Diabetes és Hypertonia Magazin

Forradalmi technológia a szemészeti szűrővizsgálatokban

Cimkék: diabetes beszámoló szövődmények

Elsőként Veszprémben helyezték üzembe azt a legmodernebb műszert, mellyel néhány perc alatt optikában elvégezhető a cukorbetegek számára évente indokolt szűrővizsgálat. Az úgynevezett funduskamera néhány perc alatt több felvételt is készít a szemfenékről. A felvételeket a Semmelweis Egyetemen értékelik, majd tíz évig tárolják. Így a rendszeres vizsgálati eredmények a kezelőorvosok számára bármikor elérhető. A Semmelweis Egyetem, az Első Magyar Optikus Zrt. és a Szemorvostársaság országos szűrőhálózatot épített ki. Az országban összesen tíz helyen lesz elérhető a gyors és precíz vizsgálat az új műszerrel.

 Tovább

Őszintén az analóg inzulinok kiemelt támogatásával kapcsolatos „8,0%-os rendeletről”

Cimkék: kezelés diabetes jog

Az egyes készítmények kiemelt, illetve emelt támogatásának szabályozását összefoglaló 32/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet módosításával kapcsolatban kiadott 25/2012. (IV. 21.) NEFMI rendelet a laikus írott és elektronikus média egészségügyi kérdésekben korábban soha sem tapasztalt mértékű érdeklődését – a többség hangvételét tekintve támadását – keltette. A sajtóvisszhang eljutott a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) illetékeseihez is, akik a Magyar Diabetes Társasághoz (MDT) írt levelükben – nyilvánvalóan téves információk alapján – az analóg inzulinokkal kezelt, „nem kellően együttműködő” cukorbetegek „megbüntetése” miatti aggodalmukat jelezték.

 Tovább

Teszt 2012/1.

Cimkék:

.
 Tovább

Előadás a III. Civil Fórumon – Páciensoktatási program cukorbetegeknek
2012. március 3., Budapest

Együtt erősebbek vagyunk

Cimkék:

.
 Tovább

Cimkék:

Cukorbetegek védőoltásai – Dr. Timár László Az önkéntes egészségpénztárak szerepe a diabéteszes betegek számára – Szabó László Érbetegségek szövődményei diabéteszben – Dr…
 Tovább

Tippelj és nyerj! • Guess and win!

Cimkék:

Szeretnénk még izgalmasabbá tenni a DiaEuro 2014 rendezvényt, ezért a mérkőzésekhez kapcsolódóan játékot szerveztünk. Keddtől minden mérkőzés végeredményére tippelni lehet regisztráció vagy a facebook profillal való bejelentkezés után…
 Tovább

Adókedvezmény

Hogyan igényeljünk vissza adónkból súlyos fogyatékosság esetén?

Cimkék: jog

Az év első hónapjai az elmúlt évvel kapcsolatos elszámolással, bevallással, nyilatkozatok leadásával telnek el. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (továbbiakban NAV) mindig időben postázza a bevalláshoz szükséges nyomtatványokat.

 Tovább
Orvosként diabéteszes – diabéteszesként orvos

Orvosként diabéteszes – diabéteszesként orvos

Cimkék: személyes

Mosolygós, vidám, végtelenül határozott és céltudatos. Hátulgombolós korunk óta ismerjük egymást, s ez idő alatt soha nem láttam elcsüggedni, vagy feladni bármit is. Dr. Kövesdi Zsófia, a 24 éves orvos közel húsz éve cukorbeteg.

 Tovább
Bátraké a szerencse!

Bátraké a szerencse!

Cimkék: beszámoló közösség junior

„Hogy lehet, hogy ez itt nem is probléma, mindenki természetesen, jókedvűen kezeli. Otthon, ha szédülök, azonnal összefut az egész család, itt, a táborban meg szinte vidám a dolog” – dünnyögi maga elé sommás, ámde igen bölcs véleményét Laci, miközben az orvosi felé ballagunk, mert – ahogy a gyerekek fogalmaznak – hipózik.

 Tovább
Győrben pezseg az élet

Győrben pezseg az élet

Szerző: Dr._Niederland_Tamás
Cimkék: beszámoló közösség

2011-ben is igyekeztünk megfelelni az elvárásnak, gondozottaink és családjuk számára felüdülési, edukációs lehetőséget biztosítani. Nemcsak a hírünk, de a 2011-es Diabetes Juniorban megjelent „Győr, a gyermekdiabétesz-programok városa” című cikkünk is kötelezett bennünket erre.

 Tovább
„Izgalmas világba csöppentem”

„Izgalmas világba csöppentem”

Cimkék: személyes junior

Nyitott, energikus és végtelenül optimista, jókedve szinte ragadós. Nem hagyja, hogy sajnálják, és ezt a luxust magának sem engedi meg. Vadas Brigitta, a 16 éves veszprémi lány nyolc éve cukorbeteg.

 Tovább
Diabétesz és a mozgás

Diabétesz és a mozgás

Cimkék: testmozgás junior

Nagyon sok cukorbeteg életében tabunak számít a sport, mivel a mozgás nem megfelelő körülmények között könnyen hipoglikémiához vezethet. Pedig 80 százalékban a tudatlanság, illetve az ismeretek hiánya okozza a problémát.

 Tovább

Széllel szembe…

Szerző: Módos_Anikó
Cimkék: személyes

A cukorbetegséggel együtt élni egyetlen életszakaszban sem könnyű. Mert – akár tetszik, akár nem – rengeteg lemondással, kompromisszummal, nehézséggel, kínnal-keservvel jár. Mondom én, aki idestova négy évtizede próbálgatom kordában tartani ezt az állapotot.

 Tovább
Dr. Körner Anna: <span>Vércukor-önellenőrzés gyermekkorban</span>

Dr. Körner Anna: Vércukor-önellenőrzés gyermekkorban

Szerző: Dr._Körner_Anna
Cimkék: junior önellenőrzés diabetes

Napjainkban a vércukor-önellenőrzés a diabéteszes betegek kezelésének sarkköve. A vércukor szintjének követése diabéteszben kezdettől fogva nagy kihívást jelentett.

 Tovább

Dr. Altmann Anna: Fejfájós gyermekek

Szerző: Dr._Altmann_Anna
Cimkék: társbetegségek junior

Az utóbbi időben egyre több gyermek jelentkezik a gyermek-neurológiai rendelésen fejfájásos panaszok miatt. Természetesen ilyenkor a szülőben gyakran felmerül a kérdés, nincs-e a panaszok hátterében valamilyen súlyos, az idegrendszert is érintő betegség.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!