Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Diabetes és Hypertonia Magazin

Megküzdeni a nehézségekkel

Megküzdeni a nehézségekkel

Szerző: Bóta Tímea

Az előző számban elindítottunk egy sorozatok arról, hogyan erősíthetjük a saját megküzdésünket, hogyan bukkanhatunk a rejtett erőforrásainkra, mi segíthet abban, hogy a nehéz élethelyzetekben is megőrizzük az egyensúlyunkat. Nem véletlenül kerülhetett ez a téma elő, hisz a közelmúlt fájdalmas eseményei – a pandémia, a háború – mind próbára teszik a pszichés ellenállóképességünket. Azt is fontos újra kihangsúlyozni, hogy ezzel párhuzamosan az ember saját személyes életében is történhetnek nehézségek, betegségek, családi krízisek, veszteségek, amikkel pandémián és háborún túl is meg kell küzdenie.

 Tovább
Megküzdeni a nehézségekkel

A légzés mint érzelemregulációs technika

Megküzdeni a nehézségekkel

Szerző: Bóta Tímea

Fájdalmasan nehéz időszakot élünk. A pandémiás krízis után jött a háborús krízis, miközben előfordulhat, hogy a személyes életünkben már eleve nehéz helyzetben voltunk, betegségben, családi nehézségek közepette, vagy éppen az egzisztenciánkért aggódtunk…
 Tovább
A vers élni segít

A vers élni segít

Szerző: Bóta Tímea

Talán ismerős az élmény, hogy nehéz élethelyzetben – szakításkor, betegségben, krízisben – a gondolataink körbe-körbe járnak, és keressük a kiutat a szorongásbuborékból. Bárki, aki megkapta a diabétesz diagnózisát, érezhette: szüksége van arra, hogy kiengedje a feszültséget, amit ez a hír okozott.

 Tovább
A koronavírus-krízis és a kapcsolataink

Nem vagy egyedül

A koronavírus-krízis és a kapcsolataink

Szerző: Bóta Tímea

Május közepe van, a karantén ajtaja félig nyitva, ki-kiléphetünk otthonunkból – ha nem vagyunk 65 év felettiek. Számukra a „maradj otthon” továbbra is érvényes, legfeljebb nem parancs, hanem tanács. Aki felelősen gondolkodik, aki józanul óvatos, betartja a szabályt.
A vírus újra fog támadni, mondják a szakemberek, így a karanténban töltött napok nem biztos, hogy végleg véget értek. Rossz volt? Jó volt? Tanultunk belőle? A téma változatlanul aktuális. Bóta Tímea szakpszichológus tanácsait érdemes megfogadni.

 Tovább
Hogyan őrizzük meg az egyensúlyunkat krízishelyzetben?

Hogyan őrizzük meg az egyensúlyunkat krízishelyzetben?

Szerző: Bóta Tímea

Krízisről akkor beszélünk, ha olyan, külső események hatására kialakuló lélektani állapot jön létre, amelyben a lelki egyensúlyunkat veszélyeztető körülményekkel kerülünk szembe, és ezek közelsége szinte mindennél fontosabb pszichológiai problémává válik számunkra. Ezeket a problémákat nincs módunk elkerülni, és nem tudjuk megoldani sem az aktuálisan rendelkezésünkre álló, szokásos problémamegoldó eszközeinkkel.

 Tovább
A szeretet ünnepén

A szeretet ünnepén

Szerző: Bóta Tímea

Az adventi időszak meghittségében évről évre lehetőségünk van egy különleges belső út bejárására, ami végső soron önmagunkhoz vezet.
A valóságban azonban nincs még egy ünnep, ami ennyi feszültséget generálna, amiben több szorongás, külső és belső konfliktus lehetősége lenne. Többnyire a „tökéletes ünnep” kényszere hajtja az embereket, így aztán a feladattá degradálódó karácsonyból könnyen eltűnik a lényege: a szeretet.

 Tovább
Ahogy egymással bánunk

Ahogy egymással bánunk

Szerző: Bóta Tímea

Orvos a beteggel, pedagógus a szülővel, szolgáltató az ügyféllel…
 Tovább
Jelen (időben) lenni

Jelen (időben) lenni

Szerző: Bóta Tímea

Az utóbbi időben egyre népszerűbb téma a mindfulness, azaz a tudatos jelenlét pszichológiája. Fókuszba kerülését minden bizonnyal komolyan befolyásolta az a boldogság-pszichológiai hullám, ami nagyon leegyszerűsítve azt mondja, hogy ha valamit nagyon akarsz, akkor azt eléred. Gazdagság, siker, egészség – csak rajtad múlik. Ha nem éred el, akkor nem akartad igazán. Tisztán látszik, hogy – eredeti szándéka ellenére – mennyire frusztráló lehet ez.
A tudatos jelenlét pszichológiája részben válasz erre is. Az elmélet központi gondolata ugyanis az, hogy adott helyzetben elvárásmentesen, nyitottan legyünk jelen. Ne akarjunk sem boldogok, sem ellazultak, sem gazdagok, sem vonzók lenni, hanem figyeljük meg azt, ami van. Ez a figyelem mindig az adott pillanatra vonatkozik, lehetőség szerint pedig ítélkezésmentes, leíró jellegű. Ebben az állapotban mindig van kíváncsiság arra a bármire, ami jön. Ez tulajdonképpen az elfogadása annak, hogy bizonyos esetekben nem nálunk van a kontroll. Netán éppen milyen jó, hogy adott pillanatban nem nálunk van a kontroll.

 Tovább

Csak legyél ott…

Szerző: Bóta Tímea

Az előző számban arról írtunk, milyen lelki folyamatok játszódnak le a diabétesz diagnózisa után a diagnosztizáltban és családjában. Tágítsuk most a kört, nézzük meg, milyen gondolatok kavaroghatnak a tágabb környezet fejében (…és adjuk oda nekik ezt a cikket)!

 Tovább

MentaPRO Alapítvány

„Megküzdési folyamat” a diabétesz elfogadásában

Szerző: Bóta Tímea

Egy diabétesszel frissen diagnosztizált gyermek vagy felnőtt, valamint családjuk legtöbbször krízishelyzetbe kerül. Ha tudjuk, hogy a lelkünk meghatározott terv szerint dolgozza fel a nehézségeket – a sokk, a tagadás, a harag, az alkudozás, a kilátástalanság után már felfelé visz az út −, akkor könnyebb lehet az elfogadás is.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!