Orvosok üzenetei • TájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek" />

Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Diabetes és Hypertonia Magazin

10-ből 9 beteg nem is sejti, hogy idült vesebetegségben szenved

2040-re az 5. leggyakoribb haláloki tényező lehet világszerte

10-ből 9 beteg nem is sejti, hogy idült vesebetegségben szenved

Szerzők: Dr. Ladányi Erzsébet, Dr. Wittmann István

Becslések szerint közel 850 millió embert érint az idült vesebetegség globálisan, vagyis napjainkra már nagyobb problémát jelent, mint a sokat emlegetett cukorbetegség. Ezen nem csodálkozhatunk, hiszen a változatos tünetek, olykor teljes tünetmentesség miatt a betegek vesefunkciójuk akár 90 százalékát is elveszíthetik, mire tudomást szereznek állapotukról – hívja fel a figyelmet a Magyar Nephrologiai Társaság a március 14-ei Vese Világnapja alkalmából. Fontos tudni, hogy a CKD rutin vérvizsgálattal is egyszerűen azonosítható az ún. bGFR-érték meghatározásával, illetve vizeletvizsgálat során a fehérjevizelés ellenőrzésével, ezeket a vizsgálatokat érdemes rendszeresen elvégeztetni – hangsúlyozzák a szakemberek.

 Tovább
Magyarország, a másfél millió krónikus vesebeteg országa

Magyarország, a másfél millió krónikus vesebeteg országa

Szerző: Dr. Ladányi Erzsébet

A vesék a kiválasztás páros szervei. Feladatuk a szervezetünk anyagcseréje során keletkezett vízoldékony anyagcsere-végtermékek eltávolítása, a só- és vízháztartás szabályozása, a homeosztázis fenntartása. Fontos szerepe van a vérnyomás szabályozásában, a vörösvértestek képzésében, valamint a kalcium- és csontanyagcserében. A veseműködés szervezetünk csaknem minden szervrendszerére hatással van valamilyen módon, az egészség megtartásához nélkülözhetetlen a vesék megfelelő állapota.

 Tovább
Idült vesebetegség és a stroke

Idült vesebetegség és a stroke

Szerző: Dr. Ladányi Erzsébet

A szív- és érrendszeri betegségek – a koszorúérbetegség, a stroke, az alsó végtagi érbetegségek – az idült veseelégtelenségben szenvedő betegeink igen gyakori kísérő állapotai, és egyben a halálozás vezető okai is. Ezen betegségek hátterét jelentő érelmeszesedést a vesebetegek „gyilkosának” is nevezik.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!