Diabetes és Hypertonia Magazin

A cukorbetegség megelőzése

A cukorbetegség megelőzése

Szerző: Dr._Bakó_Barnabás
Cimkék: diabetes megelőzés edukáció

A cukorbetegség összetett betegség, a magas vércukorértékek hátterében nagyon különböző kórfolyamatok állhatnak. Két fő típusa mellett (1-es és a 2-es típus) külön csoportba sorolják a terhesség alatt felismert cukorbetegséget, illetve vannak ritkábban előforduló, speciális diabétesz-típusok. A megelőzés lehetőségei attól függenek, hogy a cukorbetegség melyik típusával állunk szemben.

 Tovább

Mit, mikor és mennyit?

Szerző: Kicsák_Marian
Cimkék: diabetes táplálkozás

A táplálkozástudomány kimondja, hogy nincs önmagában egészséges vagy egészségtelen étel, élelmiszer, csak a táplálkozás egésze lehet előnyös vagy káros az egészségre. Nincsenek „bűnös” táplálékok, csak arra kell figyelni, hogy mit, milyen gyakran és egyszerre milyen mennyiségben fogyasztunk.

 Tovább
Joslin-emlékérmes hőseink – Juranovics Józsefné, Judit

Joslin-díjazottak

Joslin-emlékérmes hőseink – Juranovics Józsefné, Judit

Cimkék: diabetes elismerés személyes

Az ő érdeme, hogy 2009 tavaszán Győrben oly sok, több mint 40 éve diabétesszel élő sorstárs találkozhatott egymással. (A rendezvényről lapunk is beszámolt.) A Diabetes születésnapján ő is átvehette a Joslin-emlékérmet. Most az ő életével ismerkedhetnek meg.

 Tovább

Új klub alakult

Berettyóújfalui Diabétesz Klub

Cimkék: közösség diabetes

Örömmel tudatom a Diabetes lap olvasóival, hogy 2010. január 7-én megalakult a Berettyóújfalui Diabétesz Klub − 20 fővel. Jót beszélgettünk, kicsit szórakoztunk, citerazenét, nótákat, verseket hallgattunk. A klub alakuló ülésén jelen volt Papp Sándor, az 1993-ban alakult Bihari Diabétesz Egyesület elnöke, dr. Nagy Bertalan főorvos úr, aki szakmai segítője az egyesületnek, valamint Nagy Judit dietetikusunk. Harmadik, márciusi összejövetelünkön – amelyen a Jázmin virágbolt segítségével a férfiak egy-egy szál virággal köszöntötték hölgytagjainkat –, már 34 tagot számlált klubunk.

 Tovább
Hírek, érdekességek

Hírek, érdekességek

Szerző: Szőke_Mária
Cimkék: testmozgás táplálkozás megelőzés

Mindenfelé olvasgatta, és most elmesélte: Szőke Mária

 Tovább
Hogyan beszéljünk orvosunkkal? – II.

Hogyan beszéljünk orvosunkkal? – II.

Szerző: Dr._Mosonyi_Tamás
Cimkék: családorvos psziché

Kedves Betegek! A kommunikációt javító cikksorozatunk első részében azzal foglalkoztunk, hogy beszéljenek kevesebbet, de hatékonyabban, viszont ne hallgassanak el a kezelés szempontjából fontos információkat. Ebben a cikkben a kérdezésről és a kérdések fontosságáról írok.

 Tovább

Amitől felmegy a cukrom…

Szerző: Módos_Anikó
Cimkék: diabetes személyes

A fenti címet olvasva talán többekben felvetődik: bizonyára csokitortáról, krémes-hegyekről, tojáslikőrről, whiskyvel „megbolondított” ír kávéról és azok elfogyasztásáról írok majd. Sietve jelentem: erről szó sincs! Olyan történeteket „gyűjtöttem”, amelyeknek középpontjában cukorbeteg sorstársaimat ért sérelmek állnak. A támadások meggondolatlanul és szégyenérzet nélkül irányultak diabéteszes nőkre, férfiakra, kamaszokra, kisgyermekekre, idősekre és fiatalokra. S időnként olyanok is elkövették ezeket, akiknek hivatása az empátia, a másik elfogadása, a szeretet közvetítése…

 Tovább
Szív- és érrendszeri kockázat

A hipoglikémia akut tünetei és késői szövődményei

Szív- és érrendszeri kockázat

Szerző: Prof._dr._Halmos_Tamás
Cimkék: diabetes szövődmények kezelés

A kétezres évek első évtizedének végére általánosan elfogadottá vált a cukorbetegek normoglikémiára (az egészséges emberét megközelítő vércukorértékekre) törekvő kezelése a kis- és nagyér-szövődmények megelőzése, illetve mérséklése céljából. A Diabetes 2010/2. számában megjelent cikkhez a szerző „mai üzenetet” is mellékelt.

 Tovább

Diabetológiai szakellátóhelyek hazánkban

Szerző: Dr._Baranyi_Éva
Cimkék: diabetes szakellátás

A diabetológia cukorbetegséggel foglalkozó, számos orvosi és egészségügyi szakmát érintő, összetett tudományterület. A diabétesz eredményes kutatásához, kórismézéséhez és leginkább gyógykezeléséhez a különböző szakterületeken működő orvosok és egészségügyi dolgozók szoros együttműködése szükséges.

 Tovább

Cukorbeteg diéta = egészségmegőrző táplálkozás

Mit egyen a cukorbeteg?

Szerző: Kicsák_Marian
Cimkék: diabetes táplálkozás

Táplálkozási szokásaink és az egészségi állapotunk között szoros összefüggés van, amelyet számos tudományos vizsgálat igazol. A táplálkozással összefüggő betegségek (főként a szív- és érrendszeri betegségek, elhízás) megfelelő étrend esetén megelőzhetők, vagy kialakulásuk kockázata jelentősen csökkenthető. Az étrendfüggő betegségek kialakulásában életmódi és környezeti tényezők is szerepet játszanak, a táplálkozás mintegy 30 százalékban tekinthető oknak.

 Tovább

Mónika

Szerző: Szőke_Mária
Cimkék: diabetes személyes

– Így képzelted el az életed? – A kérdés száll a levegőben, Mónika szemét keresem, kint lassan alkonyodik, akkor se látnám jól, ha rám nézne. Hirtelen visszafelé peregnek az évek, az életére gondol, amely nem volt mindig célokkal és tervekkel gazdag. Nem hallja az apró zajokat, lehull a megszokott mosolygás, aztán szótlanul rám veti a szemét. Amikor megszólal, olyan biztosan, kerek mondatokban, határozottan összegez, mint aki a váratlan csendben elsimította a gondolatokat.

 Tovább
Nincs profit! Non-profit!

Nincs profit! Non-profit!

Szerző: Keller_Richard
Cimkék: diabetes piac

Non-profitnak lenni… már magát a kifejezést is az ünnepélyesség, a tiszta, egyenes szándék, a makulátlan „hírnév” és az érdek nélküli segítség szelleme hatja át.

 Tovább
Hogyan beszéljünk orvosunkkal?

Hogyan beszéljünk orvosunkkal?

Szerző: Dr._Mosonyi_Tamás
Cimkék: családorvos psziché

Dr. Mosonyi Tamásnak hívnak, orvos vagyok, és kommunikációs tréner. Kommunikációs trénernek lenni azt jelenti, hogy tanácsadóként, oktatóként tanfolyamokon, tréningeken javítok az emberek kommunikációs készségén. Őszintén hiszek abban, hogy az emberi kapcsolatokban sokat tud segíteni, ha egymással megfelelő módon beszélünk.

 Tovább

Interjú dr. Román Ferenccel, a Barta Lajos-díj 2009-es kitüntetettjével

A kölcsönös bizalom hídja

Szerző: Keller_Richard
Cimkék: edukáció kezelés

Román Ferenc főorvos úrral Gödöllőn találkoztam 2009. november 14-én, miután átvette a Magyar Diabetes Társaság Gyermek Diabétesz Szekciójának díját, a Barta Lajos-emlékérmet. A díjátadó ünnepségen rendhagyó, emlékezetes Barta Lajos-emlékelőadást tartott, amelyben szokatlanul őszintén, nyíltan beszélt az orvos-beteg kapcsolat válságáról, és hűen lelki alkatához, hitvallásához, az emberi tényezőkre, a humánum fontosságára hívta fel a figyelmet.

 Tovább
Joslin-emlékérmes hőseink – Szakonyiné Nemes Klára

Joslin-díjazottak

Joslin-emlékérmes hőseink – Szakonyiné Nemes Klára

Cimkék: diabetes elismerés személyes

A Diabetes születésnapján, 2009 júniusában Veszprémben tizenketten vehették át a Joslin Diabetes Center elismerését, a 25 éves betegségtartamért járó oklevelet, illetve az 50 évnyi diabéteszért járó emlékérmet. Lapunkban bemutatjuk Önöknek példaadó sorstársainkat.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!