Diabetes és Hypertonia Magazin

Dr. Blatniczky László: Általános tudnivalók a cukorbetegségről

Szerző: Dr._Blatniczky_László
Cimkék: diabetes edukáció

Dr. Blatniczky László A cukorbetegség (diabétesz, latinul diabetes mellitus; DM) meghatározása az elmúlt évtizedekben jelentős változáson ment át…
 Tovább

Dr. Békefi Dezső: A diabétesz elfogadásának folyamata

Szerző: Dr._Békefi_Dezső
Cimkék: psziché diabetes

A betegség elfogadása sajátos lelki történések sorozatának eredménye, amely hasonló a gyászreakció pszichés sajátosságaihoz.

 Tovább

Kicsák Marian: Szabad-e nassolni?

Szerző: Kicsák_Marian
Cimkék: junior táplálkozás diabetes

Bevezetőként szeretném azt a véleményem leírni, miszerint a gyermek étkezését a szülő irányítja alapvetően, még serdülőkorban is. De a gyermeknek lehet választási lehetőségeket adni az étkezés kapcsán is, ugyanúgy, mint az élet más területein.

 Tovább

Dr. Soltész Gyula: A diabéteszes gyermekek ellátási rendszere Magyarországon

Szerző: Dr._Soltész_Gyula
Cimkék: junior diabetes szakellátás

A magyarországi diabéteszes gyermekek túlnyomó többsége 1-es típusú (inzulinfüggő) diabéteszes, a serdülőkorú kövér gyermekek között a 2-es típus is előfordul, és találkozhatunk ritkább, úgynevezett monogénes formákkal is.

 Tovább

Dr. Kautzky László: Tudnivalók az inzulinpumpás kezelésről

Szerző: Dr._Kautzky_László
Cimkék: edukáció junior diabetes kezelés

Ez a tájékoztató írás a gyermekek, tizenévesek, illetve a szüleik számára készült, lehet, hogy lesznek benne olyan részek, amelyek felnőtt betegekre is vonatkoznak és esetleg nem kellően világosak, nyugodtan forduljanak kezelőorvosukhoz a szükséges magyarázatért.

 Tovább

Győr, a diabéteszes gyermekprogramok városa

Szerző: Dr._Bognár_Márta Dr._Niederland_Tamás
Cimkék: junior közösség diabetes

7000 leütés – szólt a felkérés. Ennyiben kell beszámolnunk elsősorban a Törp programról, valamint az egyéb, nyári és téli táborozási lehetőségekről, amelyek ma egy diabéteszes gyermek és szülei rendelkezésére állnak. Lehetőleg úgy, hogy aki eddig nem vett részt ilyen programon, az most kedvet kapjon hozzá.

 Tovább

A muzsika hangja

Szerző: Herth_Viktória
Cimkék: beszámoló diabetes személyes

Veszprém nemcsak a királynék városa – ahogy azt a turisztikai reklámszöveg mondja –, hanem a zene városa is. Kisebb-nagyobb zenekarok működnek nálunk, és a kórusokat sem lenne könnyű felsorolni.

 Tovább
A diabétesz késői szövődményei

A diabétesz késői szövődményei

Szerző: Dr._Körner_Anna
Cimkék: szövődmények diabetes

Az inzulin felfedezése a XX. század egyik legnagyobb orvosi vívmánya volt, amelyet követően úgy tűnt, hogy a cukorbetegség problémája egy csapásra megoldódott. Csakhamar azonban kiderült, hogy az inzulin segítségével túlélő diabéteszes betegeket az idő előrehaladtával a betegség idült szövődményei fenyegetik.

 Tovább

Cukorbeteg gyermekek közösségben

Szerző: Lázár_Virág
Cimkék: psziché diabetes személyes közösség

Óriási próbatétel a szülőnek gyermeke óvodába vagy iskolába íratása, hiszen a féltett csemetéért napközben már egy idegen ember felel. Aggódással teli napok, hetek, hónapok következnek.

 Tovább

Nagy öregjeink

Cimkék: közösség beszámoló személyes diabetes

Két évvel ezelőtt Győrben találkozót szerveztek olyan diabéteszesek számára, akik legalább negyven éve betegek. A Diabetes című folyóirat szerkesztőjeként ott kellett lennem! Csodálatos élmény volt találkozni a jelenlévőkkel. Közülük néhányukat mutatom be.

 Tovább
Tutira életben tart! <span>Az éltető fehérje: inzulin</span>

Tutira életben tart! Az éltető fehérje: inzulin

Cimkék: diabetes lexikon személyes

Becsszó, hogy nem fog kémia- vagy töriórába „torkollni” ez a cikk, de vannak minimuminfók, amelyeket érdemes a magunkévá tenni erről az életfontosságú anyagcsere-szabályozó hormonról, nevezzük csak nemes egyszerűséggel inzulinnak.

 Tovább

Tengerparti nyaralás

Szerző: Kissné Cserhalmi Márta
Cimkék: beszámoló diabetes közösség junior

A tengerparti nyaraláson részt vevő gyermekek kiválasztásának szempontjai évek óta változatlanok: azaz figyelembe vettük az életkort – 15–18 év –, a rugalmasságot biztosító kezelési módot – analóg inzulinok, inzulinpumpa –, a gyerekek önállóságát. Így állt össze kis csapatunk…

 Tovább

Itt mindenki tök jól van

Cimkék: beszámoló diabetes közösség junior

15 éve táboroztat cukorbeteg fiatalokat a 20 éves Heves Megyei Diabétesz Szövetség.

 Tovább
Akkor is a mi életünk

Akkor is a mi életünk

Cimkék: diabetes személyes

Ne haragudj, meggondoltam magam, mégsem szeretnék interjút adni. Nem szeretném, ha a fiam tudná, miket éreztem akkoriban.

 Tovább

Szerzők

Cimkék:

1987-ben a Jahn Ferenc Kórház koraszülött- és patológiás újszülöttosztályán kezdett dolgozni. 1990-től mint gyermekgyógyász szakorvos került kapcsolatba a gyermekneurológiával. 1994-ben e szűkebb szakmai területből is szakvizsgázott…
 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!