Orvosok üzeneteiTájékozottságTeljes életHelyes életmódReceptek

Diabetes és Hypertonia Magazin

Túlsúlyból betegség – egyszerűen megelőzhető!

Érdekes összefüggésre mutat rá az a vizsgálat, amelyet az elmúlt években végeztek Magyarország 7–18 év közötti lakossága körében. Ez alapján az 1990-es évek óta megfigyelhető társadalmi fejlődés – az életkörülmények és az életszínvonal javulása – negatív változásokat okozott a kiskorúak fejlődésében, az elhízott gyermekek száma megháromszorozódott. Mit is jelent ez pontosan?

 Tovább

„Labdagép” és „beteg” narancs – Hogyan képeztek ki fiam diabéteszének menedzselésére?

Az alábbi történet egy Amerikában élő diabéteszes kisfiú édesanyjának blogjából származik. Azért tartom elmondásra érdemesnek, mert megmutatja, hogy bármely táján élünk a világnak, a diabéteszes gyermek és családja ugyanazokon a megpróbáltatásokon megy keresztül, amíg a diabétesz tényét el tudja fogadni…

 Tovább

Gonda Judit: Cukorbetegek ellátása családi napköziben

A cukorbeteg gyermekek bölcsődei, óvodai ellátása jelenleg Magyarországon nagyon problematikus, elsősorban azért, mert a gondozónők, óvodapedagógusok nincsenek felkészítve az egészségügyi szempontból speciális igényű gyermekek napközbeni ellátására.

 Tovább

Dr. Niederland Tamás: A közösségbe kerülés nehézségei

A gyermek diabéteszének tényével szembesülni minden szülő számára óriási megrázkódtatás, sokk. Feldolgozásához hosszú hónapok, évek kellenek – ha ez egyáltalán lehetséges. A gondozó teamek, a szülők arra törekszenek, hogy a gyermek a lehető legteljesebb életet élje a diabétesz jelentkezése után is. Ez az esetek döntő többségében sikerül.

 Tovább
Dr. Békefi Dezső: Ha rád tör a kétség…

Dr. Békefi Dezső: Ha rád tör a kétség…

Ha rád tör a kétség – márpedig ez mindenkivel megesik, akár nem is egyszer –, akkor olvasd el ezt az írást. Nem orvosi „papolásnak” szántam, de mégis hátha segítségedre lesz. Örülnék neki!

 Tovább

Dr. Blatniczky László: A 8%-os rendelet és háttere

A 2012-es nyár közepén futótűzként terjedt cukorbetegek körében a hír: az inzulinanalógokkal való kezelés lehetősége az év végére „rendkívüli” mértékben beszűkül. Valóban, a 25/2012 (IV. 21.) NEFMI rendelet, amely a 32/2004. (IV.26.) ESZCSM rendelet módosítása, megváltoztatja a diabéteszesek inzulinanalógggal történő kezelésének a gyakorlatát.

 Tovább

Dr. Szabó László: Jeles napok

Több alkalommal is eszembe jutott Démokritosz, ókori filozófus bölcselete, aki szerint „Az élet ünnepnapok nélkül olyan, mint hosszú út vendégfogadók nélkül”. Ezt a bölcs mondást gyakran idéztem már és lehetőség szerint élek is a benne foglalt üzenettel.

 Tovább

A cukorbetegség és Mi – Enyedi Nóra

Előző számunk kapcsán pályázatot hirdettünk cukorbeteg fiatalok részére, miután a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság Gyermekdiabetes Szekciójának XXVIII. Tudományos Ülése során bizonyossá vált, hogy a szakemberek örömmel vennék és munkájukkal segítenék a Diabetes Junior második számának létrejöttét.

 Tovább
Madácsy Tamás: Gyors összefoglalás kezdő cukorbetegeknek – Tippek tiniknek

Madácsy Tamás: Gyors összefoglalás kezdő cukorbetegeknek – Tippek tiniknek

A világon több mint 200 ezer fiatal cukorbeteg él. Fiúk, lányok – olyanok, mint Te. A fiatal cukorbetegek és családjuk élete különbözik másokétól, de ha egy kicsit jobban megismered a betegséget és megfogadod az alábbi jó tanácsokat, akkor meglátod, hogy jól együtt tudsz majd élni a cukorbetegséggel, és teljes lesz az életed.

 Tovább

Társasjáték

– Egy honlap, amely 1-es típusú cukorbeteg gyermekeknek tartalmaz ingyenesen letölthető játékokat és könyveket angol nyelven…
 Tovább
Amit a zsírokról és olajokról tudni érdemes

Amit a zsírokról és olajokról tudni érdemes

Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva

Ma már mindenki számára jól ismert tanács, hogy mérsékeljük a zsiradékok fogyasztását, leginkább a telített zsírsavakban gazdag állati eredetűekét, mert ezzel csökkenthető a magas vérnyomás, valamint a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának a veszélye. Mindemellett egyre inkább hangsúlyozzuk a telítetlen zsírsavakban bővelkedő növényi olajok megfelelő arányú használatát az étrendünkben.

 Tovább

Tények és tévhitek

Étrend-kiegészítők a fogyókúrában

Szerző: Tihanyi András

Az üzletek polcain egyre nagyobb választékban sorakoznak a gyors fogyást, „zsírégetést” ígérő, a köznyelvben egységesen az étrend-kiegészítők közé sorolt termékek (az étrend-kiegészítők pontos szakmai definíciója ettől eltér). Szinte mindannyian álltunk már tanácstalanul egy-egy készítmény előtt, azon gondolkodva mire szolgálhat és mennyire lehet hatásos.

 Tovább

Felírási szabályok

Szerző: Dr. Strényer Ferenc

Egy kedves olvasónk az inzulinadagoló penekhez való tű és az egyszer használatos fecskendő felírási szabályozásáról érdeklődött.

 Tovább
Az Észak-dunántúli Diabetes Centrum Találkozó állásfoglalása a cukorbetegek ellátását befolyásoló egészségpolitikai döntésekről

Az Észak-dunántúli Diabetes Centrum Találkozó állásfoglalása a cukorbetegek ellátását befolyásoló egészségpolitikai döntésekről

Napi munkánk során észleljük az intenzív forráskivonást az egészségügyi szektorból. A krónikus betegek, így a cukorbetegek ellátásának körülményei megítélésünk szerint jelentős mértékben romlottak. A terápia eredményalapú finanszírozásával elviekben egyetértünk, de páciensedukáció nélkül sikeresen a fenti koncepció nem megvalósítható.

 Tovább
Kivételek az inzulin-támogatási rendeletben

És mi a helyzet a gyerekekkel?

Kivételek az inzulin-támogatási rendeletben

Magyarországon becsült adatok szerint körülbelül 3000 18 év alatti gyermek vagy fiatal cukorbeteg él, 95 százalékuk inzulinos kezelést kap. Jelentős növekedés figyelhető meg számukban: az elmúlt évtizedekben a 18 év alattiak körében majdnem háromszorosára emelkedett az új diabéteszes esetek előfordulása, és sajnos a legfiatalabb, 4 év alatti korosztályban figyelhető meg a legnagyobb növekedés.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!