Diabetes és Hypertonia Magazin

A harmadik hullám után

Cimkék: covid-19 diabetes szakellátás

2019 végén egy új koronavírust (egy különleges vírus, amely emberi és állati betegségeket okoz) azonosítottak Kína Hubei tartományának Vuhan városában. A vírus tüdőgyulladást okoz, és gyorsan terjedve járvány alakult ki egész Kínában, majd világszerte. 2020. májusi adatok szerint akkor a világban már több mint 3,5 millió ember fertőződött meg, több mint egymillióan gyógyultak, és közel negyedmillió ember hunyt el a fertőzés következtében. Magyarországon ismertté vált több mint 3000 fő fertőződöttsége, elhunyt 351, gyógyult 630 beteg. A koronavírus-járvány első, majd második hulláma után harmadik hullám is kialakult.

 Tovább
I. DiabKupa és Sportágbemutató

Új kezdeményezés

I. DiabKupa és Sportágbemutató

Szerző: Herth_Viktória
Cimkék: beszámoló testmozgás rendezvény közösség

Aktív közösségi sportnappal indította a nyarat a Sportos ­Cukorbetegek Egyesülete és a DiaEuro Sportegyesület.

 Tovább

Visszaemlékezés

Cimkék: személyes

A Győrben élő Juranovics Józsefné Jutka 1952 óta, lassan 70 éve inzulinos cukorbeteg. Gyermek és fiatal korából néhány történetet elevenít most fel. Gondoljanak bele! Alig 30 évvel az inzulin megtalálása után.

 Tovább
5 csapda a diétás, diabetikus élelmiszerekkel kapcsolatban

5 csapda a diétás, diabetikus élelmiszerekkel kapcsolatban

Cimkék: táplálkozás edukáció

Cseh Tamás 1-es típusú diabéteszes, életmódtanácsadó cukorbetegek és inzulinrezisztenciával küzdők számára. Az általa működtetett DiabNavigátor YouTube csatornán és az azonos című weboldalon ismerhetjük meg tanácsait, melyekből lapunk hasábjain is szemezgetünk.

 Tovább

A cukorhelyettesítő anyagok felírásáról és használatáról

Szerző: Dr._Strényer_Ferenc
Cimkék: táplálkozás edukáció

A „cukorhelyettesítő” anyagok, a fruktóz (gyümölcscukor), a szorbit vagy a xilit (nyírfacukor) vény nélkül is vásárolhatók a gyógyszertárakban 1 kg-os kiszerelésben…
 Tovább
A fényvédelem fontossága

A fényvédelem fontossága

Cimkék: megelőzés edukáció

A napsütés számos jó hatása mellett sok bőrbetegség kiváltója is. Fontos szempont, hogy sok gyógyszer vagy gyógynövény szedése vagy külsőleges alkalmazása esetén bőrünk fokozottan érzékeny lehet, ezért érdemes e készítményeinket ilyen szempontból is átnézni, és ha szükséges, fokozott fényvédelemről gondoskodni.

 Tovább
Harmadik hullám

Harmadik hullám

Cimkék: covid-19 személyes

Piros Ildikó szegedi barátunk már több alkalommal írt a Diabetesbe, a COVID-19 első, második hullámának tapasztalatairól, most pedig a harmadikról küldött – szomorú – beszámolót.

 Tovább
Lélek-Kertész

Lélek-Kertész

Cimkék: psziché testmozgás közösség edukáció

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés enyhítésére indított programot cukorbetegek számára a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ), amely innovatív, új szemlélettel igyekszik segíteni a diabétesszel élőket.

 Tovább

Mit ajánl az orvos, és mit fogad el a beteg?

Gondolatok a terápiahűségről

Szerző: Dr._Bakó_Barnabás
Cimkék:

Ebben a cikkben arra szeretnék fókuszálni, hogy milyen tényezők befolyásolják a betegek gyógyszerszedési szokásait, milyen veszélyekkel jár az ajánlott terápia abbahagyása vagy szüneteltetése, illetve hogyan lehetne javítani a betegek ragaszkodását egy adott terápiához.

 Tovább

Elérhető a Magyar Diabetes Társaság Telemedicina oldalrendszere

Cimkék:

A digitalizáció, az info-kommunikációs technológiák, sőt ma már a mesterséges intelligencia (MI) is a mindennapi életünk megkerülhetetlen, szerves részévé vált. Nincs ez másként az egészségügyben, illetve szűkebb érdeklődésünk, a diabétesz területén sem…
 Tovább
Trendi diabéteszapplikáció minden korosztály számára

Személyes diabétesz menedzsment

Trendi diabéteszapplikáció minden korosztály számára

Cimkék:

Magyarországon egyre többen ismerik a DiabTrend nevű mobilos alkalmazást, amely különleges funkcióival kitűnik a piacon lévő hagyományos diabéteszes naplózó applikációk közül. A technológia és a fiatalok által diktált igényeknek megfelelve, intelligens menedzsmentjével és automatizált rendszerével nyújt maximális felhasználóbarát-élményt minden korosztály számára.

 Tovább

Milyen volt 52 éve?

Cimkék: személyes diabetes

Elég intenzív életet éltem 1969-ben, 22 évesen mindent szerettem volna megismerni! Könyvtárosként dolgoztam, egy klassz ifjúsági klubot vezettem, s boldog voltam, szerelmes…
 Tovább

Inzulin-centenárium

100 év, sok százmillió megmentett élet

Cimkék: kezelés

Az 1916-ban született Teddy Rydernél négyéves korában 1-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak…
 Tovább
I. DiabKupa és sportágbemutató

2021. június 12., FTC Sporttelep

I. DiabKupa és sportágbemutató

Cimkék: közösség testmozgás egyesület

A Sportos Cukorbetegek Egyesülete és a magyar cukorbeteg futsalválogatott szervezője, a DiaEuro SE közös sportnapjának célja, hogy az ország különböző részein élő cukorbeteg gyerekek, fiatalok és családjaik egy játékos sportesemény keretében találkozzanak egymással, egyben jó…
 Tovább
A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés enyhítésére indított programot cukorbetegek számára a CEOSZ

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége által indított Lélek-Kertész kezdeményezés innovatív, új szemlélettel igyekszik segíteni a diabétesszel élőket

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés enyhítésére indított programot cukorbetegek számára a CEOSZ

Cimkék:

Magyarországon közel 1 millióan élnek diagnosztizált cukorbetegséggel, amely önmagában is nagymértékű lelki próbatételt jelent a betegséggel együtt élők számára. A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének (CEOSZ) legfőbb célkitűzése, hogy elősegítse a diabétesszel élők életminőségének javulását. Idén számos programjuk között helyet kap az innovatív, új szemléletű Lélek-Kertész program is, mely a betegség mellett az elhúzódó koronavírus-járvány okozta elszigetelődés okozta lelki terhek enyhítésére törekszik. A program száz, 60 év feletti résztvevő számára biztosítja az otthoni kertészkedés lehetőségét, összesen több millió forint értékben.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!