Diabetes és Hypertonia Magazin

Az inzulin és a táplálkozás összehangolása

Szerző: Dr._Békefi_Dezső
Cimkék: táplálkozás kezelés diabetes

Az anyagcsere szempontjából egészséges emberben az inzulin kiválasztását az étkezés és az ennek következtében bekövetkező vércukor-emelkedés vezérli. Cukorbetegben fordított a sorrend

 Tovább

Kicsák Marian: Az egészséges táplálkozás és a gyorséttermi étkezés

Szerző: Kicsák_Marian
Cimkék: táplálkozás

Amikor kisgyerek voltam, nem szerettem minden egészséges ételt. Különösen télen kevés zöldséget ettem, és a főzelékfélék sem tartoztak a kedvenceim közé. Gyermekként nem különösebben gondolkodtam azon, hogy egy étel egészséges-e. A szüleim igyekeztek finoman terelgetni, mit egyek elsősorban, mit korlátozottan.

 Tovább
Dr. Kautzky László: <span>Újabb információk az inzulinpumpáról</span>

Dr. Kautzky László: Újabb információk az inzulinpumpáról

Szerző: Dr._Kautzky_László
Cimkék: önellenőrzés jog

A Magyar Diabetes Társaság vezetősége és az Inzulinpumpa Munkacsoport rendszeres kapcsolatban áll az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP), amely a pumpakezelés költségeit támogatja, s amely a közelmúltban fontos feltételeket fogalmazott meg.

 Tovább
Bezzeg az én időmben!

Bezzeg az én időmben!

Cimkék: személyes

Emlékszem, gyerekkoromban hányszor hallottam ezt a felkiáltást nagyszüleim szájából. Illemtudóan végighallgattam – nem is tehettem mást –, hogy mi volt és mi nem volt „bezzegazénidőmben”. Később, amikor a szüleim lettek nagyszülők, ők is elkezdték mondogatni, hogy „bezzegazénidőmben”… Lehet, hogy ez valami nagyszülői kiváltság?

 Tovább

„Máté-cukor” – Óvodai sikertörténet

Cimkék: személyes junior

Év elején országszerte felháborodást váltott ki egy veszprémi cukorbeteg kisfiú története, akit nem vettek fel óvodába, mert az óvónők nem értenek a diabéteszhez, így nem vállalják a gyermekért a felelősséget. A veszprémi gyermek élete megoldódott azóta. Most pedig egy ezzel épp ellentétes előjelű történet következik.

 Tovább

Ti küldtétek

Cimkék: személyes

A Diabetes Junior pályázatra érkezett írások

 Tovább
Dr. Szabó László: <span>Mozaikok a gyermekdiabétesz-gondozóból</span>

Dr. Szabó László: Mozaikok a gyermekdiabétesz-gondozóból

Szerző: Dr._Szabó_László
Cimkék: szakellátás

A diabéteszgondozó sokszínű terep. A rendelőben zajló szakmai tennivalók – a vérvételek, az önellenőrzés adatainak értékelése, a kezelési és dietetikai tervek megbeszélése, az egyénre szabott edukáció – mellett a váróban élénk társalgás alakul ki.

 Tovább
Depressziós tünetek diabéteszes gyermekekben és serdülőkben

Depressziós tünetek diabéteszes gyermekekben és serdülőkben

Szerző: Dr._Madácsy_László
Cimkék: psziché

A Nemzetközi Cukorbeteg Szövetség a 2011. évi Diabétesz Világnap egyik fő témájának jelölte a cukorbeteg gyermekek depresszióját.

 Tovább

Teszt 2011/5.

Cimkék:

.
 Tovább
Magyar focisiker az Európa-bajnokságon

Magyar focisiker az Európa-bajnokságon

Szerző: Juhászné_Tuifel_Andrea
Cimkék: diabetes junior testmozgás

Lapunk eddig nem dicsekedhetett sportrovattal, ám most a Diabetes újság első sportrovati tudósítását olvashatják. S nem akármivel indulunk: a magyar fiatalok 5. helyéről tudósítunk, amelyet a Diabéteszes Gyermekek Labdarúgó-Európa-bajnokságán értek el.

 Tovább

Hogyan készüljünk a karácsonyi menü elkészítéséhez?

Szerző: Nagy_Gyuláné_Tajti_Éva
Cimkék: táplálkozás

A karácsony a keresztények egyik szent ünnepe, melyben a keresztény étkezési kultúra számos eleme megtalálható. A karácsonyt megelőző időszak az advent, a készülődés ideje, amikor böjtösebb, szegényesebb ételek kerülnek az asztalra. A böjt szenteste ér véget. A karácsonyhoz hozzátartoznak a bőséges lakomák is, sokan azonban nem tudják igazán élvezni a többfogásos vacsorákat és az azt követő kihagyhatatlan desszerteket, félve az ünnepek alatt felszedett pluszkilóktól. Mindent lehet, csak mértékkel.

 Tovább
Rambo Tango

Rambo Tango

Szerző: Ambrus_Zsófia
Cimkék: táplálkozás testmozgás személyes

Éppen azt képzeltem, hogy egy könnyed, kecses tangót lejtek Erzsikével a könyvelésről, amikor megérkezett a lift. A kölcsönös üdvözlések után megpróbáltam magamat betuszakolni negyediknek – liftes súlyhatár ide vagy oda –, de körméreteimnél fogva ez reménytelen kísérletnek bizonyult. Sajnálkozó mosolyok közepette kihátráltam, de még hallhattam a baráti jó tanácsokat. „…igazán fogyhatna egy kicsit, nem csodálom, hogy így nem kell senkinek…!” Fejlehajtva, nagy sóhajtással elindultam a lépcső felé, és az ötvenes éveiben járó Rambónak képzeltem magam, aki heroikus küzdelmet folytat a magas vérnyomás és a szívinfarktus nevezetű gengszterek ellen. Bekaptam harmadik csodabogyómat, ezeket még életmódváltás esetén sem hagyhatom el… Felmérések szerint, aki indokolatlanul túl korán hagyja el vérnyomáscsökkentő gyógyszereit, annál 65 százalékkal megnő az esély a halálos kimenetelű betegségekre… Hős vagyok: 10 perc 14 másodperc, három emelet. Akár inget is cserélhetnék. Ráfoghatom az indián nyárra vagy a reggeli értekezletre, de a homlokomat törölgetve inkább bevallom, fogynom kell.

 Tovább
Otthoni vérnyomásméréshez ajánlott készülékek V.

Én kipróbáltam, önök bátran megvehetik!

Otthoni vérnyomásméréshez ajánlott készülékek V.

Szerző: Trieber_László
Cimkék: önellenőrzés hypertonia piac

Nem titkolt örömmel mutatom be jelenlegi cikkemben a klinikai validációval rendelkező, tehát hiteles Microlife BP A90 vérnyomásmérő készüléket. Íme egy egyszerűen használható, megbízható működésű és kimagasló mérési pontossággal rendelkező, ráadásul nem is drága készülék. Időzzünk el egy kicsit ennél az utóbbi szempontnál. Cikkeimben arra bíztatom önöket, hogy az ismertetett készülékeket keressék a boltokban, ezekből válasszanak otthoni vérnyomásméréshez. Az árak üzletenként eltérőek, de ez nem jelentős mértékű.

 Tovább
Mentsd meg önmagad!

Újévi fogadalmak

Mentsd meg önmagad!

Szerző: Lázár_Virág
Cimkék: megelőzés

Az év vége a legtöbb embert arra sarkallja, hogy fogadalmakat tegyen. A leggyakoribb újévi fogadalom az alkoholról és a dohányzásról való leszokással, illetve a fogyókúra elkezdésével kapcsolatos. Sokan úgy gondolják, nem is lesz olyan nehéz dolguk, hiszen ők csak azért ittak, mert a többiek is…, csak akkor szívnak el egy cigit, ha gondjuk van.., és hát jutalomként igazán megérdemelnek egy kis sütit... Igen, így kezdődik – csak egy rossz szokás, amiről bármikor le tudnék mondani, ha akarnám…, de most nem akarom. Aztán észrevétlenül kialakul a függőség, ami már rabbá teszi az embert. És a nagy terv elkezdése után hamar kiderül, hogy a rabságból szabadulni nem könnyű, most pedig a test és a lélek is szenved az elvonási tünetektől. A motiváció, az elhatározás komolysága, átgondoltsága, az akaraterő, a kitartás elengedhetetlen az újrakezdéshez, de előfordulhat, hogy segítségre lesz szükség. Segítség pedig bőven van, éljen vele! A kitűzött cél legyen reális, és ne legyen túl szigorú magához, ha nem azonnal sikerül elérni. Néhány módszer és példa bemutatásával, illetve a kockázati tényezők ismertetésével szeretném ösztönözni kedves „fogadkozó” olvasóinkat fogadalmuk megvalósítására.

 Tovább
A perifériás verőérszűkületről

A perifériás verőérszűkületről

Szerző: Dr._Járai_Zoltán
Cimkék: szövődmények hypertonia

Az utóbbi években a perifériás verőérbetegség, köznapi nevén az alsó végtagi érszűkület több szempontból is az orvosi közvélemény érdeklődésének középpontjába került.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!