Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Diabetes és Hypertonia Magazin

A reménytelenségtől a modern inzulin(analóg)ig

Amit érdemes tudni az inzulinokról

A reménytelenségtől a modern inzulin(analóg)ig

A XIX. századig csak találgatni tudtak az orvosok, mi is okozhatja a cukorbetegek egyre rosszabb állapotát és sok-sok ember halálát. Amikor rájöttek arra, hogy a szervezetnek az inzulin segítségére van szüksége ahhoz, hogy a glukózt fel tudja dolgozni, sokáig tanácstalanok voltak, hogyan is lehetne pótolni a hiányzó hormont.

 Tovább
Változások az inzulinkezelés támogatásában

Változások az inzulinkezelés támogatásában

2012. július elsejével módosították a cukorbetegség kezelésére használt inzulinok támogatási rendszerét. A megszokott rendszert átalakították, ami az Ön kezelését is befolyásolhatja. Fontos tudni, hogy továbbra is hozzájuthat inzulinjához, de meglehet, hogy más feltételekkel. Ha ezek nem felelnek meg Önnek, orvosa felajánlhatja, hogy más inzulinra állítja be. Kérjük, olvassa át figyelmesen az alábbi információkat, amelyek egyszerűsítve magyarázzák el az új támogatási rendszert.

 Tovább

Szóval…

Mi sem mehetünk el szó nélkül az utóbbi hónapok történései mellett. Sokakat érint az a nemrég életbe lépett rendelkezés, amely a cukorbetegek gyógyszeres kezelését szabályozza. Az inzulinanalógok felírási gyakorlatának változása számos cukorbetegnek azt jelenti: változtatni kell. Lehet, hogy csak jobban oda kellene figyelni a diétára. Vagy többet kellene mozogni, vagy rendszeresebben mérni a vércukorszintet. De meglehet az is, hogy az eddig megszokott életvitelt kell feladni, és új szabályoknak megfelelően, új gyógyszerrel kell élnie. Tudjuk, hogy sokaknál a legnagyobb odafigyelés mellett sem érhető el a jelenleginél jobb anyagcserehelyzet. Hiszen a diéta, a mozgás, az önmenedzselés jobbítása ellenére vannak olyan élethelyzetek, lelki tényezők, amelyek labilissá teszik a cukorbetegséget vagy emelik a vércukorszintet. Avval is tisztában vagyunk, hogy az inzulinanalógok sokuknak jobb életminőséget és kevesebb hipoglikémiát hoztak.

 Tovább

Mi változott és mi nem?

A cukorbetegek új gyógyszer-támogatási rendszere

Szerző: Dr. Strényer Ferenc

A sajtóban és a médiában napvilágot látott hírek nem mindig tükrözték a valóságot a változásokról, amit az egészségügyi kormányzat hajtott végre a cukorbetegek gyógyszer-támogatási rendszerében az utóbbi fél évben. Ezért az alábbiakban szeretném összefoglalni a jelen helyzetet. Az igazsághoz tartozik, hogy az előző, a 2011 végén kiadott rendeletmódosítás a jelenleginél sokkal szigorúbb, szinte teljesíthetetlen megszorítást írt elő. Ez nagy felháborodást keltett mind szakmai berkekben, mind a betegek körében.

 Tovább
A tudományosan bizonyított új fogyókúrás diétákról

A tudományosan bizonyított új fogyókúrás diétákról

Szerző: Dr. Pados Gyula

A testsúlycsökkentésnek több komponense van, a diéta, az életmód megváltoztatása, a fizikai tréning, a gyógyszeres kezelés és szükség esetén gyomorszűkítő műtét. Ezek közül ehelyütt a diétás kezelés variációival foglalkozunk.

 Tovább
Geocaching – avagy a XXI. századi kincskeresés rejtelmei

Geocaching – avagy a XXI. századi kincskeresés rejtelmei

A Diabetes magazin meghirdette a túrák évét 2008-ra, így talán nem haszontalan dolog az olvasókat megismertetni a kirándulások XXI. századi trendjének egyik népszerű képviselőjével. Az utóbbi néhány évtized ugyanis kitermelte a természetjárók között is a maga „kütyüimádó” rétegét, akik minden függőségük ötvözetét Dave Ulmer fenomenális ötletében vélték felfedezni, és ezzel megszületett a XXI. századi kincskeresés egyik lehetséges formája, amit úgy hívnak, geocaching (ejtsd: geokesing). (Dave Ulmer volt az a szkeptikus informatikus, aki először helyezett ki megkeresendő ládát a természetbe, és ezzel 2000 májusában tesztelte a GPS-t, miután megszüntették a 100 méternél pontosabb helymeghatározást zavaró jelet, civil felhasználásra is alkalmassá téve a rendszert.)

 Tovább

Őszintén az analóg inzulinok kiemelt támogatásával kapcsolatos „8,0%-os rendeletről”

Az egyes készítmények kiemelt, illetve emelt támogatásának szabályozását összefoglaló 32/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet módosításával kapcsolatban kiadott 25/2012. (IV. 21.) NEFMI rendelet a laikus írott és elektronikus média egészségügyi kérdésekben korábban soha sem tapasztalt mértékű érdeklődését – a többség hangvételét tekintve támadását – keltette. A sajtóvisszhang eljutott a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) illetékeseihez is, akik a Magyar Diabetes Társasághoz (MDT) írt levelükben – nyilvánvalóan téves információk alapján – az analóg inzulinokkal kezelt, „nem kellően együttműködő” cukorbetegek „megbüntetése” miatti aggodalmukat jelezték.

 Tovább

Forradalmi technológia a szemészeti szűrővizsgálatokban

Elsőként Veszprémben helyezték üzembe azt a legmodernebb műszert, mellyel néhány perc alatt optikában elvégezhető a cukorbetegek számára évente indokolt szűrővizsgálat. Az úgynevezett funduskamera néhány perc alatt több felvételt is készít a szemfenékről. A felvételeket a Semmelweis Egyetemen értékelik, majd tíz évig tárolják. Így a rendszeres vizsgálati eredmények a kezelőorvosok számára bármikor elérhető. A Semmelweis Egyetem, az Első Magyar Optikus Zrt. és a Szemorvostársaság országos szűrőhálózatot épített ki. Az országban összesen tíz helyen lesz elérhető a gyors és precíz vizsgálat az új műszerrel.

 Tovább

Adókedvezmény

Hogyan igényeljünk vissza adónkból súlyos fogyatékosság esetén?

Az év első hónapjai az elmúlt évvel kapcsolatos elszámolással, bevallással, nyilatkozatok leadásával telnek el. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (továbbiakban NAV) mindig időben postázza a bevalláshoz szükséges nyomtatványokat.

 Tovább

Széllel szembe…

Szerző: Módos Anikó

A cukorbetegséggel együtt élni egyetlen életszakaszban sem könnyű. Mert – akár tetszik, akár nem – rengeteg lemondással, kompromisszummal, nehézséggel, kínnal-keservvel jár. Mondom én, aki idestova négy évtizede próbálgatom kordában tartani ezt az állapotot.

 Tovább
Diabétesz és a mozgás

Diabétesz és a mozgás

Nagyon sok cukorbeteg életében tabunak számít a sport, mivel a mozgás nem megfelelő körülmények között könnyen hipoglikémiához vezethet. Pedig 80 százalékban a tudatlanság, illetve az ismeretek hiánya okozza a problémát.

 Tovább
„Izgalmas világba csöppentem”

„Izgalmas világba csöppentem”

Nyitott, energikus és végtelenül optimista, jókedve szinte ragadós. Nem hagyja, hogy sajnálják, és ezt a luxust magának sem engedi meg. Vadas Brigitta, a 16 éves veszprémi lány nyolc éve cukorbeteg.

 Tovább
Győrben pezseg az élet

Győrben pezseg az élet

2011-ben is igyekeztünk megfelelni az elvárásnak, gondozottaink és családjuk számára felüdülési, edukációs lehetőséget biztosítani. Nemcsak a hírünk, de a 2011-es Diabetes Juniorban megjelent „Győr, a gyermekdiabétesz-programok városa” című cikkünk is kötelezett bennünket erre.

 Tovább
Bátraké a szerencse!

Bátraké a szerencse!

„Hogy lehet, hogy ez itt nem is probléma, mindenki természetesen, jókedvűen kezeli. Otthon, ha szédülök, azonnal összefut az egész család, itt, a táborban meg szinte vidám a dolog” – dünnyögi maga elé sommás, ámde igen bölcs véleményét Laci, miközben az orvosi felé ballagunk, mert – ahogy a gyerekek fogalmaznak – hipózik.

 Tovább
Orvosként diabéteszes – diabéteszesként orvos

Orvosként diabéteszes – diabéteszesként orvos

Mosolygós, vidám, végtelenül határozott és céltudatos. Hátulgombolós korunk óta ismerjük egymást, s ez idő alatt soha nem láttam elcsüggedni, vagy feladni bármit is. Dr. Kövesdi Zsófia, a 24 éves orvos közel húsz éve cukorbeteg.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!