Diabetes és Hypertonia Magazin

Görög salátaleves

Zalai Noémi receptje

Görög salátaleves

Szerző: Zalai_Noémi
Cimkék: recept

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
113 kcal 4 g 4 g 15 g
 Tovább
Megküzdeni a nehézségekkel

Megküzdeni a nehézségekkel

Szerző: Bóta_Tímea
Cimkék: psziché

Az előző számban elindítottunk egy sorozatok arról, hogyan erősíthetjük a saját megküzdésünket, hogyan bukkanhatunk a rejtett erőforrásainkra, mi segíthet abban, hogy a nehéz élethelyzetekben is megőrizzük az egyensúlyunkat. Nem véletlenül kerülhetett ez a téma elő, hisz a közelmúlt fájdalmas eseményei – a pandémia, a háború – mind próbára teszik a pszichés ellenállóképességünket. Azt is fontos újra kihangsúlyozni, hogy ezzel párhuzamosan az ember saját személyes életében is történhetnek nehézségek, betegségek, családi krízisek, veszteségek, amikkel pandémián és háborún túl is meg kell küzdenie.

 Tovább

Hogyan engedjük el gyermekünket táborba?

Szerző: Szakmáry_András
Cimkék: junior közösség diabetes

Nyáron szeretnénk tartalmas programokat szervezni gyermekünknek. Ez elég nagy fejtörést tud okozni, de ami biztosan felmerül ilyenkor: a nyári tábor, ami életre szóló élmény. Önállóságot tanul a gyerek és sokat a közösségről, a szabályokról, barátokat szerez, és kimozdul a megszokott környezetből. Ezzel együtt igazi próbatétel, kihívás lehet a gyerekek számára, ezért érdemes néhány dologra odafigyelni.

 Tovább
Digitális betegellátás

Digitális betegellátás

Szerző: Dr._Kántor_Irén
Cimkék: önellenőrzés piac szakellátás diabetes

A digitális technológia és a technológiai eszközök által összegyűjtött adatok lehetőséget adnak a betegek állapotának ellenőrzésére, az életmódi vagy a terápiás tanácsok személyre szabására, az egészségügyi ellátás minőségi korrekciójára. A felhasználók szempontjaira, a fogyasztók elvárásaira választ adó Consumer Electronic Show 2022-es bemutatóján olyan fejlesztéseket mutattak be, amelyek az otthoni eszközös betegfelügyelet jövőjét jelenthetik. A Consumer Electronics Show (CES) 2022. évi találkozóján a feltalálók tucatnyi új eszközt ismertettek, amelyekkel az emberek egészségét a mindennapok során nyomon lehet követni.

 Tovább
Almaleves cukor nélkül

Zalai Noémi receptje

Almaleves cukor nélkül

Szerző: Zalai_Noémi
Cimkék: recept

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
104 kcal 2 g 4 g 15 g
 Tovább
Megmozdult az ország – rekordrészvétel

Botra fel!

Megmozdult az ország – rekordrészvétel

Cimkék: beszámoló testmozgás közösség

Minden eddiginél többen vettek részt a május végén a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Hypertonia Társaság által közösen szervezett Botra fel! megmozduláson. Az eredetileg 24 városban meghirdetett sétán közel 1300-an vettek részt annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a sport cukorbetegségre és magas vérnyomásra gyakorolt kedvező hatására.

 Tovább
Varázspálca díj – varázslatos embereknek

Varázspálca díj – varázslatos embereknek

Szerző: S._Bonnyai_Eszter
Cimkék: diabetes beszámoló elismerés

Első ízben adták át a budapesti MagNet Közösségi Házban a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért által létrehozott Varázspálca díjakat, elismerve és megköszönve azt a példaértékű munkát, amit pedagógusok és intézmények tesznek a diabéteszes gyermekek közösségbe fogadása és napi ellátása érdekében.

 Tovább
Éld az életed, nyaraláskor is!

Éld az életed, nyaraláskor is!

Cimkék: diabetes önellenőrzés

A diabétesz korábban sokszor adott okot arra, hogy a betegségben érintettek ne utazzanak el nyaralni, de legalábbis sok előkészületet igényelt és leszűkítette a lehetséges úti célok listáját is. A cukorbetegséggel élőknek ugyanis több kihívással is szembe kell nézniük a nyaralás megszervezésekor, legyen szó az egészséges menüsort biztosító szállás kiválasztásáról vagy a rendszeres vércukorszint-önellenőrzésről. Ez utóbbi problémára jelenthet egyszerű és megbízható megoldást a 14 napos szenzorélettartamú GlucoMen Day folyamatos cukormonitorozási rendszer.

 Tovább

Bőrbetegségek nyáron

Szerző: Dr._Kováts_Boglárka
Cimkék: társbetegségek

Egyes bőrbetegségek gyakoribbak nyáron, mások nyáron jobban zavarnak bennünket. Lássuk, mit tehetünk ellenük!

 Tovább
Gazpacho

Zalai Noémi receptje

Gazpacho

Cimkék:

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
89 kcal 4 g 1 g 16 g
 Tovább
DiabKupa II.: kettő az egyben

Gyermek- és családi nap

DiabKupa II.: kettő az egyben

Szerző: Bosev_Edina
Cimkék: beszámoló junior testmozgás közösség

Idén május 29-én, gyermeknap alkalmával tartottuk meg a II. DiabKupa és Sportágbemutatót. A rendezvényen az ország számos diabéteszcentrumából fogadtunk résztvevőket, érkeztek kicsik és nagyok egyaránt. Mindannyian 1-es típusú cukorbeteg gyermeket nevelő családok, akik azért jöttek el, hogy mozgással és sok nevetéssel töltsék ezt a napot.

 Tovább
Cukorbetegség háborúban

Ukrajna 2022

Cukorbetegség háborúban

Cimkék: beszámoló diabetes

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség szerint 2022 elején Ukrajnában 2,3 millió cukorbeteg volt, akik közül 230 ezren inzulint használnak. Most, háborús körülmények között különösen nehéz az életük. Az ukrajnai cukorbetegek jelenlegi helyzetéről kérdeztük ukrán barátunkat.

Valentina Ocseretenko számos civil szervezet és szövetség létrehozásában, alapításában működött közre. 1998 és 2012 között az Ukrán Diabétesz Szövetség alelnöke, 2012-től napjainkig elnöke. 2003–2009 között a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) alelnöke, az egykori Szovjetunió országainak első képviselője az IDF igazgatótanácsában.

 Tovább
Beszéljünk az EESZT-ről

Mi is van benne?

Beszéljünk az EESZT-ről

Szerző: Mázi_Miklós
Cimkék: szakellátás jog

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér felhőalapú egészségügyi informatikai rendszer, amely 2017. november 1. óta működik. Nagyon sokan hozzáférhetnek: állampolgárok, köz- és magánszolgáltatók, a háziorvosoktól az egyetemi klinikákig. Célja, hogy minden magyar állampolgár egészségügyi adatai egy helyen szerepeljenek.
Szerte Európában vannak hasonló megoldások, de olyan kiterjedt egészségügyi informatikai rendszer, amilyen Magyarországon ma működik, még nincs másutt.

 Tovább

Kit és hogyan?

A cukorbetegség szűrése

Szerző: Dr._Hevesi_Judit
Cimkék: edukáció kezelés diabetes

A cukorbetegség a leggyorsabban növekvő egészségügyi probléma a Földön, a prevalencia (a betegek aránya a teljes népességben) folyamatosan nő…
 Tovább
Sült ceruzabab céklával salátaágyon

Szálka Brigitta receptje

Sült ceruzabab céklával salátaágyon

Cimkék: recept

Ha nem szeretnénk „száraz salátaleveleket” eszegetni: tegyük izgalmasabbá, színesebbé a salátánkat néhány szem gyümölccsel! Különösen jól jöhet ez az ötlet azokban az étrendekben, amikor egyéni érzékenység, intolerancia, allergia, gyomorpanaszok stb. miatt a paradicsomfogyasztást mellőznünk vagy mérsékelnünk kell.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!