény is romolhat. Mindenki mondja, persze, a hormonális változás megzavarja a fiatalokat, azért ilyenek. Ugyanakkor, ha valakinek magasabb a vérnyomása, akkor ingerlékeny, veszekedős, romlik a teljesítménye… Nagyon hasonlóak a tünetek.

 Tovább

Dr. Szabó László: Jeles napok

Szerző: Dr. Szabó László

Több alkalommal is eszembe jutott Démokritosz, ókori filozófus bölcselete, aki szerint „Az élet ünnepnapok nélkül olyan, mint hosszú út vendégfogadók nélkül”. Ezt a bölcs mondást gyakran idéztem már és lehetőség szerint élek is a benne foglalt üzenettel.

 Tovább
Dr. Szabó László: <span>Mozaikok a gyermekdiabétesz-gondozóból</span>

Dr. Szabó László: Mozaikok a gyermekdiabétesz-gondozóból

Szerző: Dr. Szabó László

A diabéteszgondozó sokszínű terep. A rendelőben zajló szakmai tennivalók – a vérvételek, az önellenőrzés adatainak értékelése, a kezelési és dietetikai tervek megbeszélése, az egyénre szabott edukáció – mellett a váróban élénk társalgás alakul ki.

 Tovább

Dr. Szabó László: Gondolatok a Gyermek Diabétesz Napról

Szerző: Dr. Szabó László

A Gyermekdiabetes Szekció vezetősége által kijelölt bizottság 2006. január 11-én Budapesten, a Barabás-villában rendezte meg az I. Gyermek Diabétesz Napot…

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!