Diabetes és Hypertonia Magazin

Van-e kapcsolat a szívkoszorúér-betegség és a depresszió közt?

Szerző: Dr._Kárpáti_Róbert
Cimkék: hypertonia psziché

Az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint 2020-ra a leggyakrabban halálhoz vezető, legnagyobb egészségügyi problémát jelentő betegségek listáján az első helyet a szívkoszorúér-betegség, a második helyet a depresszió foglalja el. Ezek a betegségek gyakran nem önmagukban, hanem egymással társulva fordulnak elő: a depressziós betegek az átlagnál gyakrabban betegszenek meg, pl. koszorúér-betegségben, míg a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők között az átlagnál nagyobb a szorongásos zavarban vagy depresszióban szenvedők aránya.

 Tovább
Mindenáron kezelni!

Mindenáron kezelni!

Szerző: Dr._Barta_László
Cimkék: hypertonia kezelés családorvos

A hipertónia kezelése a legtöbb esetben hosszú távon, akár egész életen át tart. Ennek elfogadása, megértése a páciensek számára nem könnyű feladat. A magasvérnyomás-betegséggel kapcsolatos tanulmányok, statisztikák szerint a kezeletlen hipertónia az agyi katasztrófák kockázatát akár négyszeresére, a szívelégtelenségét háromszorosára, a szívinfarktusét kétszeresére növeli.

 Tovább
Krónikus vesebetegek étrendi kezelése

Krónikus vesebetegek étrendi kezelése

Szerző: Nagy_Gyuláné_Tajti_Éva
Cimkék: edukáció táplálkozás megelőzés kezelés társbetegségek

Világszerte egyre növekszik a krónikus vesebetegségben szenvedők száma, amely becslések szerint ma Magyarországon 55–60 ezerre tehető. A vesebetegségeknek számos oka és formája létezik: fertőzéses, gyulladásos eredetűek, egyes gyógyszerek vesekárosító hatása miatt kialakuló kórképek, vagy egyéb betegség (immunológiai betegségek, cukorbetegség, magasvérnyomás-betegség) szövődményeként jelentkezik. A betegség súlyosbodásával a vesefunkció mindinkább beszűkül, elégtelen lesz, ennek következménye a bomlástermékek lassú felszaporodása.

 Tovább
Étkezési előírások cukorbetegségben

Étkezési előírások cukorbetegségben

Szerző: Dr._Jermendy_György
Cimkék: táplálkozás edukáció megelőzés

Cukorbetegség, magasvérnyomás-betegség, vesebetegség – kialakulásuknak sok a közös kockázati tényezője, amit bizonyít az is, hogy nemritkán együtt fordulnak elő. Közös bennük az is, hogy kezelésükhöz alapvetően hozzátartozik a diétás étrend. A magasvérnyomás-betegségben követendő étkezési elvekről korábban már olvashattak, a vesebetegek diétájáról e számban találhatnak információkat. Az alábbiakban pedig összefoglaljuk a cukorbetegekre vonatkozó étkezési előírásokat.

 Tovább
Olvasói levelek

Olvasói levelek

Szerző: Ambrus_Zsófia
Cimkék: testmozgás

Elnézését kérem, hogy zavarom, de szeretnék Öntől a cikke alapján tanácsot kérni. Jelenleg 82. évemben lévő nyugdíjas vagyok. Sok bajom van, többek között ingadozik a vérnyomásom, amelyre rendszeresen szedek gyógyszert, és ugyancsak rendszeresen orvosi felügyelet alatt állok…
 Tovább
Krónikus beteg a családban

Krónikus beteg a családban

Szerző: Faludi_Viktória
Cimkék: hypertonia psziché társbetegségek

Pár mondatban összefoglalom, hogy mit mond a pszichológia tudománya arról a helyzetről, amikor a családban, avagy a közeli baráti társaságban valaki megbetegszik. Az elméleti háttér sokat segít, hogy megértsük a krónikus betegek és hozzátartozóik pszichés helyzetét, alapot ad a hatékony segítségnyújtáshoz.

 Tovább
Vese-mese

Vese-mese

Szerző: Ambrus_Zsófia
Cimkék: megelőzés kezelés társbetegségek vese

Erzsivel egymásba karolva próbáltunk a lépcsőkön ugrabugrálni, felidézve ezzel gyermekkorunk felhőtlen pillanatait. „Ha ezt a lányom látná…”– kuncogott Erzsike, akinek egyetlen gyermeke is túl volt már a harmincon, és vidám hangjába némi keserűség vegyült. Ízületeinket nem kímélve Erzsi vesekövét próbáltuk – a régi, bevált módszert alkalmazva – akkurátus módon kijuttatni a szervezetéből. Vesebetegségek esetén (a betegség jellegétől függően) leginkább csak a séta és a légzőgyakorlatok alkalmazása javallott. Egy kivétel azonban van, mégpedig a vesekő. Kisebb vesekövek kialakulásakor kifejezetten ajánlatos a rendszeres testmozgás, a rugózó, „szögdellő” torna segítheti az ürülésüket.

 Tovább
Hogyan lassítható a vesefunkció romlása?

Törődjön (többet) a veséivel

Hogyan lassítható a vesefunkció romlása?

Szerző: Dr._Mátyus_János
Cimkék: edukáció kezelés társbetegségek

A vese összfunkciójának legjobb jelzője a vesegomolyagok (glomerulusok) szűrési képességét jelző érték, az ún. glomerulusfiltrációs ráta (GFR), ennek alapján történik az idült vesebetegségek stádiumokba osztása is. A GFR azt a látszólagos vérplazma-térfogatot jelenti, amit a vesék időegység alatt „megtisztítanak”. Normálisan ennek értéke egy perc alatt kb. 100 ml (fiatalokban valamivel több, idősekben kevesebb), vagyis a mért érték azt mondja meg, hogy hány százalékos a vesefunkció. A hazai laboratóriumok többsége a vizsgálatkérő lapon szereplő életkor és nem figyelembevételével automatikusan kiszámolja és megadja a becsült GFR-t minden egyes szérumkreatinin-vizsgálat elvégzésekor.

 Tovább

Diabetes 25

Cimkék: beszámoló diabetes

Nagyon tartalmas napnak voltunk részesei a születésnapon. Mindhárom helyszínen érdeklődésünknek megfelelő témák kerültek feldolgozásra, és mindenki azt a témát hallgatta, ami őt érintette…
 Tovább

Székesfehérvári táborok

Cimkék:

Egyesületünk szervezésében 1990 óta minden évben 10-15 napot nyaralunk a Balaton partján, Balatonszabadiban, a székesfehérvári Szent György Egyetemi Oktató Kórház…
 Tovább

Vidám hét Debrecenben

Cimkék:

Mint minden évben, idén júniusban is megrendezésre került a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma IV-es pavilonjában a diabéteszes gyerekek táboroztatása…
 Tovább

A Nyír-Diabet Egyesület Sarudon

Cimkék:

Harmadik alkalommal sikerült megszervezni a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei cukorbeteg gyermekeknek az 5 napos, 4 éjszakás tábort. Többek számára ez a tábor jelentette az egyetlen nyári kirándulást…
 Tovább

Élményeim a szegedi diabétesztáborból

Cimkék: beszámoló

Minden évben június utolsó hetét várom, amikor már csak azt kell mondanom: Juhé, holnap tábor! 2010 októberében derült ki, hogy cukorbeteg vagyok…
 Tovább
DiaTábor – egy szülő szemszögéből

DiaTábor – egy szülő szemszögéből

Cimkék:

Amikor azt kérdezi egy táborból elköszönő kisgyermek, hogy mikor jöhet legközelebb, akkor ott valami nagy dolog történt. Nem kell mást tenni, csak a kérdés mögé nézni, és kiderülnek a titkok.

 Tovább
Gyógyító hajdina

Gyógyító hajdina

Cimkék: táplálkozás edukáció

Bár a vércukorszintre nincs közvetlen hatása, általános regeneráló tulajdonságai miatt minden anyagcsere-problémával szenvedőnek ajánlható a fogyasztása.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!