Szerző: Dr. Fejes Imola Feltöltés dátuma: 2024.02.20.

Hírek a nagyvilágból

Ebben a rovatban a magasvérnyomás-betegséggel (hipertónia), valamint a szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségekkel kapcsolatos friss, nemzetközi, tudományos kutatási eredményeket ismerhet meg a kedves olvasó. Igyekszünk a nemzetközi tudományos cikkek üzenetét érthető, hétköznapi nyelven átadni.

Illusztráció

Az alábbiakban új vizsgálati eredményeket olvashatnak a zöldhályog és a vérnyomás kapcsolatáról, valamint arról, hogy az alkoholfogyasztás hogyan befolyásolja a vérnyomás beállítását az absztinensekhez képest. Egy új mandzsetta nélküli vérnyomásmérési lehetőség két képviselőjéről is szó lesz.

Az artériás vérnyomás jelentősége a glaukóma progressziójának kezelésében: szisztematikus áttekintés

Van Eijgen J, Melgarejo JD, Van Laeken J, Van der Pluijm C, Matheussen H, Verhaegen M, Van Keer K, Maestre GE, Al-Aswad LA, Vanassche T, Zhang ZY, Stalmans I: The relevance of arterial blood pressure in the management of glaucoma progression: a systematic review. Am J Hypertens 2023; hpad111. doi:10.1093/ajh/hpad111

A glaukóma (zöldhályog) a vakság egyik vezető oka, és várhatóan az érrendszeri megbetegedésekkel párhuzamosan gyakrabban fordul elő a következő években, mert mindkettőre hatással van az öregedés. A glaukómásoknál gyakori a magas szembelnyomás, ami a látóideg funkcionális és strukturális károsodását okozza. Jelenleg nem teljesen tisztázott a zöldhályog kialakulásának folyamata, valamit a szembelnyomás, a vérnyomás és a szem perfúziós nyomása közötti kölcsönhatás sem teljesen feltárt.

A tanulmányban 80 szakirodalmi cikk eredményét elemezték, melyeket több tudományos weboldalról gyűjtöttek. Ezek alapján mind a magas, mind az alacsony vérnyomás a zöldhályog kockázatát növelte, egy „U” alakú görbe szerint. A glaukóma romlása összefüggésben áll az éjszakai vérnyomáseséssel, a 24 órás, nagymértékű vérnyomás-ingadozással, valamint a szem perfúziós nyomásának változásával. Ha normális vagy jól kezelt szembelnyomású betegnek romlik a glaukómája, a cikk szerzői 24 órás ambuláns vérnyomás-monitorozást (ABPM) javasoltak a potenciálisan alacsony vérnyomással járó epizódok felderítésére. A vérnyomáscsökkentő gyógyszercsoportok közül a béta-blokkolók, a tiazidtípusú vízhajtók és az angiotenzinkonvertáló enzim gátlók (ACEi) használata előnyösebb a kalciumcsatorna-blokkolókhoz képest.

Összefoglalóan a magas vérnyomás a glaukóma kialakulásának és súlyosbodásának kockázati tényezője, a glaukómások magas vérnyomásának kezelésekor ABPM szükséges a megfelelő gyógyszercsoport kiválasztásához.

Hályog

Kétféle hályogot ismerünk. A szürkehályog a szem lencséjének látásromlást okozó elhomályosodása. A szem lencséjének cseréjével – műlencse beültetésével – a látás visszaadható.

A zöldhályog (glaukóma) több különböző kórkép összefoglaló neve, közös bennük, hogy a szemtől az agyba vezető látóideg rostjainak lassan előrehaladó, visszafordíthatatlan pusztulását okozzák. A károsodásért legtöbbször a túl magas szemnyomás felelős. Ebben a típusban a megemelkedett szembelnyomás a látóidegfő vérkeringésének romlásával jár, az emiatt hosszan fennálló oxigénhiányos állapot a látóidegrostok pusztulásához vezet. A folyamat a látóélesség fokozatos romlásával, valamint a típusos glaukómás látótérkiesés megjelenésével jár. A helyi tényezőkön kívül a szisztémás keringés állapota is lényeges a glaukómás keringéskárosodás szempontjából.

Az elpusztult látóidegrostok gyógyítására nincs lehetőség, csak a korai diagnózis és kezelés segíthet megvédeni az idegrostokat a további pusztulástól. Ezért ajánlott 40 év felett évente egy alkalommal szűrővizsgálaton részt venni.

Gyógyításában elsősorban gyógyszerek (szemcsepp), ritkábban lézeres és műtéti eljárások használatosak. A szemnyomás csökkentésére szolgáló szemcseppet, amivel megelőzhetők a károsodások és a látás megőrizhető, az érintettnek egész életében használnia kell.

Az első, emberen végzett vizsgálat a vérnyomásmérés pontosságának értékelésére fotopletizmográfiás gyűrűs készülékkel

Kim J, Park SW: First-in-human study for evaluating the accuracy of blood pressure measurement using the ring-type device with a photoplethysmography. European Heart Journal 2023; 44(Suppl. 2): ehad655.2330. doi:10.1093/eurheartj/ehad655.2330

Míg a hagyományos ambuláns vérnyomásmérő berendezések 24 órán keresztül rendszeres időközönként végeznek méréseket, a folyamatos használatot korlátozhatja a páciens kellemetlen érzése, például az alvás közbeni ébredés, a kényszerített mérési testtartás vagy a mandzsetta szorítása.

A Sky Labs cég (Dél-Korea) Cart-I plus okosgyűrűje egy új típusú intelligens, hordható készülék, mely a kézujj felső ujjpercéről érkező fotopletizmográfiás jeleket méri, és vezeték nélkül továbbítja az adatokat a csatlakoztatott okostelefonra a vérnyomás monitorozása céljából. Az okosgyűrű adatokat gyűjt az oxigéntelítettségről (SpO<sub>2</sub>), a szívritmusról és a szív elektromos aktivitásáról (EKG).

A vizsgálatban részt vevők mandzsettát viseltek az egyik karjukon, hogy hagyományos módon mérjék a referenciavérnyomást, míg a teszteszközt az ellenkező kar ujján viselték a tesztvérnyomás egyidejű ellenőrzésére. A méréseket három-három sorozatig ismételték a bal és a jobb karon.

A végső elemzésben 89 egyén adatait használták, összesen 526 sorozat szisztolés (80–175 Hgmm) és 513 sorozat diasztolés (43–122 Hgmm) mérést. A Cart-I plus eszközzel mért szisztolés és diasztolés vérnyomásértékek jól korreláltak a refereniaértékekkel.

Illusztráció

Folyamatos, mandzsetta nélküli vérnyomásmérés viselhető gyűrűs bioimpedancia-eszközzel

Sel K, Osman D, Huerta N, Edgar A, Pettigrew RI, Jafari R: Continuous cuffless blood pressure monitoring with a wearable ring bioimpedance device. NPJ Digit Med 2023; 6: 59. doi:10.1038/s41746-023-00796-w

Az intelligens gyűrűk egyedülálló lehetőséget biztosítanak a folyamatos fiziológiai méréshez. Könnyen viselhetők, kis terhelést jelentenek a többi okos hordható eszközhöz képest, alkalmasak éjszakai használatra, és úgy méretezhetők, hogy mindenkor ideális érintkezést biztosítsanak az érzékelők és a bőr között.

Illusztráció

A vérnyomás folyamatos mérése alapvető diagnosztikai és prognosztikai lehetőséget biztosít a szív- és érrendszeri állapot felmérésében. A hagyományos ambuláns vérnyomásmérő eszközök azonban olyan felfújható mandzsettával működnek, amely terjedelmes és nem praktikus a gyakori vagy folyamatos méréshez.

A szerzők az optikai modalitásokkal szemben a bioimpedancia elvén működő, gyűrű alakú szenzort mutatnak be. Kiemelik a bioimpedanciagyűrű jelentős potenciális felhasználási lehetőségeit a vérnyomás pontos és folyamatos becsléséhez 89–213 Hgmm szisztolés és 42–122 Hgmm diasztolés értékek között.

Az alkoholfogyasztás és a vérnyomáscsökkentő terápia hatékonyságának vizsgálata férfiakban

Ye XF, Wang WYY, Xin-Yu Wang, Huang QF, Li Y, Wang JG: Alcohol consumption and antihypertensive treatment effect in male patients with hypertension. Am J Hypertens 2023; hpad091. doi:10.1093/ajh/hpad091

Az alkoholfogyasztás a magasvérnyomás-betegség bizonyított kockázati tényezője. A vizsgálatban a vérnyomáscsökkentők használatát és a vérnyomás beállíthatóságát vizsgálták alkoholt fogyasztó és nem fogyasztó (absztinens), 160–199/100–119 Hgmm közötti vérnyomású hipertóniás férfiak körében. A 12 hetes vizsgálatban az alkoholt fogyasztók csoportjába 68 beteget, az absztinensek csoportjába 168 beteget vontak be. A terápia napi egyszer adagolt 150/12,5 mg irbezartán/hidroklorotiazid volt. A kezdeti adagot a 4. héttől naponta 300/12,5 mg-ra, a 8. héttől 300/25 mg-ra lehetett emelni annak érdekében, hogy elérjék a 140/90 Hgmm-nél kisebb, a diabéteszben szenvedők esetében a 130/80 Hgmm alatti célvérnyomást. A két csoport kezdeti vérnyomása (160,8±12,1/99,8±8,6 vs. 161,8±11,0/99,2±8,6 Hgmm) és egyéb paraméterei hasonlóak voltak, leszámítva a dohányzást (80,9% vs. 47,6%). A 4. heti kontrollon a nagyobb adagú gyógyszert igénylők aránya hasonló volt a két csoportban (10,6% vs. 12,4%), azonban a 12. hétre az alkoholt fogyasztók körében jelentősen megemelkedett az arány az absztinensekhez képest (54,7% vs. 36,6%). A célvérnyomást elérők száma is jelentősen alacsonyabb volt a 4. héten az alkoholt fogyasztók csoportjában (45,6% vs. 58,9%). Viszont a 12. heti kontroll során ez az arány közel azonos lett a két csoportban (51,5% vs. 54,8%). Ezen eredmények alapján az alkoholt fogyasztó egyéneknek az absztinensekhez viszonyítva nagyobb adagú vérnyomáscsökkentő gyógyszerre volt szükségük, hogy hasonló mértékben csökkenjen a vérnyomásuk.

szerzo

Dr. Fejes Imola

A szegedi I. sz. Belgyógyászati Klinika belgyógyász-hipertonológus szakorvosa, egyetemi tanársegéd, több tudományos társaság tagja.

Megjelent a hypertonia2023/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!