Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Diabetes és Hypertonia Magazin

Laboratóriumi vizsgálatok

Laboratóriumi vizsgálatok

Szerző: Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

Mit kell tudni a laboratóriumi beavatkozásokról? Hogyan készüljünk fel a laborvizsgálatokra cukorbetegen? Feltétlenül éhgyomorra kell mennünk? Ha igen, akkor hogyan tudjuk ezt megoldani? Be kell adnunk ilyenkor is az inzulint a szokott időben akkor is, ha nem ehetünk a vérvétel előtt? Igényel-e a laboratóriumi vizsgálat egyéb előkészítést és odafigyelést cukorbetegen, mint általában?

 Tovább
Lázas betegségek és a diabétesz

Lázas betegségek és a diabétesz

Szerző: Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

Lázas állapottal gyermekkorban leggyakrabban a fertőző betegségek tüneteként találkozunk. Bizonyos mértékig a láz a szervezet öngyógyító folyamatának részeként hasznos a számunkra. Többnyire ártalmatlan jelenség, amely ritkán ér el olyan mértéket, hogy a szervezetet közvetlenül károsíthassa. A lázat ezért nem is javasolt azonnal csillapítani. A gyakorlatban nem is a lázat akarjuk csillapítani, hanem a vele együtt járó fájdalmat, nyűgösséget szeretnénk csökkenteni, és a lázas beteg rossz közérzetét akarjuk javítani.

 Tovább
A cukorbetegség és MI – Akik nélkül nem lehettünk volna bajnokok

A cukorbetegség és MI – Akik nélkül nem lehettünk volna bajnokok

Szerző: Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

Hetedik osztályosan, 13 évesen lettem cukorbeteg, a lányom pedig második osztályos korában. Az első diagnózisnál 1983-at, a másodiknál 2009-et mutatott a naptár. A két dátum között eltelt 26 év. Vajon változott-e negyed század alatt a diabétesz iskolai elfogadása, a tanárok hozzáállása és a cukorbeteg gyermek beilleszkedése az osztályba? Ha változott, akkor miben változott, és vajon jó irányba haladt-e ez a folyamat?

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!