TájékozottságTeljes életHelyes életmód

Diabetes és HypertoniaMagazin

Cukkinis raguleves

Receptsarok

Cukkinis raguleves

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
278 kcal 26 g 9 g 22 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 30 dkg csirkemellfilé, 15 dkg sárgarépa, 8 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg bébi cukkini, 15 dkg csiperkegomba, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg burgonya, 10 dkg vöröshagyma, 10 dkg paradicsom, 1 ek. olívaolaj, 2 dkg vaj, 2 csipet kurkuma, 1 csokor friss tárkony, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 szál lestyán, só, bors, 1,5 dl joghurt, 1 ek. tönkölybúzaliszt, fél citrom leve Megpucoljuk a zöldségeket, feldaraboljuk. Megmossuk és ujjnyi csíkokra vágjuk a csirkemellet. Egy fazékba beletesszük az olajat, majd a vajat, erre rárakjuk a csirkemellet, fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a felaprított zöldségeket: sárgarépát, petrezselymet, gombát, apró kockák

 … Tovább
Zöldségleves húsgombóccal

Receptsarok

Zöldségleves húsgombóccal

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
156 kcal 10 g 7 g 11 g
Hozzávalók 10 adaghoz: 30 dkg darált sertéscomb 1 db tojás 1 ek. zabpehely 20 dkg zöldbab 30 dkg sárgarépa 15 dkg petrezselyemgyökér 15 dkg zeller 15 dkg karalábé zöld lestyán petrezselyemzöld zellerzöld 20 dkg paradicsom 15 dkg zöldborsó 0,5 db zöld paprika 1 közepes fej vöröshagyma (10 dkg) 1 nagy fehér csiperkegomba (10 dkg) 1 gerezd fokhagyma fűszerek: só, bors, kis darab csípős paprika, csipetnyi őrölt kömény, mk. fűszerpaprika, 1 tk. ételízesítő 4 ek. olívaolaj A zöldségeket megpucoljuk és felkockázzuk. Egy fazékban olajat hevítünk és belerakjuk a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét, felaprított zöldhagymát, gombát, picit sózzuk, és elkez

 … Tovább
Csőben sült sajtos-tejfölös zöldbab

Receptsarok

Csőben sült sajtos-tejfölös zöldbab

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
440 kcal 18 g 30 g 24 g
Hozzávalók 2 adaghoz: 50 dkg zöldbab 1 db tojás 2 dl tejföl 12%-os, 10 dkg tömlős krémsajt 1 csokor kapor néhány szál metélőhagyma néhány szál zöldpetrezselyem só őrölt bors 1 tk. házi ételízesítő 1 ek. reszelt parmezán (0,5 dkg) 1 db közepes paradicsom (10 dkg) 1 tk. zsemlemorzsa vaj a tepsi kikenéséhez A zöldbab végeit levágjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk ízlés szerint, majd 10–15 perc alatt roppanósra főzzük. Ezután leszűrjük, egy kis hideg vízzel leöblítjük, majd alaposan lecsepegtetjük. A tejfölt elkeverjük a tojással, a krémsajttal, ízesítjük apróra vágott kaporral, házi ételízesítővel, sóval és őrölt borssal. Egy tepsit kivajazunk, majd m

 … Tovább

Sárgabarackos zabpelyhes süti

1 darab tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
105 kcal 5 g 6 g 7 g
Hozzávalók 12 darabhoz: 25 dkg félzsíros tehéntúró 1 db tojás 15 dkg joghurt 5 dkg vaj 6 púpozott ek. zabpehely 2 ek. nyírfacukor vagy más édesítőszer 1 cs. vaníliás cukor 1 citrom reszelt héja csipetnyi só késhegynyi sütőpor néhány szem aszalt sárgabarack aprítva 2 db nagyobb félkemény sárgabarack néhány csepp olívaolaj a papír olajozásához A hozzávalókat egy keverőtálban összedolgozzuk. Sütőpapírral bélelt, olajozott tepsibe halmozzuk a masszát két nedves kanál segítségével és kekszformákat alkotunk. A közepébe apróra vágott sárgabarackot, 1-2 darabka aszalt gyümölcsöt teszünk. 180 fokos sütőben 25 perc alatt elkészül.

 … Tovább

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
188 kcal 4 g 10 g 18 g
Hozzávalók 2 adaghoz: 3 dl frissen turmixolt paradicsomlé (vagy 1 doboz hámozott paradicsom) 35 dkg cukkini 1 gerezd fokhagyma 4–5 csepp folyékony édesítőszer 1 csipetnyi csilipaprika só bors bazsalikomlevél petrezselyem 2 ek. olívaolaj 1 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt Olívaolajon megdinszteljük a felaprított hagymát, majd rátesszük a zúzott fokhagymát és a felkockázott cukkinit. Sózzuk, borsozzuk, pici csilivel meghintjük, és együtt dinszteljük. Néhány csepp édesítőszert adhatunk hozzá. Meghintjük liszttel, majd egy dl hideg vízzel elkavarjuk. Hozzáöntjük a paradicsomsűrítményt. Meghintjük gazdagon felaprított bazsalikomlevéllel és egy kevés petrezselyemzölddel. Felforraljuk é

 … Tovább

Mediterrán csirkefalatok

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
170 kcal 21 g 7 g 5 g
Hozzávalók 6 adaghoz: 40 dkg csirkemellfilé 15 dkg hámozott paradicsom (konzerv) 6 db olívaolajban tárolt szárított paradicsom 10-12 levél friss bazsalikom 1 mk. szárított bazsalikomlevél 1 mk. szárított petrezselyemlevél 2 csipet szárított lestyán 1 tk. csirkefűszersó 1 szál zöldhagyma 1 gerezd fokhagyma 1 tk. teljes kiőrlésű búzaliszt 40 dkg csiperkegomba 2 ek. olívaolaj 2 dkg vaj édesítőszer ízlés szerint só bors Megmossuk a csirkemellet, lecsepegtetjük, majd ujjnyi csíkokra vágjuk, meghintjük fűszersóval, őrölt borssal, szárított lestyánnal. Néhány percig pihentetjük. Egy vágódeszkán felaprítjuk a zöldhagymát, és nagyon apróra a csiperkegombát. Egy serpenyőben o

 … Tovább

Tepsis tengeri sügér

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
480 kcal 42 g 20 g 30 g
Hozzávalók 2 adaghoz: 40 dkg tengeri sügér 1 db citrom 10 dkg sárgarépa 20 dkg krumpli 20 dkg cukkini 1 db kápia paprika 2 dkg vaj 2 ek. olívaolaj só bors petrezselyemzöld kakukkfű lestyán A megtisztított halat mossuk, szárazra töröljük, majd frissen őrölt borssal és sóval fűszerezzük. A hasába teszünk 1-2 szál petrezselyemzöldet, 2 szál kakukkfüvet, 1 karika citromot és a vaj felét. A vaj másik felével kikenjük a tepsit, majd beletesszük a vékony karikákra (3-4 mm) szelt krumplit és cukkinit, a felkarikázott sárgarépát, sózzuk, meghintjük kakukkfűvel, néhány levél lestyánt is rakunk rá, olívaolajjal meglocsoljuk. A hal bőrét olívaolajjal bekenjük, egy kis citromlevet l

 … Tovább

Medvehagymás salátaleves

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
127 kcal 6 g 9 g 6 g
Hozzávalók 4 adagoz: 2 db fejes saláta, 10-12 szál medvehagyma, 3-4 nagyobb gerezd fokhagyma, 1 mk. szárított kapor, só, bors, 2 db tojás, 1 kk. rozsliszt, ecet, 1,5 dl joghurt A salátát és a medvehagymát folyó vízben tisztára mossuk, a saláta leveleit kézzel tépdessük apróra, a medvehagymát, késsel fél cm-es csíkokra vágjuk. 1-1,5 liter vizet felforralunk, majd beletesszük az apróra zúzott fokhagymát, a salátát, a medvehagyma felét. Egy teáskanálnyi ecettel (mindenki ízlés szerint tegyen bele) és kaporral ízesítjük. Közben egy serpenyőben elkészítjük a medvehagymás rántottát, ez lesz a leves betétje. Feltörjük a tojást, habosra keverjük, beletesszük a felaprított medvehagymát. A serpeny

 … Tovább

Tavaszi tepsis csirke

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
322 kcal 28 g 11 g 26 g
Hozzávalók 4 adagoz: 4 db csirke felső comb, 2 db sárgarépa, 2 db újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 8 db kisebb krumpli, 2 ek. olívaolaj + a tepsi kikenéséhez, kakukkfű, lestyán, petrezselyemzöld, só, bors, 2-3 szelet csípős paprika, 1-2 db paradicsom, 1 dl fehérbor A csirkét megmossuk, bőrét lehúzzuk, borssal meghintjük, majd egy tálba teszünk olívaolajat, hozzáadjuk az apróra vágott zöld fűszereket és jól beleforgatjuk a combokat. Egy-két órára betesszük a hűtőbe. Megpucoljuk a zöldségeket, a répát hasábokra vágjuk, a krumplit középen kettőbe hasítjuk, a paprikát karikákra vágjuk (mindenki használjon olyan zöldséget, amilyent szeret, illetve ami van otthon). Sütés előtt a csirkét só

 … Tovább

Triplasajtos cukkinis csirkemell

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
398 kcal 40 g 23 g 8 g
Hozzávalók 4 adagoz: 4 szelet csirkemellfilé, 2 db sonkás Medve sajt, 10 dkg mozzarella, 2 ek. reszelt trappista sajt, 4 nagy szelet gépsonka (Pápai), 1/2 db salátacukkini, 1 mk. szárított kapor, 3-4 bazsalikomlevél, 3-4 szál petrezselyem, 4 db koktélparadicsom, 4 ek. olívaolaj, 2 ek. tönkölybúzaliszt, grill fűszersó, ízlés szerint só A megmosott csirkemellet kinyitjuk, majd húsklopfolóval egy kicsit megütögetjük. Behintjük grill fűszersóval, egy kis olívaolajjal meglocsoljuk (1 ek.), majd 10–15 percig pihentetjük. Közben héjastól lereszeljük a megmosott cukkinit, meghintjük egy csipet sóval, belekavarjuk a kaprot. A csirkemellet lisztbe forgatjuk. Egy serpenyőben egy evőkanál olajat

 … Tovább

Zöldfűszeres fasírt

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
244 kcal 18 g 14 g 10 g
Hozzávalók 4 adagoz: 30 dkg darált sovány sertéshús, 1 db tojás, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, fűszerpaprika ízlés szerint, csipetnyi zöld csomborlevél, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, néhány szál metélőhagyma, 3 ek. étolaj, 1 db nagy krumpli (15–20 dkg körüli) Egy tálba beletesszük a darált húst. A reszelő kisebb fokán lereszeljük a krumplit, kinyomkodjuk, és hozzáadjuk a darált húshoz. A fokhagymagerezdet is lereszeljük és úgy tesszük a húsos masszához. Hozzáadjuk a tojást, sóval, borssal, paprikával, csomborral, apróra vágott petrezselyemmel, metélőhagymával fűszerezzük. Megízleljük, és ha szükséges, utánízesítjük. Jó, ha egy kicsit tudjuk pihentetni a masszát, így jobban összeérn

 … Tovább

Kapros cukkiniragu

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
120 kcal 4 g 5 g 14 g
Hozzávalók 2 adagoz: 1 db kisebb cukkini, 1 db kápia vagy pritaminpaprika, 1 db tv. paprika, 2 szál újhagyma, 2 db paradicsom, 2-3 karika csípős paprika, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. olívaolaj, 1 csokor kapor Feldaraboljuk a zöldségeket. Egy teflonserpenyőben az olajon a hagymát és a paprikát kicsit megdinszteljük, megsózzuk, rátesszük a felkockázott cukkinit, a fokhagymát, a csípős paprikát és a frissen őrölt borsot. Együtt pároljuk, végül rárakjuk a paradicsomot, ezzel már csak 2-3 percig főzzük. (Vigyázzunk, hogy ne főzzük szét a zöldségeket!) Egy csokor zöld kaprot apróra vágunk, meghintjük vele a ragut, összeforgatjuk, és ha szükséges, utánízesítünk.

 … Tovább

Dupla sajtos nyúlcomb

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
420 kcal 35 g 24 g 14 g
Hozzávalók 2 adagoz: 2 db nyúl hátsó comb, 1 db nyúlmáj, 1 kis fej hagyma, 1/2 fej lila hagyma, 3-4 db szárított paradicsom, 1/2 szelet fehér kenyér, 1 db sült krumpli (ez kimaradhat), 1 db tojás, petrezselyemzöld, só, bors, 8-10 dkg reszelt trappista sajt, 4 szelet bacon, 1 dl édes pezsgő Hozzávalók a nyúl pácolásához: 2 ek. tejföl, 1 tk. dijoni mustár, 1 ek. olívaolaj, 1 duci gerezd fokhagyma Megmossuk a húst, leitatjuk a vizet róla, a csont mellett hosszában zsebet vágunk. A tejfölt összekeverjük a mustárral, olajjal, őrölt borssal, a zúzott fokhagymával, ebbe beleforgatjuk a húst. Lefóliázva 1-2 órára hűtőbe tesszük. A hagymát apróra vágjuk, olívaolajon egy csipet só

 … Tovább

Vargányaleves zöldfűszeres galuskával

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
114 kcal 4 g 5 g 12 g
Hozzávalók 4 adag leveshez: 1 db közepes sárgarépa, 1 db közepes fehérrépa, 1 csokor petrezselyem, 25–30 dkg vargányagomba, 2 ek. görög joghurt, 1 csapott ek. tönkölybúzaliszt, só, bors ízlés szerint, 2-3 szem borókabogyó, 1 ek. olaj, diónyi vaj, egy szál lestyán (a vegeta helyett) Hozzávalók a galuskához: egy közepes nagyságú tojás, 1 ek. finomliszt, 1 ek. tönkölybúzaliszt, 1 csapott ek. gríz, 1 mk. szárított petrezselyemzöld, 3-4 csipetnyi friss petrezselyemzöld, kakukkfű, 1 tk. olívaolaj, csipetnyi só A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, a gombát felszeleteljük. A felhevített olajon a zöldségeket megdinszteljük, és ha kicsit puhult, hozzáadjuk a felszeletelt go

 … Tovább

Mediterrán csirkemell

1 adag tápanyagtartalma
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
470 kcal 50 g 26 g 9 g
Hozzávalók 4 adagoz: 60 dkg csirkemellfilé, 1 doboz paradicsomkonzerv (40 dkg, hámozott, darabolt), 1 kis fej lila hagyma, 3-4 szál friss bazsalikom, 2 csipet szárított petrezselyem, 1 mk. fokhagymás bors, 1 ek. + 1 tk. rozsliszt, 1 tk. fűszerpaprika, diónyi vaj, 3 ek. olívaolaj, 10 dkg trappista sajt, 1 tasak mini mozzarella, 1 mk. cukornak megfelelő édesítőszer, só A csirkemellet megmossuk, felszeleteljük, majd húsklopfolóval megütögetjük. Meghintjük a fokhagymás borssal, sózzuk. Elkészítjük a paradicsommártást. Felaprítjuk a lila hagymát, majd egy evőkanál olívaolajon, pici só hozzáadásával üvegesre dinszteljük. Belerakjuk a teáskanál rozslisztet, összekeverjük, majd felengedjük a

 … Tovább

Kapros cukkinifőzelék

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
113 kcal 4 g 5 g 13 g
Hozzávalók 4 adagoz: két közepes cukkini (kb. 60 dkg), két ek. 12%-os tejföl, 1 dl tej, egy zöldhagyma, 1 ek. tönkölybúzaliszt, 1 csokor zöld kapor, 1 ek. olaj, 1 tk. ételízesítő (lehetőleg házi), só Jól megmossuk a cukkinit. A durva reszelőn héjastól lereszeljük, majd két csipet sóval meghintjük. Egy dl vízzel egy lábasba feltesszük egy kicsit megpárolódni. Vigyázzunk, ne főzzük szét, a forrástól számítva csak két percig hagyjuk. Egy zöld hagymát feldarabolunk, majd az olajon egy kicsit megfonnyasztjuk, rászórjuk a lisztet, és jól összekavarjuk, nem kell pirítani. Hozzáadjuk a tejfölt és a tejet, csomómentesre keverjük, rátesszük az apróra vágott zöld kaprot, majd hozzáadjuk a cukkinit.

 … Tovább

Paradicsommártás

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
90 kcal 2 g 5 g 9 g
Hozzávalók 2 adagoz: 1 doboz paradicsomkonzerv (40 dkg, hámozott, darabolt), 1 db szárított paradicsom, 1/2 szál póréhagyma (vagy zöldhagyma), 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. rozsliszt, 2 ek. olívaolaj, 4-5 szál friss bazsalikom, só, édesítőszer A felaprított hagymát és aszalt paradicsomot egy kicsit megfonnyasztjuk, egy csipet sót is teszünk rá. Majd rászórjuk a lisztet és összekeverjük (nem kell pirítani), ráöntjük a paradicsomkonzervet, majd 1,5-2 dl hideg vizet. Ízesítjük bazsalikomlevéllel, összefőzzük. Tehetünk bele egy kis édesítőszert, forrón, tésztával vagy gnocchival tálalhatjuk.

 … Tovább

Csirkemell gazdagon

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
657 kcal 59 g 29 g 39 g
Hozzávalók 4 adagoz: 60 dkg csirkemellfilé, 20–25 dkg friss spenótlevél, 3 ek. olívaolaj, 3-4 db szárított paradicsom, 2 db koktélparadicsom, 1 tasak mini mozzarella, 10 dkg magyaros tömlős krémsajt, 10 dkg reszelt trappista és parmezán keveréke, 1 ek. zabpehely, 1 nagy gerezd fokhagyma, só, bors, fokhagymás bors, 60 dkg (4 nagy darab) burgonya, 1 db sárgarépa A csirkemellet megmossuk, lecsepegtetjük a vizet, majd legyezőalakban bemetsszük. Meghintjük a fokhagymás borssal és sóval, pihentetjük néhány percig. Megpucoljuk a spenótot, majd egy evőkanál olívaolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, felszeletelt szárított paradicsomot, a zabpelyhet, beletesszük a tömlős sa

 … Tovább

Cimkefelhő:recept

Szerző:Bíró Sára

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!