Diabetes és Hypertonia Magazin

Sós-zöldfűszeres sárga túró

Kard Éva receptje

Sós-zöldfűszeres sárga túró

Cimkék: recept

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
130 kcal 9 g 8 g 6 g
 Tovább
Testsúlykontroll, nem csak cukorbetegeknek

Testsúlykontroll, nem csak cukorbetegeknek

Szerző: Dr._Bakó_Barnabás
Cimkék: táplálkozás testmozgás

A COVID-19-járvány már több mint egy éve az életmódunkra is hatással van, hiszen bezártak az uszodák, edzőtermek, sokak munkakörülményei is megváltoztak. Az otthoni, számítógép mellett végzett munka miatt a bezártság fokozódott, a korábbi mozgásmennyiség drámaian csökkent. Rendelésemen cukorbetegekkel, endokrinológiai betegekkel foglalkozom, a vizsgálathoz hozzátartozik a testsúlymérés. A vírusjárvány miatti bezártság hatására 2-3 kg-os testsúlygyarapodás a páciensek zömében dokumentálható. Az elmondottak alapján nem meglepő, hogy a fürdőruhaszezon közeledtével sokakban megfogalmazódott a testsúlycsökkentés igénye.

 Tovább
Hogyan éljük meg a pandémiát?

Hogyan éljük meg a pandémiát?

Cimkék: beszámoló egyesület közösség covid-19

Az elmúlt száz év egyik legsúlyosabb világjárványát éljük, amely felborította eddigi életünket, szokásainkat. Gyomorszorító érzés azt hallgatni mindennap a médiában, hányan fertőződtek meg, hányan hunytak el, hányan vannak lélegeztetőgépen.

 Tovább
Biztosítások a pandémia idején

Biztosítások a pandémia idején

Cimkék: covid-19 piac jog

Napjainkban már nincs olyan ember, aki közvetve vagy közvetlenül ne találkozott volna a COVID-19 okozta kellemetlenségekkel. Az ügyfelekben sokszor felmerül a kérdés, hogy a meglévő élet-, illetve egészségbiztosításaik a jelen helyzetben mit és hogyan térítenek.

 Tovább
Járványos teher

Járványos teher

Szerző: Katona_József
Cimkék: covid-19 táplálkozás testmozgás

Az elmúlt egy évben, amióta velünk van a COVID, s egyre többet tudunk a természetéről, mind szorosabban látszik összefonódni a járvány és az elhízás.

 Tovább
A cukorbeteg Tom Hanks is átesett a Covid-19-fertőzésen

A cukorbeteg Tom Hanks is átesett a Covid-19-fertőzésen

Szerző: Somfai_Katalin
Cimkék: covid-19 diabetes személyes

A kétszeres Oscar-díjas, négyszeres Golden Globe-díjas színész, rendező, producer, író, a világon a 4. legjobban fizetett filmszínész, a Forrest Gump, a Ryan közlegény megmentése, a Számkivetett sztárja a tavaly tavaszi vírushullám alatt átesett a koronavírus-fertőzésen.

 Tovább
Málnás zabpehely

Zalai Noémi receptje

Málnás zabpehely

Cimkék: recept

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
188 kcal 12 g 7 g 18 g
 Tovább
A gyógyszerek kiváltása

Miben számíthatunk a gyógyszerészre és a patikákra?

A gyógyszerek kiváltása

Cimkék: diabetes piac

A cukorbetegek életében a diabetológus, dietetikus és a háziorvos mellett állandó pont a gyógyszertár is, amely ideális esetben nem csak egy megálló, listával a kezünkben, a bevásárló körútunkon. A törvény is mint egészségügyi szolgáltatót nevezi meg a gyógyszertárat, és szerencsére a munkám során is azt látom, hogy a patikába betérők számítanak a szakértelmünkre, tanácsainkra.

 Tovább
Oltassak, vagy ne oltassak?

Oltassak, vagy ne oltassak?

Cimkék: covid-19 diabetes edukáció

A diabétesz kiemelt kockázati tényező a koronavírus elleni küzdelemben. Fontos megjegyezni, hogy a rosszul kezelt cukorbetegségről van szó! Ha jól kezelt cukorbetegséggel és erős immunrendszerrel megyünk neki a koronavírus okozta betegségnek, akkor sokkal jobb esélyünk lesz a gyógyulásra.

 Tovább
Talán már operálni is tudtam volna

Beszélgetés Andai Kati színművésszel

Talán már operálni is tudtam volna

Cimkék: hypertonia személyes

Emlékeznek Weaver doktornőre a Vészhelyzetből? A mindig botra támaszkodó, néha nagyon undok és mégis szerethető főorvosra? No, akkor Andai Kati színművésznek már legalább a hangját ismerik. Legalább – írom –, hiszen a Hypertonia olvasói közül bizonyára sokan nem látták őt színpadon és talán a filmszerepeire sem emlékeznek. De a Vészhelyzetet… azt szinte mindenki nézte szerte a hazában.

 Tovább
Sorozatok diabétesszel

Sorozatok diabétesszel

Szerző: Somfai_Katalin
Cimkék: diabetes junior művészet

A népszerű online médiaszolgáltató, a Netflix két sorozatot kínál, amelyben megjelenik a diabétesz.

 Tovább

Összehozzák a világ diabéteszközösségeit

Beyond Type 1

Szerző: Somfai_Katalin
Cimkék: diabetes t1d közösség

A Beyond Type 1 az egyik legnagyobb amerikai nonprofit jótékonysági szervezet, amelynek célja jobbá tenni az 1-es típusú diabéteszesek életminőségét, egyesíteni a diabéteszközösséget.

 Tovább
A Sportos Cukorbetegek napközis tábora

A Sportos Cukorbetegek napközis tábora

Cimkék: egyesület tábor testmozgás személyes

A Sportos Cukorbetegek Egyesülete 2012 óta szervez 1-es típusú cukorbetegeknek rendezvényeket, előadásokat, edukációs programokat. Idén első alkalommal pedig napközis jellegű sport- és élménytábort szerveztünk általános iskolás gyerkőcöknek. Az öt nap során többféle mozgásformát próbáltak ki a gyerekek, edukáción és élményalapú foglalkozásokon vettek részt. A tábor fő célkitűzése, hogy a gyerekek diabétesszel kapcsolatos ismeretei növekedjenek, tudatosabban menedzseljék cukorbetegségüket, a későbbi szövődmények száma csökkenjen. Fontos, hogy megtapasztalják, nincsenek egyedül, és mentálisan is egészséges felnőtté váljanak. – Bosev Edina, a Sportos Cukorbetegek Egyesülete alelnöke

 Tovább
Elengedni a rosszat – befogadni a jót

Elengedni a rosszat – befogadni a jót

Szerző: Kerekes_Andrea
Cimkék: psziché személyes covid-19

Kedves 2020! Sajnálom, ami történt, téged is, magunkat is. Biztos vagyok benne, hogy nem így akartad. Összeszedtem, amiket hoztál, aztán elengedlek. Minden jót a továbbiakhoz. T. Pszichológus kurátorunk, Bóta Tímea így búcsúzott 2020-tól Nő a tükörben című blogján…
 Tovább
Tévhitek a cukorbetegségről

Tévhitek a cukorbetegségről

Cimkék: edukáció diabetes piac

„Ismerem a cukorbetegséggel és inzulinrezisztenciával járó mindennapi kihívásokat. Személyes tanácsadással, étrendtervezéssel, edzéstervkészítéssel, egy kifejezetten cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek létrehozott webshoppal, számos videóval és blogposzttal szeretném minden sorstársam életét könnyebbé tenni.”

Junior magazinunk olvasói már találkozhattak Cseh Tamás 1-es típusú diabéteszessel. Idén rendszeresen szemezgetünk az általa működtetett DiabNavigátor weboldal és YouTube-csatorna anyagaiból. Első alkalommal az általa felsorolt, diabétesszel kapcsolatos tévhitek közül válogattunk.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!