Egészséges életmód

Életmód = életminőség

Elő a sodrófával!

Elő a sodrófával!

Szerző: Ambrus Zsófia

Elhatároztam, hogy idén első leszek. Egyrészt hatvanon túl is buzog bennem a versenyszellem, másrészt még soha nem voltam első semmiben. Díjkiosztásnál, oltásnál és prosztatavizsgálatnál is mindig sereghajtó voltam. Most mindenkit megelőzve már december elején év végi fogadalmat teszek, és Tohonya Jánosból Toldy Miklóst faragok. Büszkén fogok feszíteni a karácsonyfa alatt mínusz 20 kilóval, és lötyögni fog rajtam a mellény, amit a sógornőmtől minden évben ajándékba kapok.

 Tovább
Legyen egészséges, sportoljon és egyen!

Legyen egészséges, sportoljon és egyen!

Létezik egy „csodaszer”, amelynek számos jó hatása van az egészségi állapotunkra. Többek között csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, valamint egyes rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát. Ezen állapotok kezelésében gyakran önállóan, vagy egyéb kezelési módok kiegészítőjeként is eredményes lehet. Karbantartja testsúlyunkat, fitt és vonzó külsőt eredményez, és jókedvünket is biztosítja. Ez a csodaszer pedig nem más, mint a testmozgás.

 Tovább
Jót, s jól…!

Jót, s jól…!

A magas vérnyomás (hipertónia) gyakori betegség, mely a becslések szerint minden negyedik, ötödik felnőttet érinti, 65 év felett pedig ennél is többen szenvednek tőle. Akkor beszélünk hipertóniáról, ha a vérnyomás értéke tartósan meghaladja a 140/90 Hgmm-t. A betegség általában nem okoz panaszokat, de kezelés nélkül szövődményként egyes szervek (pl. szem, vese, szív, agy) károsodását idézi elő. Leggyakoribb, táplálkozással összefüggő kiváltói okai között előkelő helyen szerepel az elhízás, a mértéktelen alkoholfogyasztás és a túlzott sóbevitel, de a mozgásszegény életmód, dohányzás, stressz hatását sem szabad lebecsülni.

 Tovább
Az ősz adományai

Az ősz adományai

Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva

A zöldségek és a gyümölcsök az egészséges étrend alappillérei minden életkorban. Felmérések adatai szerint hazánkban mégis a lakosság 40–50 százaléka nem fogyaszt elegendő zöldséget és gyümölcsöt. A táplálkozási ajánlások napi 4-500 g nyers zöldséget, gyümölcsöt tartalmaznak. Ezt a mennyiséget napi 3-4 alkalomra célszerű elosztani.

 Tovább
Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer

Szerző: Ambrus Zsófia

Egy hazai szociológiai felmérés szerint a negyven év fölötti hobbisportolóknak több mint a fele(!) nem szeret idegenek előtt mutatkozni sportolás közben. Éppen ezért kerülik az olyan helyeket és helyzeteket, amikor idegen környezetben kell mozogni. Ám szerencsére az utóbbi években erősödik az a tendencia, hogy 50 fölött is „sikk” a sportolás. Egyre több nyugdíjas érzi, hogy a rendszeres sportolással jelentősen javul a fizikai kondíciója és ezzel együtt az önértékelése és az életminősége. Külföldön járva tapasztalhatjuk, hogy 10 sportoló ember közül már legalább 4-en 50 fölött járnak. Senki nem szégyelli sem a „hurkáit”, sem a korát. Teljes joggal úgy gondolják, hogy büszkék lehetnek arra, ha ilyen idős fejjel is sokat tesznek az egészségükért. Az elégedettség szoros összefüggésben áll a társas kapcsolatok ápolásával és a rendszeres testmozgással is. A European Social Survey (Európai Társadalmak Összehasonlító Vizsgálata) adatai alapján 50 000 ember egyharmada(!) nem jár össze társakkal, magányos és egyáltalán nem mozog. A társas elszigeteltség pedig erőteljesen nő az életkor növekedésével, vele egyenes arányosságban a halálozási arány. Elégedettségünkért, társas kapcsolatainkért mi magunk vagyunk a felelősek.

 Tovább
Mikor milyen édesítőszert válasszunk?

Mikor milyen édesítőszert válasszunk?

Az ételek, italok élvezetéhez sokak számára az édes íz elválaszthatatlanul hozzátartozik. A népszerű íz kialakítására az élelmiszerek előállítása során a leggyakrabban még ma is cukrot használnak.

 Tovább
Sport és humor – Üdv a klubban!

Sport és humor – Üdv a klubban!

– Te terhes vagy? – kiáltott rá megrökönyödve a 14 éves Zelmára edzőtársa. – Miért lennék terhes? – válaszolt csodálkozva Zelma. – Mert anyukám is…
 Tovább
Világnap a csetényi iskolában

Világnap a csetényi iskolában

A Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskola negyedik alkalommal rendezett egészségnapot a diabétesz világnapjához kapcsolódva.

 Tovább
Vivicittá

Vivicittá

Vivicittá – éljen a város, szeresd a várost! Ezzel az elnevezéssel rendezik meg minden év tavaszán az egyik legrangosabb utcai futóversenyt Budapesten. A Sportos Cukorbetegekért Egyesület tagjai közül jó néhányan évek óta rendszeresen részt vesznek ezen a fantasztikus hangulatú, Budapest legszebb részein kanyargó versenyen.

 Tovább
24 órás figyelemfelhívó röplabdázás – Sportos cukorbetegek – vagány fiatalok

24 órás figyelemfelhívó röplabdázás – Sportos cukorbetegek – vagány fiatalok

Miért 24 órás? Mert szeretjük a kihívásokat! Mire hívjuk fel figyelmet? A cukorbetegségre, a mozgás fontosságára, és arra, hogy cukorbetegen is lehet, sőt kell sportolni! Miért pont röplabdázással? Mert csapatjáték, és nemcsak a gyerekek, hanem az idősebbek is be tudnak kapcsolódni.

 Tovább
Cukorbeteg gyermek a családban – A testvérek közötti egyenlősdi csapdája

Cukorbeteg gyermek a családban – A testvérek közötti egyenlősdi csapdája

A második gyermek megszületésével, családba kerülésével nemcsak mennyiségileg növekszik meg a szülők feladata, hanem olyan dilemmákkal is meg kell küzdeniük, amelyek egyetlen gyermek nevelése esetén fel sem merülnek.

 Tovább
Civil kezdeményezések – Bemutatkozik a MentaPROgram

Civil kezdeményezések – Bemutatkozik a MentaPROgram

Mindig nagy örömmel mutatunk be olyan új kezdeményezéseket, amelyek gyermekek, szüleik és közösségeik számára szerveznek programokat a diabétesszel kapcsolatos információk, ismeretek elsajátítására, az új élethelyzet minél gyorsabb elfogadásához.

 Tovább
A cukorbetegség és MI – Futó babakocsi

A cukorbetegség és MI – Futó babakocsi

16 hónapja, hogy Marci velünk van (a kinti világban is), hosszú, gyönyörű, nehéz, kihívásokkal teli időszak volt. Most nem kanyarodok el abba az irányba, hogy mennyire csodálatos, létezésem lényege és értelme ez a kis lurkó, mert az messzire vinne, és ez itt elvileg egy sportról szóló írás.

 Tovább
Karácsonyi tippek

Hogy a cukorbetegség ne rontsa el az ünnepet

Karácsonyi tippek

Vannak olvasóink, akikhez az ünnepi szám január elején jut el. Az ő kedvükért már most beszéljünk az ünnepekről!
Függetlenül attól, hogy 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségről van szó, nagyon igazságtalan, hogy egyetlen napra sem mehetünk szabadságra ebből a helyzetből, de tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy karácsonykor élvezhessük a családdal és a barátokkal eltöltött időt.

 Tovább
Mozgáshiány

Veszélyesebb mint a dohányzás

Mozgáshiány

Az inaktív életmód évente félmillió európait öl meg, következményei több mint 80 milliárd euróba kerülnek. Az angol Centre for Economic and Business Research (Cebr) a fizikai és mentális egészség megőrzésének mozgásszegény életmóddal összefüggést mutató költségeit térképezi fel Európában, Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Lengyelországot, Spanyolországot és az Egyesült Királyságot vizsgálva. Közzétett tanulmányuk rávilágít az európaiak mozgásszegény életmódjának egészségkárosító hatásaira és valós költségeire.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!