Diabetes és Hypertonia Magazin

Az élni tudás művészete

Az élni tudás művészete

Szerző: Herth_Viktória
Cimkék: személyes

A cím rendszerint akkor születik meg, amikor kész a cikk. Most azonban elsőként a cím fogalmazódott meg bennem: az öregedés művészete. Azonban ahogy gyarapodtak a sorok, rájöttem, nemcsak tiszteletlenség, de hibás is az öregedés szót használnom. Különösen, ha valaki lélekben, stílusban, gondolkodásmódban olyan örök fiatal, mint Tímár Éva színésznő.
A Jászai-Mari-díjas, Kiváló- és Érdemes Művésszel e lap hasábjain elsősorban nem a művészetéről, a szakmai karrierjéről beszélgetünk, hanem az egészségéről. És persze a vérnyomásáról.

 Tovább

Diabéteszegyesületek

Egyesületi jubileumok

Cimkék: beszámoló egyesület

A ’90-es évek elején sok településen alakultak cukorbeteg-egyesületek. A közelmúltban, szerkesztőségünk tudomása szerint, három jelentős jubileumi ünnepség volt az országban. Kaposváron, Sárváron az elmúlt 30 évet, Törökszentmiklóson „csak” 20-at ünnepeltek. – Herth Viktória összeállítása

 Tovább
40 éves a Korányi Diabetes Klub

Diabéteszegyesületek

40 éves a Korányi Diabetes Klub

Szerző: Gyurcsáné_Kondrát_Ilona
Cimkék: beszámoló egyesület

1981. december 15-én a Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézeti diabetológiai ambulanciájának felügyeletével és a Budakeszi Nagyközségi Tanács VB segítségével, Pest megyében elsőként tartott összejövetelt és azóta is működik a Budakeszi Erkel Ferenc Művelődési Központban a Diabetes Klub.

 Tovább
Az orvoslás hitelessége

Kedves Olvasó!

Az orvoslás hitelessége

Szerző: Dr._Ádám_Ágnes
Cimkék: hypertonia piac edukáció

Egy olyan újságot tart a kezében, amelyet azért írunk, hogy tudományos bizonyítékokon alapuló ismeretekről tájékoztasson. Nem tudjuk másképp felvenni a harcot azokkal a szélhámosokkal, akik üzleti hasznot remélve árulnak a neten ezt-azt-amazt. Hogy mit, azt nem lehet tudni…
 Tovább
Az orvos válaszol

Könyvismertető

Az orvos válaszol

Cimkék: könyv hypertonia

Több mint 3 millió hipertóniás beteg él Magyarországon. A magasvérnyomás-betegséget néma gyilkosnak is hívják, mivel sokáig teljesen tünetmentes, miközben már pusztítja a beteg szervezetét.
A zsebkönyvben a magas vérnyomás megelőzésétől kezdve a már kialakult betegségről és az azzal való életről olvashat. Kik és miért hajlamosak arra, hogy a magas vérnyomás kialakuljon? Milyen szövődményei vannak a már kialakult betegségnek? Hogyan lehet/kell kordában tartani a hipertóniát, hogy a súlyos szövődményeket elkerülje a beteg? Milyen életmód és gyógyszeres kezelés tanácsolható a betegeknek? A hipertóniaspecialista orvosszerző több évtizedes tapasztalata garantálja, hogy a könyvben szereplő 150 kérdésre a legközérthetőbb és legpontosabb módon kapjon választ az olvasó.

 Tovább
Nagykanizsai Cukorbetegek Egyesülete

Diabéteszegyesületek

Nagykanizsai Cukorbetegek Egyesülete

Cimkék: beszámoló egyesület

Közösségünk 1996 áprilisában alakult egyesületté. Kezdetben 15–20 tagunk volt, ma már létszámunk – ugyan változó, de – 70 körül mozog. Dr. Sebestyén Miklós főorvos úr álmodta meg és kereste hozzá az alapító tagokat. Célul tűzte ki a betegek felvilágosítását, oktatását…
 Tovább

Bővül a Medtronic-eszközök elérhetősége

Cimkék: piac önellenőrzés kezelés

Gyógyászati segédeszközök támogatási és rendelhetőségi környezete elérhető az alábbi felületen: https://sejk.neak.gov.hu/content.php?s=catalog&portallang=hu Folyamatosan dolgozunk az ön elégedettségének növelésén, kiszolgálásunk hatékonyabbá tételén…
 Tovább
A telemedicina alkalmazása magas vérnyomás esetén

A telemedicina alkalmazása magas vérnyomás esetén

Szerző: Dr._Nemcsik_János
Cimkék: hypertonia piac önellenőrzés

A távgyógyításnak (telemedicinának) többféle módja van. Létezik a hagyományos, valós idejű audio- és videokommunikáció az orvos és a páciens között. Nem azonos idejű, úgynevezett aszinkron folyamatok is részei lehetnek a telemedicinának: egészségügyi adatok tárolása, továbbítása, illetve adott paraméterek távmonitorozása. Tágabb értelemben ide tartozik a telefonos konzultáció, az e-mailben történő tanácsadás, valamint az interneten elérhető, orvosi témájú hanganyagok vagy a kérdezz-felelek jellegű orvosi tanácsadás.

 Tovább
Céklaleves

Nyári levesek

Céklaleves

Szerző: Zalai_Noémi
Cimkék: recept

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
125 kcal 4 g 2 g 22 g
 Tovább
ÖNgyújtásokban

„Olyan sokat olvastam arról, hogy milyen veszélyes a dohányzás, hogy megrémültem, és abbahagytam az olvasást.” – Dick Gregory

ÖNgyújtásokban

Szerző: Szabó-Papp_Valéria
Cimkék: szövődmények

Magyarországon az elmúlt 5 évben csökkent a dohányosok száma, azonban az alkalmi dohányzók aránya emelkedett. Főként a fiatal felnőtt férfiak körében szorult vissza a dohányzás, viszont a 65 év feletti nők esetében a rendszeresen dohányzók aránya emelkedett. A dohányzás számos, esetenként halálos kimenetelű betegség kockázati tényezője.

 Tovább
A népbetegségek visszaszorításáért küzdünk

A népbetegségek visszaszorításáért küzdünk

Cimkék:

Korunk legveszélyesebb „járványai” valójában az olyan népbetegségek, mint a cukorbetegség, a szívelégtelenség vagy az idült vesebetegség. Lassan, „csendben”, de szisztematikusan teszik tönkre az emberek egészségét, ezért kiemelten fontos számunkra, hogy az itthon is elérhető fejlesztéseinkkel, kezeléseinkkel nagyobb esélyt adjunk az ezen betegségekben szenvedőknek a teljes életre – mondta el lapunknak Kuuno Vaher, az Astra­Zeneca klaszterigazgatója. Exkluzív interjú a világ egyik vezető biotechnológiai vállalatának közép-európai vezetőjével.

 Tovább
Prevenció a napi gyakorlatban

Az orvos is ember

Prevenció a napi gyakorlatban

Szerző: Dr._Simon_Attila
Cimkék:

Orvosok és betegek eltérő szakmai felkészültséggel vágnak neki életük kalandjának, de osztoznak abban, hogy genetikai hátterükön túl cselekedeteik is befolyásolják sorsukat, az egészség megőrzését, a testi jóllétet vagy az érbetegségek megjelenését.

 Tovább
Hideg őszibarack-krémleves

Nyári levesek

Hideg őszibarack-krémleves

Szerző: Zalai_Noémi
Cimkék: recept

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
103 kcal 2 g 1 g 15 g
 Tovább
Szívbarát táplálkozás

Szívbarát táplálkozás

Cimkék: táplálkozás megelőzés

Szívünk és érrendszerünk létezésünk fontos elemei, mégsem vigyázunk rájuk eléggé. Ha elkezdenek berozsdásodni, azt nem fogjuk fizikailag érzékelni, nem érzünk fájdalmat, ezért gyakran nem is vesszük komolyan azokat a megelőző intézkedéseket, melyek kiküszöbölhetnék vagy későbbre tolhatnák a funkcióromlást. Így alakulhatnak ki alattomosan a napjaink egyik fő halálokát jelentő szív- és érrendszeri (szakkifejezéssel kardiovaszkuláris) betegségek. Erről tartottam első körben előadást a Zuglói Egészségfejlesztési Iroda új dietetikusaként, most pedig az olvasóknak foglalom össze az előadás részleteit.

 Tovább
Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesülete

Diabéteszegyesületek

Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesülete

Cimkék: beszámoló egyesület

Az egyesület 1991-ben alakult. Hosszú ideig inaktív életet élt, 2013-ban élesztettük újjá 32 fővel. Jelenlegi taglétszámunk 78. Állandó segítőnk, mentorunk dr. Balsay Miklós főorvos úr és Erdész Erzsébet dietetikus. 2014-ben megrendeztük a Regionális Cukorbeteg Világnapot…
 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!