Diabetes és Hypertonia Magazin

A vizelet ízlelésétől a folyamatos szöveti cukormonitorozásig - A cukormonitorozás története

Cimkék: diabetes junior

A cukorbetegség és szövődményeinek közel pontos leírása a korai középkorból, egy arab orvos, Avicenna tollából származik…
 Tovább

1-es típusú cukorbetegség – Jogszabályok gyermekkorban

Cimkék: diabetes jog junior

Az alábbiakban a gyermekkori 1-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatos jogszabályok legfontosabbjait igyekeztem röviden összefoglalni. Száraz tények! Nem tűnik nagyon érdekfeszítő, izgalmas olvasmánynak. De mindenképpen érdemes áttanulmányozni! Megtudhatják belőle, mik a jogai, lehetőségei és bizonyos esetekben mik a kötelességei egy inzulinnal kezelt gyermeknek.

 Tovább
Az orvos válaszol

Az orvos válaszol

Cimkék: családorvos diabetes

Ha az inzulin ellensúlyozza az elfogyasztott szénhidrát mennyiségét – hiszen ha többet adok be, többet ehetek –, akkor miért nem ehetek bármennyit?

 Tovább

Történelemóra: cukorbetegség

Cimkék: diabetes edukáció

Könyvespolcomon keresgélve-kutatgatva kezembe akadnak gyermekkorom és ifjúságom kedvenc könyvei. Nem tudom megállni, hogy bele ne lapozzak, s egyszer csak azt veszem észre, belefogtam olvasásukba. Ismét megelevenedik Nyilas Misi és „nemecsekernő” története, az Egri csillagokban Vica és Gergő szerelme, a Szeptember végén Szendrei Júliájának szépsége. A kötetek formája, a tipográfia, az illusztrációk régi ismerőseim. A történet is ugyanaz, de újraolvasásukkor mégis más és más érzések bújnak elő, új gondolataim támadnak, a bennük lévő értékek rendje és nagysága megváltozik. Az életkorral nem újraíródik, hanem átnemesül az író mondanivalója. Amikor olvasásukat befejezem, azzal a jó érzéssel teszem le a könyvet, hogy újat kaptam tőle, megint tanultam belőle, több lettem általa.

 Tovább

A cukorbetegség és Mi - Gyerekektől tanultam - „Mi nem betegek vagyunk, különlegesek!”

Cimkék:

Abban a szerencsés helyzetben lehetett részem, hogy részt vehettem a Rákosmenti Gyermekcukorbetegek Közhasznú Egyesülete által minden évben megrendezésre kerülő cukorbeteg gyermekek táborában, Horányban. Ebben az évben már nemcsak cukorbeteg, hanem lisztérzékeny gyerkőcök jelentkezését is várta az egyesület. Oktatótáborról van szó, úgyhogy sok-sok hasznos és fontos dolgot tanulnak meg a táborba érkezők.

 Tovább

A cukorbetegség és Mi - Niki Csodaországban

Cimkék: beszámoló

Nikinek hívnak, 15 éves vagyok, 6 éve cukorbeteg. 3 évvel ezelőtt inzulinpumpát használtam, de akkor triatlonoztam, így ez nem volt túl praktikus, ezért átváltottam a penes, állandóan tűvel szurkálom magamat módszerre.

Ősz óta újra a pumpahasználók körében lehetek. Nagyon nagy boldogsággal tölt el! Óriási segítség a mindennapokban, sokkal szabadabb vagyok és nem utolsósorban a cukraim is jobbak. Mindez a legjobb doktor néni, Balázsik Andrea nélkül nem sikerülne. Nagyon köszönöm neki a sok segítséget!

 Tovább

A cukorbetegség és Mi - Ma 5 éve!!!

Cimkék: beszámoló

Igen, ma 5 éve, hogy megtudtuk, Balázs fiam cukorbeteg lett. Olyan sokk volt ez számomra, hogy egészségügyis végzettségem ellenére feltettem a kérdést a doktornőnek: Ugye, ez az a fajta, amit ki lehet nőni?

 Tovább

A cukorbetegség és Mi - Anya lettem

Cimkék: beszámoló

Eltelt egy év, és én megint itt vagyok, hogy beszámoljak, mi minden történt velem. Aki olvasta és emlékszik a korábbi írásaimra, az tudja, hogy eddig mindig sporteseményekről számolhattam be, sziklamászásról és futásról. 2014 azonban másként alakult. Az edzéseket felváltotta egy egészen másfajta felkészülés. Január végén megtudtuk, hogy kisbabánk lesz! Most arról írok, hogy milyen volt a várandósságot, a szülést és az első pár hónapot megélni diabéteszesként.

 Tovább

A cukorbetegség és Mi - IGEN a diabéteszre

Cimkék: beszámoló

Diabéteszesnek lenni különleges dolog, a maga előnyével és hátrányával együtt.

 Tovább

A cukorbetegség és Mi - A szó, amelyben minden benne van: köszönöm

Cimkék: beszámoló

7 éves voltam, amikor kiderült, cukorbeteg vagyok. Fogalmam sem volt akkor, mit jelent cukorbetegnek lenni, de anyukám reakcióját látva nem számítottam semmi jóra. Most, 20 évesen már tudom, hogy ezzel a betegséggel is teljes életet lehet élni anélkül, hogy bármiben hiányt szenvednék. Sőt!

 Tovább
Mákos és diós bejgli

Mákos és diós bejgli

Cimkék: recept

10 dkg mákos bejgli tápértékadatai:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
360 kcal 14,2 g 20,4 g 24,7 g
 Tovább
Eljött a sütőtökszezon!

Eljött a sütőtökszezon!

Szerző: Bezselics_Ildikó
Cimkék: táplálkozás

A sütőtök alacsony energiatartalma és könnyű emészthetősége miatt igazi áldás az anyagcsere-betegségekben szenvedők számára. A diabéteszeseknek azonban egy dologra oda kell figyelniük: a glikémiás indexe magas!

 Tovább
Parázsló sütőtökpüré vöröscurry-mártással és rozmaringos grillkolbászkákkal

Parázsló sütőtökpüré vöröscurry-mártással és rozmaringos grillkolbászkákkal

Cimkék: recept

1 adag tápanyagtartalma (kolbász nélkül):
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
96 kcal 1,5 g 2,6 g 17 g
 Tovább
Sütőtökös zabtallér fehér csokival

Sütőtökös zabtallér fehér csokival

Cimkék: recept

1 darab tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
104 kcal 4 g 4 g 13 g
 Tovább
Bársonyos, gyömbéres sütőtökleves

Bársonyos, gyömbéres sütőtökleves

Cimkék: recept

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
370 kcal 6 g 17 g 48 g
 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!