Diabetes és Hypertonia Magazin

Mikor mozogjunk?

Mikor mozogjunk?

Cimkék: testmozgás diabetes

A mozgás mindig jó, a több mozgás még jobb, ám annak időzítésében is vannak extra lehetőségek. Talán nincs is olyan élettani folyamat, amit ne segíthetne a rendszeres és kiadós fizikai aktivitás. Ezúttal a vércukor-szabályozás és az „edzésidőpontok” megválasztásának kapcsolatáról szolgált friss ismeretekkel a tudomány.

 Tovább
A tenger mélyéről a csillagokig

A tenger mélyéről a csillagokig

Szerző: Herth_Viktória
Cimkék: személyes diabetes

Akiről, amiről mesélni fogok önöknek: non plus ultra (e latin kifejezés jelentése: felülmúlhatatlan, utolérhetetlen dolog, aminél már nem kell jobb vagy több). Egy diabéteszes fiatalemberről mesélek, aki jelentkezett űrhajósnak, és a több száz jelentkező közül bejutott az első 25-be. Ott kiesett – de nem a diabétesze miatt. Dalicsek Dániel 34 éves, Dániában él, 16 és fél éves kora óta 1-es típusú diabéteszes és búvárrégészként dolgozik. Ő a bizonyítéka annak, hogy a diabétesz nem akadálya semminek.

 Tovább
10 éves a Vanderlich Egészségcentrum

10 éves a Vanderlich Egészségcentrum

Cimkék:

Baráti légkörben, családias hangulatban, sok közös emléket idézve ünnepelte meg alapításának tizedik évfordulóját nemrég a Vanderlich Egészségcentrum. A kollégák alkotta Vanderlich-család mellett az alapító ügyvezető, dr. Vándorfi Győző legközvetlenebb családtagjai is ott voltak a jubileumi találkozón.

 Tovább
Sokarcú diabétesz

Adatok a cukorbetegség gyakoriságáról, jelentőségéről

Sokarcú diabétesz

Szerző: Dr._Gaál_Zsolt
Cimkék: edukáció

A diabetes mellitus olyan magas vércukorszinttel járó tünetcsoport, amelyet nem megfelelő kezelés esetében drámaian romló életminőség és korai halálozás jellemez. A cukorbetegség járványszerűen terjed, világjárványról, pandémiáról lehet beszélni.

 Tovább
Túl a kiválasztón

DiaEuro futsal-Európa-bajnokság

Túl a kiválasztón

Cimkék: testmozgás

A COVID miatti szünet után idén ismét lesz DiaEuro, Nemzetközi Diabétesz Futsal-bajnokság júniusban, Lengyelországban. Előző számunkban már írtunk erről, s hírül adtuk, hogy március 15-én tartják a magyar csapat úgynevezett kiválasztóját…
 Tovább
Két arany, egy ezüst

Sportos Cukorbetegek Egyesülete

Két arany, egy ezüst

Szerző: Bartha_Kristóf
Cimkék: beszámoló személyes testmozgás

Március 11–12-én két lengyelországi település, Suchy Las és Baranowo adott otthont a Red Card For Diabetes 2023 teremfutball-versenyeinek, amelyeken – tavalyhoz hasonlóan – három korcsoportban képviselte a magyar színeket a Sportos Cukorbetegek Egyesülete által toborzott, 1-es típusú diabétesszel élő fiatalokból álló csapat.
A legidősebbek ellentmondást nem tűrő játékkal megnyerték a Bajnokok ligáját, a közepesek Európa-liga ezüstéremmel, míg a legkisebbek Konferencia-liga elsőséggel gazdagodtak. A bajnokságon a hazaiak mellett angol, német, svéd és bolgár csapatok is képviseltették magukat, így igazi nemzetközi mezőny jött össze erre a hétvégére.

 Tovább
MentaBéka kalandjai az időgéppel

MentaPRO Alapítvány

MentaBéka kalandjai az időgéppel

Szerző: Kerekes_Andrea
Cimkék: junior tábor

Tavaly júliusban immáron ötödik alkalommal szerveztük meg alapítványunk napközis táborát Budapest XI. kerületében. Két turnusban, összesen ötven 1-es típusú diabétesszel élő gyermeknek és mellettük tíz testvérnek nyújtottunk – reményeink szerint – felejthetetlen élményeket. Az Erzsébet Alapítvány támogatásának köszönhetően a diabétesszel élő gyermekek térítésmentesen látogathattak el hozzánk.

 Tovább
A sebellátás buktatói – és a megoldások

Az ördög a részletekben rejlik

A sebellátás buktatói – és a megoldások

Szerző: Dr._Rozsos_István
Cimkék: szövődmények kezelés

A Civil Fórum délutáni programjában dr. Rozsos István szórakoztató stílusú, de roppant hasznos előadását hallhatták a jelenlévők. Ennek – kicsit komolyabb – írásos változatát olvashatják alább.

 Tovább
A Diaboló Szabadkígyóson

Diaboló Alapítvány

A Diaboló Szabadkígyóson

Cimkék: beszámoló tábor testmozgás

E három betűt látva a Békés megyei diabéteszes gyermeket nevelő családok képzeletében egy már hagyományosnak számító rendezvény jelenik meg: Kígyósi Katicás Kovácsolós…
 Tovább
Varázspálca díj – varázslatos embereknek

Szurikáta Alapítvány

Varázspálca díj – varázslatos embereknek

Cimkék: beszámoló elismerés junior személyes

2023. május 14-én második alkalommal adja át a Szurikáta Alapítvány a Varázspálca díjakat, elismerve és megköszönve azt a példaértékű munkát, amit pedagógusok és intézmények tesznek a diabéteszes gyermekek közösségbe fogadása és napi ellátása érdekében.
A tavalyi díjkiosztó ünnepség folyamán S. Bonnyai Eszter munkatársunk beszélgetett díjazottakkal, az ő tör­téneteikből készült összeállításunk.

 Tovább
Berci története

Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért

Berci története

Szerző: Dr._H._Nagy_Katalin
Cimkék: állat junior

Sok diabétesszel élő gyermek számára a kórkép elfogadása mind fizikai, mind mentális értelemben nagyon nehéz, számos pszichés problémához vezet, hiszen a diabétesz kezelése fájdalmas, időigényes, önfegyelmet, kiegyensúlyozott étrendet igényel. Tanulmányok támasztják alá, hogy…
 Tovább
Művészek a diabéteszes gyermekekért

Szurikáta Alapítvány

Művészek a diabéteszes gyermekekért

Cimkék: egyesület művészet edukáció

Az inzulin felfedezésének 100. évfordulójára egy kis szurikátaszobor tűnt fel a Bókay Gyermekklinika kerítésén Kolodko Mihálytól. Az alkotás a diabétesz korai felismerésének fontosságára is fel szeretné hívni a figyelmet, ahogy a Szurikáta Alapítvány országos kampánya népszerű művészek bevonásával.

 Tovább
Barta Lajos-díj és-emlékérem 2022

Dr. Karádi Zsuzsanna

Barta Lajos-díj és-emlékérem 2022

Cimkék: beszámoló elismerés személyes

A Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság (MGYT-MDT) közös Gyermekdiabetes Szekciója díja és emlékérme a hazai gyermekdiabetológia terén kifejtett huzamos és eredményes munka elismerése. A 2002-ben alapított Barta Lajos-emlékérmet a szekció vezetősége azoknak az MDT-tagoknak ítéli oda, akik szakmai, tudományos munkásságukkal a hazai gyermekdiabetológia fejlődéséhez kiemelkedő mértékben járultak hozzá. Dr. Karádi Zsuzsanna főorvos asszonnyal a díjátadás előtt a Szekció tavaly őszi tudományos rendezvényén beszélgettünk.

 Tovább
Táborozni és együtt lenni jó!

Szurikáta Alapítvány

Táborozni és együtt lenni jó!

Szerző: Tóbiás_Lilla
Cimkék: tábor egyesület junior beszámoló

Családias légkör, tartalmas programok, vidám résztvevők – a Szurikáta Alapítvány által szervezett csolnoki gyermektáborban és a zánkai Családi Erzsébet-táborban teret adtunk a barátkozásnak, ismerkedésnek és a családokat érintő kérdések kibeszélésének.

 Tovább
Ezt (is) lehet

Ezt (is) lehet

Cimkék:

19 éves vagyok, van egy ikertesóm, most kezdtem az egyetemet. Sok barátom van, járok bulizni, gitározom és utazni is szeretek. Mitől annyira más ez nekem, mint neki? Én cukorbeteg vagyok. És ez változtat a dolgokon. Sokat.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!