Szerző: Dr. Benczúr Béla Feltöltés dátuma: 2024.02.01.

Február 2. – Wear Red Day

Go Red for Women – Pirosban a Nőkért

Illusztráció

Február 2-a, február első pénteki napja a Wear Red Day arra utal, hogy aznap öltözzünk pirosba, viseljünk valami pirosat a ruhánkon, ami lehet egy kendő, sál, kalap vagy kitűző, és arra hívja fel a figyelmet, hogy a nők szívbetegsége legalább annyira fontos kérdés, legalább annyi áldozatot követel, mint a férfiaké. A mozgalom évtizedekkel ezelőtt az Amerikai Szívtársaság kezdeményezésére indult, és sok híresség, színésznők, énekesnők, sportolók álltak a kampány mellé. Magyar megfelelője, a „Pirosban a Nőkért” egy riadó, riadó a női szívekért. A szívbetegségek ugyanis a nőkben is a vezető halálokot jelentik, míg a stroke a 3. legfontosabb halálok. Minden harmadik haláleset szív-érrendszeri eredetű, ami Amerikában percenként egy nő elvesztését jelenti! 2016-ban közel 18 millió nő halt meg világszerte szív-érrendszeri betegségek következtében. Gondolták volna? Ha az embereket megkérdezzük, nagy részük inkább a daganatos betegségeket tartják a nők legfőbb halálokának, sajnos ez a tévhit sokszor még szakmai körökben is tartja magát. Éppen emiatt kell tudatosítani a társadalomban a nők szívbetegségeinek fontosságát.

Az is tévhit, hogy a nők a női hormon, az ösztrogén hatására a változókor előtt védettséget élveznek, nem kaphatnak infarktust, szívrohamot. Ez így egyáltalán nem igaz, a nők ezen a téren is „egyenjogúságot” követeltek. Sajnos ennek a tévhitnek lehet az a következménye, hogy egy 35 éves nőről, aki típusos mellkasi fájdalommal, karzsibbadással jelentkezett a háziorvosi ügyeleten, egy vidéki kisvárosban, még EKG sem készült, így nem ismerhették fel időben az infarktusát, és csak órákkal később kerülhetett sor életmentő beavatkozásra, szívkatéterezésre, amikor végül ő saját maga hívott mentőt. Ahogyan nőtársai nagy része, ő is halmozott rizikófaktorokkal rendelkezik, elhízott, erős dohányos, magasvérnyomása és cukorbetegsége van, a családjában halmozottan előforduló magas koleszterinről nem is beszélve…

Figyeljünk a női szívekre!

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a női halálozás 57%-át, míg a férfiak halálozásának 45%-át szív- és érrendszeri betegségek okozzák. Beszédes adat, hogy kétszer annyian vesztik életüket kardiológiai kórkép következtében, mint daganatos megbetegedésben.

A nők szívrohamának panaszai, tünetei nem mindig típusosak, nem mindig úgy zajlanak, ahogyan azt a férfiak esetében az orvosok megszokták, sok esetben nem mellkasi fájdalmat, hanem gyengeséget, légszomjat, levertséget éreznek. Többségükben az infarktus anélkül következik be, hogy bármi korábbi bevezető tünete lett volna, és 10-ből 3 esetben végzetes kimenetelű, mielőtt még orvoshoz eljutnának! Róluk igazán elmondhatjuk, hogy a szívbetegségük első tünete a sokszor az utolsó is… Emiatt az Amerikai Szívtársaság (American Heart Association) legutóbbi kampányának a Be the Beat! – Diktáld az ütemet! szlogent választották, utalva arra, hogy mindenkinek meg kell tanulnia az újraélesztés, a CPR alapjait, hogy fenn tudjuk tartani a (szív)ritmust. Egyetlen nő elvesztése is túl sok (persze a férfiaké is)! Sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy egy közterületen összeeső, hirtelen szívhalált elszenvedő nőhöz kevésbé lépnek oda a járókelők, hogy időben megkezdjék az újraélesztést, mint a szerencsétlenül járt férfiakhoz (legalábbis az amerikai adatok alapján). Az egyik legrejtélyesebb formája az infarktusnak a MINOCA, amikor valódi koszorúér-elzáródás nélkül alakul ki infarktus (Myocardial Infarction with NonObstructive Coronary Arteries). Ez is sokkal gyakoribb nők között, okai között a vazospazmusnak (tartós koszorúér-görcs), a kiserek betegségének, a sokszor pszichés megrázkódtatás hatására kialakuló Takotsubo-szindrómának vagy a szívizomgyulladásnak lehet szerepe. Persze nemcsak a szívroham fontos a nők szívbetegségek közül. A leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció is kiemelt jelentőségű a nők esetében, sőt a pitvarfibrilláció által okozott szélütés kockázatának a megítélése szempontjából a női nem további kockázatnövelő tényező. A hormonális státusznak kiemelt jelentősége van a vénás thromboemboliák vonatkozásában is, hiszen a terhesség, a szülés, a hormonális fogamzásgátlók mind-mind fokozott kockázatot jelentenek ezekben a betegségekben (e sorok szerzőjének „volt szerencséje” a közelmúltban egy frissen szült kismama életveszélyes tüdőemboliáját kezelni – szerencsére sikeresen). Az utóbbi években a szívelégtelenség egyre gyakrabban felismert formája a megtartott balkamra-funkcióval járó szívelégtelenség (HFpEF: heart failure with preserved ejection fraction). Ez is mutat nemi különbségeket, hiszen gyakoribb nőkben, főleg akik elhízottak, hypertoniások, diabeteszesek és pitvarfibrillációban szenvednek: kezelése igazi kihívás, mivel alig van bizonyítékon alapuló (evidence-based) gyógyszeres kezelése az alapbetegségek kezelésén túl.

Illusztráció

Mit tehetünk a nőkért, mit tehetnek a nők magukért? Elsősorban egészségesebben kellene élni, figyelni a testsúlyukra, szívbarát étrendet kialakítani, és sokkal többet mozogni! Aztán a dohányzás! Bizonyos korosztályokban a nők nagyobb arányban dohányoznak, mint a hasonló korú férfiak! Ne dohányozzanak, ne szokjanak rá, mert egy hihetetlenül erős függőség alakul ki, a dohányzás egy igazi szenvedélybetegség! Dohányozni nem bölcs dolog! Ne higgyünk a dohánygyártók ártalomcsökkentésről szóló reklámjainak, az elektromos cigaretták, a hevítésen alapuló dohánytermékek kevésbé ártalmas voltát bizonygató hangzatos hirdetéseknek, féligazságokon alapuló beharangozóinak! Sokan azt tartják ezekről a termékekről, hogy az a gyerekeknek való, és ezáltal gyermekeink még korábban rászoknak, és függővé válnak.

További lehetőség az egészséges lakosság számára, hogy járjanak el tünetmentes esetben is szűrővizsgálatokra, ismerjék meg vérnyomásukat, vércukor- és koleszterinértéküket, és ha azok kezelendő tartományban vannak, ne a gyógyszerektől féljenek, ezeket kezelni kell, minél hamarabb, annál jobb! A nők szívbetegségeinek 80%-a megelőzhető lenne rendszeres fizikai aktivitással, egészségesebb étrenddel és a dohányzás elhagyásával. A testsúlycsökkentés, az optimális testsúly elérése mindannyiunk számára feladat és kihívás, hiszen Európa leginkább túlsúlyos nemzetei közé tartozunk. Szakítani kellene azzal a felfogással, miszerint a túlsúly, az elhízás egy esztétikai probléma (ahogyan sok nő gondolja), de még csak nem is rizikófaktor, hanem egy önálló betegség! Önálló betegség, mely más súlyos anyagcsere- és szívér-rendszeri betegségek (cukorbetegség, magasvérnyomás, emelkedett koleszterin, szívelégtelenség, mozgásszervi betegségek) kiindulópontja lehet.

Kérem, a National Wear Red Day, a „Pirosban a Nőkért” Világnapja kapcsán gondolkodjanak el a fentieken, és sajátmaguk, illetve nőtársaik, női családtagjaik érdekében tegyenek meg mindent, hogy ezeket a kedvezőtlen adatokat visszaszoríthassuk, és a környezetünkben élő nőket megmenthessük.

szerzo

Dr. Benczúr Béla

Belgyógyász, kardiológus, klinikai farmakológus szakorvos, hypertonia- és lipid-specialista, obezitológus és diabetológus. Egyetemi docens, a Tolna Megyei Balassa János Kórház Kardiológiai-Nefrológiai osztályát vezeti. Legfőbb feladatának egy olyan kardiológiai profil megteremtését tekinti, amely a noninvazív kardiológiai ellátás teljes spektrumát lefedi a rizikófaktorok szűrésétől, a prevenciótól az akut ellátáson át a rehabilitációig terjedő ív mentén. Ennek érdekében egy Hipertónia-Lipid Decentrumot hozott létre.

Megjelent a hypertonia2023/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!