Diabetes és Hypertonia Magazin

Nemzetközi Cukorbeteg Találkozó Egerben

Cimkék: diabetes közösség beszámoló

A Cukorbetegek Egri Egyesülete Nemzetközi Cukorbeteg Találkozót szervezett szeptemberben, Eger Ünnepe alkalmából, ahol az egyesület 10 éves jubileumát is ünnepeltük.

 Tovább
Joslin-okleveles – Ruzsits Istvánné

Joslin-díjazottak

Joslin-okleveles – Ruzsits Istvánné

Cimkék: diabetes elismerés személyes

Ruzsits Istvánné idén tavasszal vette át Tihanyban a Joslin Diabetes Center elismerő oklevelét.

 Tovább
Hullámvasutazással indult a Diabétesz Hónap

Lent és fent következmények nélkül!

Hullámvasutazással indult a Diabétesz Hónap

Szerző: Keller_Richard
Cimkék: beszámoló közösség

Október 14-én délelőtt cukorbeteg-családok vették birtokukba a Budapesti Vidámparkot…
 Tovább

Diabétesz és terhesség

Szerző: Dr._Baranyi_Éva
Cimkék: edukáció diabetes

A cukorbetegség az egyik leggyakoribb kóros állapot, amely a leendő anya és újszülöttje sorsát döntően befolyásolja: a terhességek 5–7 százalékában figyelhető meg diabéteszes anyagcserezavar.

 Tovább

Inzulinkezelés 1-es típusú diabéteszben

Szerző: Dr._Hosszúfalusi_Nóra
Cimkék: diabetes kezelés edukáció

A cukorbetegség kezelésének célja rövid távon a betegség heveny tüneteinek megszüntetése, a beteg közérzetének javítása; hosszú távon pedig az egészséges egyének vércukorszintjét leginkább megközelítő szénhidrátanyagcsere-állapot, a normoglikémia elérése és fenntartása. A normoglikémia-közeli anyagcserehelyzet ugyanis bizonyítottan alkalmas a cukorbetegség késői szövődményeinek kivédésére, késleltetésére és egyes már létrejött komplikációk további romlásának megakadályozására, esetleges visszafejlesztésére.

 Tovább

Étkezzünk mától egészségesebben!

Ne holnaptól diétázzunk! – I.

Szerző: Gyurcsáné_Kondrát_Ilona
Cimkék: táplálkozás

Ha evésünk szabályozásába akarunk „belenyúlni”, fontos tudnunk, hogy miért is eszünk. Az elsődleges cél az lenne, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű energiát adó (fehérje, zsír, szénhidrát) és energiát nem adó (vitaminok, ásványi anyagok és egyéb mikroelemek) tápanyagot adjunk a szervezetünknek.

 Tovább
„A család és a cég a legfontosabb a számomra”

Beszélgetés Zettwitz Sándorral 77. születésnapja alkalmából

„A család és a cég a legfontosabb a számomra”

Szerző: Keller_Richard
Cimkék: piac személyes

Rengeteget tett az orvos- és a cukorbeteg-társadalomért. Nemcsak cége, a 77 Elektronika Kft. újabb és újabb fejlesztései révén, hanem magánemberként is. Nincs olyan nemes ügy, diabétesz-esemény, amelyen ne jelenne meg, azt anyagilag és erkölcsileg ne támogatná. Cégének hiánypótló és a betegeknek nagy segítséget nyújtó készülékei sorra rangos díjakat nyernek. Október 3-án ünnepelte 77. születésnapját.

 Tovább

Ellenőrizd a cukorbetegséged… most!

Szerző: József_Attila
Cimkék: diabetes edukáció önellenőrzés

Ez évben ünnepli fennállásának 60. évfordulóját a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF), amely a világ több mint 160 országának 200-nál is több szakmai és civil szervezetét tömöríti. Az IDF brüsszeli központjában dolgozók 20 nemzetet képviselnek a világ legkülönbözőbb szegleteiből és együtt több mint 30 nyelvet beszélnek. E sokszínű csoport és az általuk képviselt világszervezet a globális gondolkodásmód mintapéldája. Globális szemléletük hívta életre a diabéteszes világ legmeghatározóbb közös rendezvényét, a Diabétesz Világnapot.

 Tovább
Édes íz a cukorbetegek étrendjében

Édes íz a cukorbetegek étrendjében

Szerző: Kicsák_Marian
Cimkék: diabetes táplálkozás

Sokunk szótárában a legszebb és legfontosabb szavak: édesanya, édesapa. Régen sokat lehetett hallani a kifejezést: édes anyaföld. Mintha az édes valami csodát, valami lényegeset rejtene és adna.

 Tovább

Joslin-díjazottak

Joslin-emlékérmes hőseink – Kovács Anna

Cimkék: beszámoló diabetes elismerés

Még tavaly, a Diabetes 20. születésnapján vehette át a Joslin Diabetes center elismerő oklevelét Kovács Anna, letenyei sorstársunk.

 Tovább

Tíz éven át a törökszentmiklósi cukorbetegekért

Cimkék: diabetes közösség

A Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesület 10 évvel ezelőtt, 2000 márciusában, a művelődési központ klubjaként Buzás Sándorné vezetésével alakult meg, 17 fővel. Célul tűzték ki a betegség időbeni felismerését, kezelését, a diéta szakszerű alkalmazását, a mozgás jelentőségének hangsúlyozását.

 Tovább
Gyermekekkel Szépalmán

Gyermekekkel Szépalmán

Cimkék: diabetes közösség junior beszámoló

A győri Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület elkötelezett szervező munkájának köszönhetően 25 családnak nyílt lehetősége arra, hogy májusban részt vegyen az 1–8 éves, 1-es típusú cukorbeteg gyermekek és szüleik részére szervezett edukációs hétvégén.

 Tovább

Changing Diabetes betegmentor program

Bevetés indul!

Cimkék: közösség edukáció diabetes

Igencsak sok dolguk volt a Changing Diabetes mentor program résztvevőinek és szervezőinek a nyáron: befejeződtek az előkészítési munkálatok, elkészültek a tájékoztató anyagok, elindult a program iwiw-klubja, már izzanak a telefonok. Itt az ősz és a cukorbeteg mentorok már élesben segítenek betegtársaiknak.

 Tovább

A 2-es típusú cukorbetegség vércukorcsökkentő kezelése

Nemzetközi és hazai irányelvek

Szerző: Prof._dr._Winkler_Gábor
Cimkék: edukáció diabetes kezelés

A 2-es típusú cukorbetegség (2DM) fokozott keringési kockázattal társuló, progresszív természetű, jóval klinikai megjelenése előtt kezdődő, komplex anyagcsere-betegség, amelynek kóroki hátterét az inzulinhatás és -elválasztás csaknem mindig együttesen jelen lévő, de esetről esetre változóan különböző mértékű károsodása képezi.

 Tovább
A „hullámvasutazás” már kivédhető

A „hullámvasutazás” már kivédhető

Szerző: Dr._Hermányi_Zsolt
Cimkék: diabetes önellenőrzés

A modern inzulinok lehetővé teszik, hogy ne az inzulinhoz igazítsuk az életet, hanem az inzulinadást igazítsuk az élethez. Alkalmazásukkal kivédhető a vércukorszint ingadozása és a testsúly is jobban kontrollálható.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!