Diabetes és Hypertonia Magazin

A vers élni segít

A vers élni segít

Szerző: Bóta_Tímea
Cimkék: művészet

Talán ismerős az élmény, hogy nehéz élethelyzetben – szakításkor, betegségben, krízisben – a gondolataink körbe-körbe járnak, és keressük a kiutat a szorongásbuborékból. Bárki, aki megkapta a diabétesz diagnózisát, érezhette: szüksége van arra, hogy kiengedje a feszültséget, amit ez a hír okozott.

 Tovább
Mentesen is édes!

6 lány törekvése mások életének segítéséért

Mentesen is édes!

Cimkék: művészet beszámoló junior

A Budapesti Corvinus Egyetem harmadéves kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatóiként Benczúr Bernadett, Kövesdi Anna, Petrovics Sára, Polgár Linett, Szujó Orsolya és Vajda Triniti álmodták meg a Mentesen is édes! projektet, hogy segítő kezet nyújtson az 1-es típusú cukorbeteg gyermekeknek és családjaiknak, illetve felhívja a társadalom figyelmét a téma aktualitására.

 Tovább

Kockázati életbiztosítások

Cimkék: piac

A két legfontosabb életbiztosítás a megtakarítással kombinált és a kockázati. Most a kockázati életbiztosítások főbb fedezeteiről lesz szó.

 Tovább
A hipertóniabetegség ellátásának irányelve

Betekintés a műhelytitkokba… Ismerkedjünk meg a tudományos gyógyítás módszertanával!

A hipertóniabetegség ellátásának irányelve

Szerző: Dr._Ádám_Ágnes
Cimkék: hypertonia kezelés edukáció

Nap mint nap találkozom olyanokkal, akik munkánkat valamiféle ötletelésnek tartják, gyógyításunkat nem komoly szabályok által irányítottnak. Pedig az! Tevékenységünket szakmai irányelvek, módszertani levelek határozzák meg, ezek figyelembevételével, ismeretében, mint követendő váz, alap, kell dolgozzunk. Az egyénre szabott lehetőségek persze adottak és lehetségesek. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert sok az internetről „leszedhető” információ, sokan már-már gyógyítónak hiszik magukat. Ez veszélyes út, mert az orvoslás ennél sokkal sokrétűbb, bonyolultabb, kifinomultabb tudomány. Pici különbségek más-más diagnózist rejtenek, más-más teendővel.
Már régen dédelgetem azt az ötletem, hogy megírom a magasvérnyomás-betegség szakmai irányelvének leegyszerűsített, közérthető változatát. Alább ezt olvashatják! Remélem, hasznukra lesz!

 Tovább
Tojással töltött hús őzgerincben

Kovács Bence receptje (videóval)

Tojással töltött hús őzgerincben

Cimkék: recept

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
170 kcal 25 g 7 g
 Tovább
Szívproblémák

Továbbra is a legköltségesebb betegségek között

Szívproblémák

Cimkék: hypertonia megelőzés

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján hazánkban a halálozások felét a keringési rendszer betegségei okozzák, kétszer annyit, mint a daganatos megbetegedések. A kardiovaszkuláris betegségek ellátása 2019-ben több mint 207 milliárd Ft-tal terhelte az Egészségbiztosítási Alapot, ezzel összesen a források 17 százalékát fordították a finanszírozásukra. A Szívelégtelenség Hete alkalmából fontos felhívni a figyelmet a kardiovaszkuláris megbetegedések számának utóbbi években tapasztalható növekedésére, valamint a megelőzésükre és kezelésükre.

 Tovább
Stroke-után az újabb stroke esélye tízszeres is lehet

Stroke-után az újabb stroke esélye tízszeres is lehet

Cimkék: hypertonia edukáció

Stroke esetén mindössze néhány óra áll rendelkezésre ahhoz, hogy a megfelelő kezeléssel elkezdődjön a keletkezett vérrög feloldása maradandó károsodás elszenvedése nélkül. Azoknál, akik már egyszer átestek stroke-on, az egészséges emberhez képest tízszeresére növekszik egy újbóli stroke kialakulásának kockázata. A stroke korai felismerésével, megfelelő terápiával, gyakori ellenőrzéssel és orvosunkkal való rendszeres egyeztetéssel sokat tehetünk a betegség kedvezőbb kimeneteléért, a jobb életminőség eléréséért és a másodlagos stroke megelőzéséért.

 Tovább
Nem kedv kérdése!

Nem kedv kérdése!

Cimkék: psziché edukáció

A major depresszió százezrek életét keseríti meg Magyarországon is. Az idén megjelent közpolitikai összegző tanulmányból azt is megtudhatjuk, mekkora többletterhet ró a társadalomra. A tanulmány elkészítésében számos szakember és szervezet vett részt a Magyar Pszichiátriai Társaság szakmai vezetésével. A depresszióval összefüggő társadalmi-anyagi teher 362 milliárd forint, ami nagyobb, mint a hipertónia, asztma, reumatoid artritisz és az oszteoporózis miatti kiadások összesen.

 Tovább
Sonkás pulykamájrolád

Kovács Bence receptje (videóval)

Sonkás pulykamájrolád

Cimkék: recept

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
109 kcal 13 g 5 g 2 g
 Tovább
Hogyan segíthet alkoholista hozzátartozójának?

Hogyan segíthet alkoholista hozzátartozójának?

Szerző: Barabás_Mónika
Cimkék:

Családban élünk, ami egy rendszer tulajdonképpen. Ebben a rendszerben olyan tudattalan működéseink lehetnek, amelyek a rendszer „rossz” működését tartják fenn. Ilyen tudattalan működés az is, amikor a szenvedélybeteg hozzátartozói fenntartják a szenvedélybeteg család működését.

 Tovább
Varázspálca díj

100 csodás pedagógus a diabéteszes gyermekekért – Keressük őket! – Segíts megtalálni! – Lehet, hogy a te gyermeked pedagógusa lesz az idei egyik Varázspálca díjas!

Varázspálca díj

Cimkék:

Az 1-es típusú diabéteszes gyermeked és családod előtt nyitva állt az óvoda, iskola kapuja? Elfogadást, befogadást és támogatást tapasztaltatok? Bizalommal fordulhattatok az ott dolgozók felé, és a gyermekedet biztonságban tudva bízhatod rájuk? Ha igen, arra kérünk, javasold őket Varázspálca díjunkra!

 Tovább
Hamm-Hamm

A legújabb segítő kártyajáték

Hamm-Hamm

Cimkék:

A Sportos Cukorbetegek Egyesülete már 10 éve tart ottalvós és napközis táborokat gyerekeknek, illetve felnőtt-edzőtáborokat, ahol nemcsak új élményekkel, de hasznos tudással is gazdagodnak a résztvevők. Az élményterápiás programok során a közösség rájött, hogy nincs olyan élményekkel teli játék, amely a cukorbetegséggel foglalkozna, ezért megálmodtak egy kooperatív, érzékenyítő játékot, amely felhívja a figyelmet a tudatosabb táplálkozás és a rendszeres mozgás fontosságára, de a hasznos információk átadása mellett azok számára is szórakoztató, akik nem érintettek a cukorbetegségben. A kártyajáték elkészítésére Győri Zoltán társasjáték-tervezőt kérték fel, aki az elmúlt években több olyan játékot fejlesztett, amelyben a társadalmi érzékenyítés is szerepet kapott. A prototípus már elkészült, november 13-án, az inzulin felfedezésének 100. évfordulója alkalmából tartott diabétesz világnapi rendezvényen ki lehetett próbálni.

 Tovább
A gyógyszerek kiváltása

Miben számíthatunk a gyógyszerészre és a patikákra?

A gyógyszerek kiváltása

Szerző: Dr._Kováts_Boglárka
Cimkék: piac kezelés

A krónikus betegek életében a szakorvos mellett állandó pont a gyógyszertár is, amely ideális esetben nem csak egy megálló, listával a kezünkben, a bevásárló körútunkon. A törvény is mint egészségügyi szolgáltatót nevezi meg a gyógyszertárat, és szerencsére a munkám során is azt látom, hogy a patikába betérők számítanak a szakértelmünkre, tanácsainkra.

 Tovább
Mi a háziorvos szerepe a diabéteszgondozásban?

Mi a háziorvos szerepe a diabéteszgondozásban?

Szerző: Dr._Oláh_Ilona
Cimkék: családorvos diabetes

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége keddenkénti online DiabPONT továbbképző programjában a közelmúltban dr. Oláh Ilona csepeli háziorvos–diabetológus, a Magyar Diabetes Társaság Háziorvosi Munkacsoportjának elnöke arról beszélt, hogy a cukorbetegek gondozásában hol a háziorvosok helye.

 Tovább
Gombával töltött rozmaringos pulyka hercegnőburgonyával

Kovács Bence receptje (videóval)

Gombával töltött rozmaringos pulyka hercegnőburgonyával

Cimkék: recept

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
314 kcal 40 g 6 g 24 g
 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!