Orvosok üzenetei • TájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek" />

Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Diabetes és Hypertonia Magazin

Az egészséges életmód és a magas vérnyomás

Az egészséges életmód és a magas vérnyomás

Szerző: Dr. Móczár Csaba

Magasvérnyomás-betegség fennállása esetén az egészséges életmód elfogadása alapvetően fontos. Az egészséges életmód nemcsak csökkenti az emelkedett vérnyomásértékeket, hanem csökkenti az általános szív-érrendszeri kockázatot is. Az egészséges életmód mellett a vérnyomás körülbelül 4-5 Hgmm-rel alacsonyabb, mint a kedvezőtlen életmódot folytatók vérnyomása. Ezenkívül az egészséges életmód fokozhatja a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását, ezáltal csökkentve a vérnyomás beállításához szükséges gyógyszerek mennyiségét.

 Tovább
Per- és polifluor-alkil anyagok

Tudtunkon kívül mérgezzük magunkat?

Per- és polifluor-alkil anyagok

Szerző: Dr. Móczár Csaba

A környezetünkben óriási számban fordulnak elő különböző kemikáliák, vegyszerek, amelyek a kultúrnövényeket védik a kártevőktől, segítik a fejlődésüket vagy fontosak az állattartásban stb. Ezek a kémiai anyagok mára jól ismertek, hatóságilag teszteltek és a felhasználásuk is ellenőrzött. A toxikus, egészségkárosító képviselőik a forgalombahozatali eljárások során kiszelektálódnak, illetve meghatározott a toxikus mennyiségük, amit a hatóságok rendszeresen vizsgálnak. Azonban léteznek a környezetünkben olyan vegyületek, amelyek hatásai az emberi szervezetre kevésbé ismertek. Ezek a mindennapi életünkben jelen vannak például az élelmiszerek csomagolásában, a konyhákban stb.

 Tovább
A magas vérnyomás és a terhesség

A magas vérnyomás és a terhesség

Szerző: Dr. Móczár Csaba

A terhességben előforduló leggyakoribb kóros állapot a magas vérnyomás, amely együtt járhat számos terhességi kórképpel és a magzat fejlődési zavarával. Éppen ezért nagyon fontos a terhesgondozás során minél hamarabb felismerni a hipertónia fennállását, és elkezdeni a terhes asszonyok ilyen irányú gondozását.

 Tovább
Poszt-COVID-szindróma

Poszt-COVID-szindróma

Szerző: Dr. Móczár Csaba

Számos COVID-fertőzésen átesett beteg életét keseríti meg az ún. poszt-COVID-szindróma. A kórkép változatos tünetekkel jár és gyakori, hogy egy vagy több szervrendszer – legtöbbször a tüdő – megbetegedésével jár együtt. A szindróma a mai ismereteinkkel még nehezen gyógyítható, nehezen jósolható meg a lefolyása. Ezért legjobb a COVID-fertőzés megelőzése: a higiénés szabályok betartása és a védőoltás.

 Tovább
A testmozgás pluszgyógyszer a rezisztens hipertónia kezelésében?

A testmozgás pluszgyógyszer a rezisztens hipertónia kezelésében?

Szerző: Dr. Móczár Csaba

A terápiára nehezen reagáló, rezisztens hipertónia kezelése komoly terhet ró a kezelőorvosra és a betegre egyaránt. A háttérben meghúzódó ok kiderítése őszinte orvos-beteg kapcsolatot, több társszakma (gyógytornász, dietetikus, speciálisan képzett ápoló, gyógyszerész, pszichológus) együttes munkáját feltételezi. A rezisztens hipertónia kezelésében a gyógyszeres terápia mellett az életmódi kezelés, ezen belül is a testmozgás fontosságára hívja fel egy, az Amerikai Orvosok Szövetségének lapjában megjelent cikk a figyelmet.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!