Diabetes és Hypertonia Magazin

A Genetikai Munkacsoport

A Magyar Diabetes Társaság tagszervezetei

A Genetikai Munkacsoport

Szerző: Szőke_Mária
Cimkék: diabetes kezelés

A tudomány fejlődése óriási léptékű a diabéteszkutatás területén is, ami tegnap még felfedezetlen volt, mára közismert a tudósok körében. A Magyar Diabetes Társaság Genetikai Munkacsoportjának tagjai a diabétesz genetikai hátterét szándékoznak mind jobban feltárni, s a nem szokványos típusú cukorbetegeknek új terápiát javasolni. Erről beszélgettünk a csoport vezetőjével, dr. Gaál Zsolt főorvossal.

 Tovább
Éttermi étkezés

Éttermi étkezés

Szerző: Kicsák_Marian
Cimkék: diabetes táplálkozás

Étteremben enni néha jó. Szépen terített asztalok, kellemes atmoszféra, kitűnően elkészített ételek. Lehet különleges alkalom, vagy csak egy kellemes program, amikor az otthoni konyhai előkészületek és főzés helyett étterembe indul az ember. Hogyan teheti kellemes élménnyé az éttermi étkezést ahelyett, hogy azon aggódna, hány száz kilokalóriát fog megenni? Vagy azon rágódna, hogy biztosan az egekbe fog szökni a vércukorszintje, ha ezt vagy azt megeszi? Talán érdemes előzetesen néhány jó döntést hozni, és utána már csak élvezni a finom ételeket.

 Tovább

Alapismeretek cukorbetegek számára – II.

Szerző: Dr._Bakó_Barnabás
Cimkék: diabetes edukáció lexikon

Idei harmadik számunkban olvashatták e cikkünk első részét a cukorbetegség típusairól, tüneteiről és szövődményeiről. Az új betegek kedvéért ismét elindulunk a „kályhától”, vagyis az alapfogalmak tisztázásától. Talán a tapasztaltabb cukorbetegeknek sem árt egy kis ismétlés. Most a kezelésről, az életmódbeli alapismeretekről lesz szó.

 Tovább

Alapismeretek cukorbetegek számára – I.

Szerző: Dr._Bakó_Barnabás
Cimkék: diabetes edukáció lexikon

Az új betegek kedvéért ismét elindulunk a „kályhától”, vagyis néhány alapfogalommal kezdjük. Talán a tapasztaltabb cukorbetegeknek sem árt egy kis ismétlés.

 Tovább

Olvasónk kérdezte: Jogosítvány és diabétesz

Szerző: Dr._Strényer_Ferenc
Cimkék: jog diabetes

A jogosítvány hosszabbításához a diabetológusnak mit kell figyelembe vennie? Milyen jogszabály alapján történik mindez? Egyáltalán, kell-e a javaslat a tablettás betegnek? Mit kell vinni a szakorvosi javaslat beszerzéséhez? A jogosítványhosszabbítással kapcsolatban az orvos kényszerítheti-e a beteget kezelésének megváltoztatására, esetleg inzulinkezelés bevezetésére? (P. Sné)

 Tovább

Ötletek zsúrokra, bulikra

Cimkék:

Finomságok (nem csak) a legkisebbeknek

 Tovább
Mindig éhes vagyok! – Folyton fogyókúrázom!

Mindig éhes vagyok! – Folyton fogyókúrázom!

Cimkék: junior táplálkozás

A „kis tinédzserek” és a „nagy kamaszok” manapság elfoglaltabbak, mint valaha. Általában reggel 7 órakor elmennek otthonról és csak késő délután érnek haza. A különórák és az edzések még tovább növelik az otthontól távol töltött időt. Sokszor az iskolai feladatok és egyéb elfoglaltságok miatt a fiatalok az étkezésre fordított időt rövidítik le.

 Tovább

„Megtanultam, hogyan lehet a betegséggel együtt teljes értékű az életem…”

Cimkék:

Igen népszerű, sokoldalúságáról ismert televíziós személyiség a 40. életévét taposó Kovács Áron. Énekes, zenész, színházi szereplő, mindemellett egy kreatív ügynökséget is működtet. Családapaságára nagyon büszke. Aki médiabeli nyilatkozatait hallja vagy olvas róla, tudja: mindenhol vállalja, hogy 9 esztendős kora óta 1-es típusú cukorbetegként él.

 Tovább

Biztonságos az aszpartám

Cimkék:

A Nemzetközi Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) tudományos szakértői újra alaposan megvizsgálták az aszpartámról és bomlástermékeiről szóló összes rendelkezésre álló adatot, és arra a következtetésre jutottak, hogy az aszpartám nem jelent biztonsági kockázatot a fogyasztók számára.

 Tovább
Mozogjunk netezés és tanulás közben!

Mozogjunk netezés és tanulás közben!

Cimkék: testmozgás

Miért? Először is azért, mert a testünknek szüksége van a mozgásra, másodszor pedig azért, mert a szellemi tevékenységünket felgyorsítja.

 Tovább

Mindenki a saját meséjének főhőse

Cimkék:

Az emberek többsége hétköznapjait határok közt éli. Ahogy idősödünk, ezek a határok egy darabig exponenciálisan tágulnak, egyre több mindent ismerünk meg, szívjuk magunkba az élményeket, a friss tudást, majd elér az ember egy bizonyos kort, ahol szűkül ez a tér. De nem mindegy, mikor érjük el és mennyi élménnyel a hátunk mögött. Az ember képességeinek, lehetőségeinek ezek a határok szabnak gátat.

 Tovább

Kamaszpanasz

Cimkék:

A kamaszkor mindenkinek nehéz. Nehéz a gyereknek, a szülőknek, a testvéreknek, az egész családnak. Azt mondják a szakértők, csak túl kell lenni rajta, csak túl kell élni, aztán megy minden a normális „kerékvágásban”.

 Tovább

„A legnagyobb szomorúságomban is vidám ember vagyok”

Cimkék:

Ha az embert szorítja a cipő, ki kell lépni belőle, még ha ez rövid távon nagy veszteségeket is jelent – vallja Trócsányi Gergő, a Hollywoodoo zenekar frontembere, akit zenéről, betegségről, küzdelmekről és kudarcokról kérdeztünk.

 Tovább

Edukátorképző tanfolyam

Cimkék:

A Juvenilis-Diab-Help Alapítvány hagyományaihoz híven 2014 áprilisában is megrendezi négynapos bentlakásos edukátorképző tanfolyamát.

 Tovább

Villáminterjú Keglevich Pállal

Cimkék:

A tanárember és pszichológus Keglevich Pál a Budai Gyermekkórház szakrendelésén fogadja a kis diabéteszes betegeket és hozzátartozóikat. Sajnos sokan és sokszor keresik meg. Miért sajnos? Mert sokkal jobb lenne, ha mind kevesebb volna a cukorbeteg kisgyermek. Csakhogy számuk folyamatosan gyarapodik…

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!