Diabetes és Hypertonia Magazin

A cukorhelyettesítő anyagok felírásáról és használatáról

Szerző: Dr._Strényer_Ferenc
Cimkék: táplálkozás edukáció

A „cukorhelyettesítő” anyagok, a fruktóz (gyümölcscukor), a szorbit vagy a xilit (nyírfacukor) vény nélkül is vásárolhatók a gyógyszertárakban 1 kg-os kiszerelésben…
 Tovább
A fényvédelem fontossága

A fényvédelem fontossága

Cimkék: megelőzés edukáció

A napsütés számos jó hatása mellett sok bőrbetegség kiváltója is. Fontos szempont, hogy sok gyógyszer vagy gyógynövény szedése vagy külsőleges alkalmazása esetén bőrünk fokozottan érzékeny lehet, ezért érdemes e készítményeinket ilyen szempontból is átnézni, és ha szükséges, fokozott fényvédelemről gondoskodni.

 Tovább
Harmadik hullám

Harmadik hullám

Cimkék: covid-19 személyes

Piros Ildikó szegedi barátunk már több alkalommal írt a Diabetesbe, a COVID-19 első, második hullámának tapasztalatairól, most pedig a harmadikról küldött – szomorú – beszámolót.

 Tovább
Lélek-Kertész

Lélek-Kertész

Cimkék: psziché testmozgás közösség edukáció

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés enyhítésére indított programot cukorbetegek számára a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ), amely innovatív, új szemlélettel igyekszik segíteni a diabétesszel élőket.

 Tovább

Mit ajánl az orvos, és mit fogad el a beteg?

Gondolatok a terápiahűségről

Szerző: Dr._Bakó_Barnabás
Cimkék:

Ebben a cikkben arra szeretnék fókuszálni, hogy milyen tényezők befolyásolják a betegek gyógyszerszedési szokásait, milyen veszélyekkel jár az ajánlott terápia abbahagyása vagy szüneteltetése, illetve hogyan lehetne javítani a betegek ragaszkodását egy adott terápiához.

 Tovább

Elérhető a Magyar Diabetes Társaság Telemedicina oldalrendszere

Cimkék:

A digitalizáció, az info-kommunikációs technológiák, sőt ma már a mesterséges intelligencia (MI) is a mindennapi életünk megkerülhetetlen, szerves részévé vált. Nincs ez másként az egészségügyben, illetve szűkebb érdeklődésünk, a diabétesz területén sem…
 Tovább
Trendi diabéteszapplikáció minden korosztály számára

Személyes diabétesz menedzsment

Trendi diabéteszapplikáció minden korosztály számára

Cimkék:

Magyarországon egyre többen ismerik a DiabTrend nevű mobilos alkalmazást, amely különleges funkcióival kitűnik a piacon lévő hagyományos diabéteszes naplózó applikációk közül. A technológia és a fiatalok által diktált igényeknek megfelelve, intelligens menedzsmentjével és automatizált rendszerével nyújt maximális felhasználóbarát-élményt minden korosztály számára.

 Tovább

Milyen volt 52 éve?

Cimkék: személyes diabetes

Elég intenzív életet éltem 1969-ben, 22 évesen mindent szerettem volna megismerni! Könyvtárosként dolgoztam, egy klassz ifjúsági klubot vezettem, s boldog voltam, szerelmes…
 Tovább

Inzulin-centenárium

100 év, sok százmillió megmentett élet

Cimkék: kezelés

Az 1916-ban született Teddy Rydernél négyéves korában 1-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak…
 Tovább
I. DiabKupa és sportágbemutató

2021. június 12., FTC Sporttelep

I. DiabKupa és sportágbemutató

Cimkék: közösség testmozgás egyesület

A Sportos Cukorbetegek Egyesülete és a magyar cukorbeteg futsalválogatott szervezője, a DiaEuro SE közös sportnapjának célja, hogy az ország különböző részein élő cukorbeteg gyerekek, fiatalok és családjaik egy játékos sportesemény keretében találkozzanak egymással, egyben jó…
 Tovább
A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés enyhítésére indított programot cukorbetegek számára a CEOSZ

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége által indított Lélek-Kertész kezdeményezés innovatív, új szemlélettel igyekszik segíteni a diabétesszel élőket

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés enyhítésére indított programot cukorbetegek számára a CEOSZ

Cimkék:

Magyarországon közel 1 millióan élnek diagnosztizált cukorbetegséggel, amely önmagában is nagymértékű lelki próbatételt jelent a betegséggel együtt élők számára. A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének (CEOSZ) legfőbb célkitűzése, hogy elősegítse a diabétesszel élők életminőségének javulását. Idén számos programjuk között helyet kap az innovatív, új szemléletű Lélek-Kertész program is, mely a betegség mellett az elhúzódó koronavírus-járvány okozta elszigetelődés okozta lelki terhek enyhítésére törekszik. A program száz, 60 év feletti résztvevő számára biztosítja az otthoni kertészkedés lehetőségét, összesen több millió forint értékben.

 Tovább
Hogyan segíthetünk gyermekünknek?

A cukorbetegség diagnózisának feldolgozása

Hogyan segíthetünk gyermekünknek?

Cimkék: psziché junior

Az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek jelentős részét még iskolás kora előtt éri a diagnózis…
 Tovább
Csatlakozz a kórházlátogató programhoz!

Nem vagytok egyedül!

Csatlakozz a kórházlátogató programhoz!

Cimkék: junior psziché

Országos lesz a Szurikáta Alapítvány Bókay Gyermekklinikán öt éve sikeresen folyó programja: Nem vagytok egyedül! Segíts te is a diabéteszes gyerekek családjának a kórházi ágy mellett, hogy senki se legyen egyedül a friss diabétesz diagnózisának terhével!

 Tovább

Zalai Noémi receptje

Kakaóscsiga

Cimkék: recept

1 darab tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
96 kcal 3 g 6 g 8 g
 Tovább

Bíró Sára receptje

Rukkolás-epres saláta nyári napokra

Cimkék: recept

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
42 kcal 1 g 2 g 5 g
 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!