Diabetes és Hypertonia Magazin

Ha három cukros leül egy asztalhoz

Zánkai kaleidoszkóp

Ha három cukros leül egy asztalhoz

Szerző: Herth_Viktória
Cimkék: tábor személyes diabetes

Nem gyakori helyzet, amikor egy család minden tagja diabéteszes. Zánkán találkoztuk Juranics Judittal, az árnyas fák alatt beszélgettünk, amíg férje ebédelt, fia pedig egy barátját kereste. De nem csak a programok miatt nem találkoztam a család férfi tagjaival. A 11 és fél éves Ricsi nem szeretett volna beszélgetni velünk, s mi nem erőltettük. Judit férje is úgy döntött, kimarad a dologból. Mesélhet róla a felesége, de ő nem szereti a nyilvánosságot. Élete során annyi előítélettel találkozott, hogy inkább hallgat állapotáról. Judit azonban őszinte és kedves beszélgetőpartnerem volt.

 Tovább
Citrom a torta tetején

Zánkai kaleidoszkóp

Citrom a torta tetején

Szerző: Herth_Viktória
Cimkék: tábor személyes diabetes

A zánkai Családi Erzsébet-táborban, a Sportos Cukorbetegek Egyesületének felzászlózott, szépen díszített, s nemrég felújított épületének földszintjén volt a diabosok bázisszobája, ahol egész nap várták a cukorbetegeket, családtagjaikat, hogy kérdéseikre válaszoljanak, problémáikra megoldást találjanak, vagy egész egyszerűen csak beszélgessenek.

 Tovább
A dietetikus „finomhangolása”

Zánkai kaleidoszkóp

A dietetikus „finomhangolása”

Szerző: Herth_Viktória
Cimkék: diabetes tábor személyes

Ha a diabéteszes már lemondott magáról, mi akkor is segítünk – mondta Mezővári Kata dietetikus beszélgetésünk során, a zánkai Családi Erzsébet-táborban, a Sportos Cukorbetegek Egyesülete közösségi termében. A zánkai beszámolóban olvashatták, hogy az egyesület szakmai segítséggel várta minden nap a nyaralókat. E szakmai csapat tagja volt Kata is, a csepeli Anyagcsere Centrum diabetológiai magánrendelő dietetikusa.

 Tovább
Okosabb lettem

Zánkai kaleidoszkóp

Okosabb lettem

Szerző: Herth_Viktória
Cimkék: személyes tábor diabetes

A zánkai Családi Erzsébet-tábor gazdag programkínálatában sétahajózás is szerepelt. A zsúfolt hajón Andrea mellé ültem, velünk szemben a 14 éves Ádám, akinek a „megszokott menetrend szerint” kezdődött 3 éve a diabétesze: sokat evett, ivott, mégis fogyott, sokat pisilt. A vérvétel 17 mmol/l éhomi vércukorszintet mutatott. Egy hét kórház következett.

 Tovább
Nem csak a test lényeges, a lélek ugyanolyan fontos!

Nem csak a test lényeges, a lélek ugyanolyan fontos!

Szerző: Herth_Viktória
Cimkék: személyes t1d

Bár egyre több a diabéteszes, az mégsem gyakori, hogy egy családban több 1-es típusú diabéteszes éljen. Különleges az életük? Épp olyan, mint egy átlagcsaládé? A véletlen hozta, hogy e lapszámunkban két ilyen rendkívüli családot mutathatunk be (az elsővel már találkozhattak: Ha három cukros leül egy asztalhoz).

 Tovább
A Medtronic MiniMed 780G rendszer

A Medtronic MiniMed 780G rendszer

Cimkék: piac önellenőrzés t1d diabetes

2021. szeptember 1-től támogatott Magyarországon a MiniMed 780G önszabályozó inzulinpumpa-rendszer új, automatikus korrekciós algoritmussal, távmonitorozási lehetőséggel és személyre szabott célérték-beállításokkal, amelyet az 1-es típusú diabétesz kezelésére fejlesztettek ki.

 Tovább
Szívügyünk a diabétesz!

Szívügyünk a diabétesz!

Cimkék: diabetes edukáció

A Boehringer Ingelheim gyógyszergyár 2021 áprilisában indította el a „Szívügyünk a diabétesz!” kampányt a Magyar Diabetes Társasággal és a Magyar Életmód Orvostani Társasággal együttműködésében.
A kezdeményezés célja, hogy megismertesse a széles közönséggel és az egészségügyi szakemberekkel a 2-es típusú cukorbetegség lehetséges szövődményeit, a hipoglikémia tüneteit, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének korszerű szemléletét és ennek átültetését a gyakorlatba. A 2-es típusú cukorbetegség ugyanis nem pusztán a cukoranyagcsere zavara, hanem komplex, az egész szervezetet érintő elváltozás, ami rontja a betegek életkilátását.
A kampány weboldalán folyamatosan új és értékes információkat találhatunk, amelyek amellett, hogy megfelelnek a szakmai elvárásoknak, a széles közönség számára is érthetőek. Alább ezek közül egyet olvashatnak.

 Tovább
Szolgálatnak tekintem

Szolgálatnak tekintem

Szerző: Herth_Viktória
Cimkék: személyes diabetes

Illés Jánosné, a Rákosmenti Cukorbetegekért Közhasznú Egyesület elnöke 2021 őszén megkapta a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének díját.

 Tovább
Növényi biovegyületekre épülő terápiás készítmény

A cukorbetegség és szövődményei megelőzésére, kezelésére

Növényi biovegyületekre épülő terápiás készítmény

Cimkék: covid-19 kezelés piac

A Növényi biovegyületek hatásaira épülő terápiás készítmény kifejlesztése a cukorbetegség és szövődményei megelőzésére, kezelésére című, GINOP-2.2.1-15-2017-00066 azonosító számú projekt, a Variocommerce Kft., a Debreceni Egyetem, illetve a Qlaboratories Gyógyszerkutató Kft. konzorciuma által megalkotott, több mint 1,326 milliárd összegű támogatást elnyerve egy új típusú, innovatív készítmény kutatását és fejlesztését célozta meg. Az európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével létrejött projekt a Széchenyi 2020 program keretei között valósult meg. A megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2017. október 1., fizikai befejezésnek tervezett határideje pedig 2021. december 29.

 Tovább
Közel 1,5 millió magyar küzd idült vesebetegséggel

Sokuk nem is tud róla

Közel 1,5 millió magyar küzd idült vesebetegséggel

Cimkék: vese szövődmények megelőzés

Becslések szerint közel 850 millió ember szenved világszerte csökkent veseműködéstől és annak szövődményeitől, és minden jel arra mutat, hogy ez lesz az egyik legfenyegetőbb népbetegség a jövőben. Hazánkban mintegy másfél millió embert érinthet az idült vesebetegség. Az idült vesebetegség sokáig nem okoz a páciensek által észlelhető tüneteket, így a kifejezetten alattomos, aluldiagnosztizált kórképek közé tartozik, miközben az előrehaladottság függvényében akár 14-szeresére is növelheti a szív-érrendszeri károsodás kockázatát. Az idült vesebetegség korai felismerése és kezelése a betegek és a társadalom közös érdeke, ezért a Magyar Nephrologiai Társaság széles körű ismeretterjesztő mozgalmat hirdet, amelyhez az AstraZeneca is csatlakozik stratégiai partnerként. A cél: ismerjük meg és küzdjük le együtt az idült vesebetegséget!

 Tovább
Elektronikus kütyük, mobiltelefonos alkalmazások

Egészségünk szolgálatában

Elektronikus kütyük, mobiltelefonos alkalmazások

Szerző: Dr._Bakó_Barnabás
Cimkék: testmozgás táplálkozás önellenőrzés

Hazánkban körülbelül 6 millióan használnak okostelefont. Ezeket az eszközöket már nem csak telefonálásra használjuk, sok egyéb funkciójuk is van. Az App Store (iOS), a Google Play Áruház (Android), az App Gallery (Huawei) milliós nagyságrendben kínál applikációkat, amelyek számos feladat megoldására alkalmasak. Ezek egy része ingyenes, más részük fizetős, az utóbbiak reklámmentesek, illetve több szolgáltatást nyújtanak. Arra vállalkoztam, hogy összegyűjtök néhány alkalmazást, amelyek segítik egészségünk megőrzését vagy betegségünk menedzselését.

 Tovább
Édes-keserű

Musical a diabéteszről

Édes-keserű

Szerző: Herth_Viktória
Cimkék: beszámoló művészet

A művészet eszközeivel, erejével sokkal jobban lehet hatni az emberekre, mint a tudomány precizitásával, mert a művészet nemcsak az értelmünket, sokkal inkább az érzelmeinket befolyásolja.

 Tovább
Gyógynövények és a diabétesz

Gyógynövények és a diabétesz

Cimkék: edukáció diabetes kezelés

Jelenleg itthon nincsen gyógyszerként törzskönyvezett gyógynövény-készítmény, amit cukorbetegségben vagy a vércukorszint csökkentésére lehet ajánlani. Léteznek viszont étrendkiegészítők és gyógyteák, amelyek régóta ilyen céllal alkalmazott, hagyományos gyógynövényeket tartalmaznak. A világ minden szegletéből több száz ilyen gyógynövényt lehetne összegyűjteni. Ezek közül akad 20–30 olyan, amelyet intenzíven kutatnak, és a modern, hatásmódot kutató vizsgálatok is ígéretesnek ítélnek. Néhány az eddig elvégzett – sajnálatosan kisszámú – klinikai vizsgálaton is bíztató eredményt mutatott. Ez azért nem meglepő, mert például az orvosi kecskerágó gyógynövényünk hatóanyagainak vizsgálata indította el azt a folyamatot, ami végül a 2-es típusú diabéteszben jelenleg leggyakrabban használt gyógyszer, a metformin nevű hatóanyag megszületéséhez vezetett.

 Tovább
A karácsony illata

Jó tanácsok a gondtalan ünnepekhez cukorbetegeknek

A karácsony illata

Cimkék:

A karácsony közeledtével előtérbe kerülnek a finom ételek, a régi családi receptek, sokkal többet foglalatoskodunk a konyhában az ételek elkészítésével, kóstolásával, mint egyéb napokon…
 Tovább
Könyv tinédzserekről nem csak tinédzsereknek

Könyv tinédzserekről nem csak tinédzsereknek

Szerző: Herth_Viktória
Cimkék: edukáció személyes könyv

A diabéteszes társadalom nagyon aktív és nagyon kreatív. Hónapról hónapra jelennek meg jobbnál jobb kezdeményezések, valósulnak meg ötletek…
 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!