Diabetes és Hypertonia Magazin

Megküzdeni a nehézségekkel

A légzés mint érzelemregulációs technika

Megküzdeni a nehézségekkel

Szerző: Bóta_Tímea
Cimkék: psziché

Fájdalmasan nehéz időszakot élünk. A pandémiás krízis után jött a háborús krízis, miközben előfordulhat, hogy a személyes életünkben már eleve nehéz helyzetben voltunk, betegségben, családi nehézségek közepette, vagy éppen az egzisztenciánkért aggódtunk…
 Tovább
Joslin-díjasaink

Joslin-díjasaink

Cimkék: diabetes személyes

Németh Istvánnét a férje kísérte el novemberben a győri világnapi rendezvényre, ahol átadhattuk neki a Joslin-oklevelet. A hölgy 1940-ben született, és csaknem 40 éves volt, amikor egy traumát követően rossz közérzetre panaszkodva elment a háziorvoshoz…
 Tovább
A cukorbetegség okozta vesebetegségről

A cukorbetegség okozta vesebetegségről

Szerző: Dr._Wittmann_István
Cimkék: diabetes vese edukáció

Adjon esélyt a veséinek! – a magyar nyelvben a két vese valójában egy. Ha az egyik hiányzik, nem azt mondjuk, egy veséjű, hanem azt, hogy félveséjű. Ha mindkét vesénk megvan, akkor vagyunk egészek a vese szempontjából. Ezt az egységet leginkább veszélyeztető betegség a diabétesz. Dr. Wittmann István professzor úr Civil Fórumon elhangzott előadásának írásbeli változatát olvashatják.

 Tovább
A diabétesz kezelése időskorban

A diabétesz kezelése időskorban

Szerző: Dr._Domboróczki_Zsolt
Cimkék: kezelés szakellátás

Az idős ember krónikus betegségeinek hatékony és biztonságos kezelése a sikeres öregedés alapvető feltétele. A cukorbetegség vonatkozásában ez egyénre szabott, a páciens adottságainak és elvárásainak megfelelő diétát, életmódot, antidiabetikum- és inzulinválasztást jelent.
Figyelembe véve a társuló betegségeket, a gyógyszer-mellékhatások és ellenjavallatok gyakori előfordulását, kiemelten fontos a terápia kockázatainak csökkentése, mindenekelőtt az alacsony vércukor miatti rosszullétek elkerülése. A beteg állapota meghatározza a vércukor és ezzel együtt a vérnyomás és a vérzsírok céltartományát is, egyaránt kerülendő a túl- és az alulkezelés. A gyógyszer- és inzulinkészítmények, valamint az önellenőrzés eszközeinek fejlődése lehetővé teszi a diabetológia idősgyógyászati oldalának fejlődését is.

 Tovább

„Hagyományos” levesek

Lestyános csorbaleves

Cimkék: recept

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
316 kcal 17 g 21 g 15 g
 Tovább
Hangtálak harmonizáló hangja az egészségért

Hangtálak harmonizáló hangja az egészségért

Szerző: Szécsi_Emese
Cimkék: psziché művészet

Az alábbi cikk egy olyan kiegészítő gyógymódról szól, amelyre ugyan eddig még nincsenek tudományos bizonyítékok, de hatása kétségtelenül működik. Közérzetjavító, nyugtató, stresszoldó, és mint ilyen, kedvező lehet a lelki egyensúlyunk megtartásában, visszanyerésében. Minden olyan betegségben, állapotban használható kiegészítőnek, amelynek egyik kiváltója a feszültség és szorongás, így a magas vérnyomás gyógyításában is.

 Tovább
Korok, sorsok, emberek

Korok, sorsok, emberek

Szerző: Herth_Viktória
Cimkék: beszámoló személyes diabetes

A Civil Fórumon 5 cukorbeteg résztvevővel kerekasztal-beszélgetés zajlott délután. Magukról, a diabéteszükről meséltek.

 Tovább

Szakellátóhelyek hálózata a hipertónia gondozásában

Szerző: Dr._Ádám_Ágnes
Cimkék: szakellátás hypertonia

2014-ben Zuglóban megnyílt az a hipertóniagondozó centrum, amelyet a háziorvosok segítésére, a magas vérnyomással élők gyógyítására alapítottam. Szükségét éreztem, mert tudtam, hogy az alapellátás szerteágazó feladatai között csak egy szelet a hipertónia…
 Tovább
A magas vérnyomás és a terhesség

A magas vérnyomás és a terhesség

Szerző: Dr._Móczár_Csaba
Cimkék: hypertonia terhesség

A terhességben előforduló leggyakoribb kóros állapot a magas vérnyomás, amely együtt járhat számos terhességi kórképpel és a magzat fejlődési zavarával. Éppen ezért nagyon fontos a terhesgondozás során minél hamarabb felismerni a hipertónia fennállását, és elkezdeni a terhes asszonyok ilyen irányú gondozását.

 Tovább
Hol jobb futni: terepen vagy futópadon?

Futóedzés

Hol jobb futni: terepen vagy futópadon?

Cimkék:

A mozgás adott, a kérdés csak az, hogy hol jobb: futópadon (akár télen is, amikor kint tombolnak a mínuszok) vagy a szabadban gyűjteni a kilométereket? Valóban jobb a futópad az ízületeknek? Hatékonyabb, ha szabadtéren készülök a versenyemre? Mindebből mit érez meg a vércukorszintem?

 Tovább
Kis méret, egyszerű használat

Kis méret, egyszerű használat

Cimkék: piac önellenőrzés

Tavaly őszi bevezetése óta sokan megismerték már az Accu-Chek Instant vércukormérő legújabb verzióját, amely fél éve elérhető a patikákban, valamint az Accu-Chek webshopban (www.vercukormeres.hu).

 Tovább
Érdekel a szíved? Étkezz SZÍVSN!

Érdekel a szíved? Étkezz SZÍVSN!

Cimkék: táplálkozás

A Betegek Világnapján indította útjára a SZÍVSN Országos Betegegyesület – a Magyar Kardiológusok Társaságának hivatalos betegszervezete – rendhagyó kampányát a szívbetegség megelőzéséért, a szívbetegekért. A Szívbarát étterem kampány nemcsak azért példátlan, mert éttermeket, séfeket mozgósít a tudatos étkezés érdekében, hanem azért is, mert ehhez az orvosszakmát, a Magyar Kardiológusok Társaságát és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségét is a támogatói között tudhatja.

 Tovább
Krónikus sebek ellátását segítő mesterséges intelligencia

Magyar kutatási eredmény

Krónikus sebek ellátását segítő mesterséges intelligencia

Cimkék: piac kezelés

A krónikus sebbel élő betegek ellátása jelentős terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre, mivel a körülbelül 200 000 ezzel küzdő honfitársunk folyamatos kezelésre, átlagosan kétnaponkénti kötözésre szorul…
 Tovább
Idősebb korú férfiak magas vérnyomásának kezelése

Idősebb korú férfiak magas vérnyomásának kezelése

Szerző: Dr._Barna_István
Cimkék: hypertonia önellenőrzés kezelés

Magyarországon már minden ötödik ember betöltötte hatvanadik életévét. Az időskor a WHO felosztása szerint több szakaszra bontható az élettani sajátosságok alapján – 50–60 év: áthajlás kora, 60–75 év: idősödés kora, 75–90 év: időskor, 90 fölött: aggkor, 100 év felett: matuzsálemi kor. A vérnyomás kezelésekor fontos szempont a páciens életkora, mert megjelennek olyan tényezők, amelyeket a kezelés beállításakor figyelembe kell venni, pl. társbetegségek, a szociális helyzet alakulása, a férfiak és a nők eltérő időskori hormonális változása. Esetenként más lehet az időskor elején járó és a magasabb életkorú betegeknek kijelölt célérték is.

 Tovább
Május a vérnyomásmérés hónapja!

Május a vérnyomásmérés hónapja!

Cimkék:

A Nemzetközi Hypertonia Társaság és a Hypertonia Világ Liga mozgalmat hirdetett 2022 májusára (May Measurement Month 2022 – MMM22).

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!