Diabetes és Hypertonia Magazin

Budapesten találkoztak az elhízástudomány nemzetközi képviselői

Szerző: Prof._dr._Halmy_László
Cimkék: beszámoló kezelés

A Magyar Elhízástudományi Társaság 2009. október 1–3. között rendezte meg a 2. Közép-európai Elhízástudományi Kongresszust Budapesten, a Gólyavárban.

 Tovább
A metabolikus szindróma és kezelésének táplálkozással, életmóddal kapcsolatos elemei

A metabolikus szindróma és kezelésének táplálkozással, életmóddal kapcsolatos elemei

Szerző: Dr._Zajkás_Gábor
Cimkék: társbetegségek edukáció

Gerald Reaven amerikai endokrinológus, a Stanford University School of Medicine professzora, 1988-ban Banting-emlékelőadásában hívta fel a figyelmet a magas vérnyomás, a kóros vérzsírértékek és a csökkent glükóztolerancia (vércukorszint-emelkedésre való hajlam) viszonylag gyakori együttes előfordulására, és arra, hogy ebben az esetben mindig kimutatható az inzulinrezisztencia és a vér emelkedett inzulinszintje. Ezt a tünetcsoportot, amely később kiegészült az elhízással, x-szindrómának nevezte. Időközben több elnevezésváltozat (új világ szindróma, halálos négyes, csendes gyilkos, multimetabolikus szindróma és még sok egyéb) született, jelenleg a metabolikus szindróma (anyagcserével kapcsolatos tünetegyüttes) név használatos.

 Tovább
A magas vérnyomás (hipertónia) gyakoriságát befolyásoló tényezők

A magas vérnyomás (hipertónia) gyakoriságát befolyásoló tényezők

Szerző: Dr._Szegedi_János
Cimkék: hypertonia edukáció

A magas vérnyomás népbetegség, mely a felnőtt lakosság több mint egyharmadát érinti. A betegség alapvetően meghatározza a lakosság betegségekkel, halálozással kapcsolatos mutatóit, a keresőképességet és munkaképességet. Ismert tény, hogy a magas vérnyomás a leggyakoribb diagnózis a fejlett országokban. A nemzetközi adatok szerint az új hipertóniás betegek száma 15 év távlatában 27%-kal növekedett, az előrejelzések pedig azt mutatják, hogy 2025-re 60%-kal nő a világon a hipertóniások száma, azaz 1,56 milliárd embert, a világ felnőtt lakosságának 29%-át érinti.

 Tovább
Mérlegeljük, miből mennyit eszünk

Mérlegeljük, miből mennyit eszünk

Szerző: Kicsák_Marian
Cimkék: táplálkozás

Megengedő dietetikusnak gondolom magam, aki nem tilalmak sorával áll elő, hanem abban segít, hogyan lehet finomakat enni úgy, hogy a vércukorszint mindig a kívánt tartományon belül maradjon. Fontosnak tartom, hogy amikor megválasztjuk, mit együnk, vegyük figyelembe, mennyire értékes az a szervezet számára (vitaminok, ásványi anyagok, élelmirost-tartalom). De ugyanúgy fontos, hogy az étkezés legyen öröm, az étel finom. A diétás étkezéshez is szorosan tartozzon a szépen terített asztal, az ízletes ételek sora, és a jó asztaltársaság. Az étel minőségét a mennyiségnél mindig is nagyobbra értékeltem.

 Tovább
Diabéteszes enteropátia

Diabéteszes enteropátia

Szerző: Dr._Beró_Tamás Dr._Bajor_Judit
Cimkék: diabetes szövődmények kezelés

A diabétesz gyakoriságának a növekedésével a cukorbetegség szövődményei is egyre gyakrabban jelentkeznek. A szövődmények között sűrűn fordulnak elő az emésztőtraktus mozgászavarai (gyomorürülési zavarok, hasmenés, székrekedés, széklettartási rendellenességek). Mivel a gyomor-, bélrendszert a tudatunktól független idegrendszer – az autonóm idegrendszer – vezérli, annak károsodása (autonóm neuropátia) következményeként a gyomor és a bélrendszer tónus- és mozgászavarai is kialakulhatnak.

 Tovább

Étkezzünk mától egészségesebben!

Ne holnaptól diétázzunk! – II.

Szerző: Gyurcsáné_Kondrát_Ilona
Cimkék: táplálkozás

Ha evésünk szabályozásába akarunk „belenyúlni”, fontos tudnunk, hogy miért is eszünk. Az elsődleges cél az lenne, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű energiát adó (fehérje, zsír, szénhidrát) és energiát nem adó (vitaminok, ásványi anyagok és egyéb mikroelemek) tápanyagot adjunk a szervezetünknek.

 Tovább

A szolnoki vasutasok

Cimkék: diabetes közösség

A vasutas cukorbetegek klubja 2010-ben elérte az 52 fős létszámot, s működésünk iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Célkitűzéseink továbbra is töretlenek, a korszerű, szakmai alapokon nyugvó cukorbeteg-oktatás! Minél több diabéteszes ismerje meg egészségi állapotát és tudja azt ellenőrizni.

 Tovább

Optimum tesztcsík 585 és 1175 Ft között

Szerző: Módos_Anikó
Cimkék: diabetes piac

Egy évvel ezelőtt a Diabetes hasábjain már írtam arról, mekkora eltérések vannak egy doboz, 50 darabos Optimum vércukor-ellenőrző tesztcsík (stix) különböző városokban és különböző patikákban történő megvásárlásakor. Akkor – 2009 őszén – ez a gyógyászati segédeszköz szabadáras volt, tehát az ajánlott ár (585 Ft) feletti árképzés nem minősült törvénybe ütközőnek.

 Tovább

Városi egyesület falun

Cimkék: diabetes közösség

A Magyar Cukorbetegek Siófoki Egyesülete 2009-ben megalapította az egyesület „Diabklubját” Balatonendréden. Szükségesnek láttuk e klub létrehozását, mert vidéken rosszabb helyzetben vannak a diabéteszesek, nincs kellő ellátottságuk, hiszen még a városban lakóknak is hónapokat kell várni, hogy diabetológus orvoshoz kerüljenek. Kerestünk egy szakápolót, aki segíti a munkánkat.

 Tovább

Megelőzési lehetőségek, terápiás célértékek

A cukorbetegség késői szövődményei

Szerző: Dr._Nádas_Judit
Cimkék: diabetes edukáció szövődmények

Napjainkban a cukorbetegek gondozásának egyik legfontosabb feladatát az idült szövődmények megelőzése, kezelése jelenti. Ennek oka, hogy az utóbbi évtizedekben a cukorbetegség jól kezelhetővé vált, a betegek várható élettartama kitolódott, így a hosszú évekre, sokszor évtizedekre nyúló kórtörténet során lehetőség van a késői szövődmények kialakulására.

 Tovább
A cukorbetegek gondozása

A cukorbetegek gondozása

Szerző: Dr._Rakk_Erika
Cimkék: edukáció diabetes szakellátás

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a fejlett országokban ma már csökken a heveny megbetegedések száma, viszont a helytelen életmód és a környezetszennyezés, vagyis az úgynevezett civilizációs ártalmak hatására egyre nagyobb számban alakulnak ki krónikus megbetegedések. Ezek közé tartozik például az asztma, az allergia, a magasvérnyomás-betegség, a veseelégtelenség és a diabétesz.

 Tovább

Olvasóink véleménye

Teendő hipoglikémia esetén

Szerző: Dr._Rakk_Erika
Cimkék: személyes diabetes edukáció

A július eleji hőség idején több olvasónk is megkereste szerkesztőségünket: levélben vagy telefonon. Az általuk felvetett egyik témáról olvashatnak itt.

 Tovább
Joslin-okleveles – Tímár László

Joslin-díjazottak

Joslin-okleveles – Tímár László

Cimkék: diabetes elismerés személyes

Lapunk születésnapi ünnepségén, 2009. júniusában Veszprémben 12 diabéteszes kapta meg a Joslin Diabetes Center oklevelét, emlékérmét 25, illetve 50 diabétesszel töltött év elismeréseként.
Ez év áprilisában Tihanyban, a Magyar Diabetes Társaság jubileumi kongresszusát megelőző napon, a Civil Fórumon az Alapítvány a Cukorbetegekért kuratóriumi elnöke és a Diabetes főszerkesztője újabb 10 cukorbetegnek nyújtotta át a Joslin Diabetes Centrum kitüntetéseit.

 Tovább
Tudatos élelmiszervásárlás

Tudatos élelmiszervásárlás

Szerző: Kicsák_Marian
Cimkék: táplálkozás

Mindannyian elindulunk naponta vagy hetente néhány alkalommal, hogy megvásároljuk a szükséges élelmiszereket. Van, amikor tervezünk, és gondosan összeállított bevásárlólistával indulunk útnak. Némelykor pedig csak „beesünk” egy élelmiszerüzletbe. Ilyenkor előfordulhat, hogy rádöbbenünk, vettünk néhány nem feltétlenül szükséges dolgot is. Ha pedig már megvettük, nagy valószínűséggel meg is fogjuk enni.

 Tovább

Utazási kedvezmény

Cimkék: jog

A magasabb összegű családi pótlékban, fogyatékossági támogatásban, illetve 2010. augusztus 1-jétől vakok személyi járadékában részesülőknek új plasztikkártyát bocsátott rendelkezésre a Magyar Államkincstár, amelyet minden adatbázisukban szereplő jogosultnak postán kiküldött. Az emelt szintű családi pótlékot a szülő addig kapja, amíg a gyermeke be nem tölti a 18. életévét, ezután a gyermeknek már saját jogán kell kérvényeznie a fogyatékossági támogatást. Abban az esetben, ha a gyermek 20 éves koráig közoktatási intézményben tanul, a szülő még kérheti az emelt szintű családi pótlékot.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!