Szerző: Dr. Barna István Feltöltés dátuma: 2022.04.18.

Idősebb korú férfiak magas vérnyomásának kezelése

Magyarországon már minden ötödik ember betöltötte hatvanadik életévét. Az időskor a WHO felosztása szerint több szakaszra bontható az élettani sajátosságok alapján – 50–60 év: áthajlás kora, 60–75 év: idősödés kora, 75–90 év: időskor, 90 fölött: aggkor, 100 év felett: matuzsálemi kor. A vérnyomás kezelésekor fontos szempont a páciens életkora, mert megjelennek olyan tényezők, amelyeket a kezelés beállításakor figyelembe kell venni, pl. társbetegségek, a szociális helyzet alakulása, a férfiak és a nők eltérő időskori hormonális változása. Esetenként más lehet az időskor elején járó és a magasabb életkorú betegeknek kijelölt célérték is.

Illusztráció

A vérnyomás célértéke időskorban

Az újabb klinikai vizsgálatok tükrében az európai és hazai hipertóniatársaságok új vérnyomáskezelési ajánlást jelentettek meg. Nem változtak az egyes vérnyomás-besorolási kategóriák, e szerint: optimális a 120/80 Hgmm alatti, normális a 120–129/80–84 Hgmm közti, emelkedett normális a 130–139/85–89 Hgmm közötti érték. I. fokozatú a hipertónia, ha 140–159 és/vagy 90–99 közötti és II. fokozatú, ha 160 és/vagy 100 Hgmm feletti értéket mérünk.

A korábbi ajánlás 140/90 Hgmm értékű célvérnyomást határozott meg a vérnyomáskezelésben a betegek nagyobb részére, társbetegségek, pl. diabétesz, szívelégtelenség, vesebetegség esetén azonban a kezelőorvos ennél alacsonyabb értéket is célul tűzhetett ki. Az új ajánlás nem célértékeket, hanem célvérnyomás-tartományokat ajánl alkalmazni a terápia beállításakor: a 65 évnél fiatalabb felnőttek esetében a szisztolés vérnyomás tekintetében általában a 120−129 Hgmm közötti, a 65 évnél idősebb betegek estében pedig a 130−139 Hgmm közötti értéket, diasztolés vérnyomás esetében pedig mindenkinek a 70−79 Hgmm közötti tartományt javasolja elérendő célként.

Diabéteszben, szívelég­telenségben és ­átmeneti agyi véráramlási zavar esetén a szisztolés vérnyomás céltartománya 120–129 Hgmm, időskorúakban 130–139 Hgmm, a diasztolés érték 80 Hgmm alatti. A vérnyomás nem csökkentendő 120/70 Hgmm-nél kisebb értékre. Vesebetegségben a szisztolés vérnyomás célértéke 130–139 Hgmm (a korábbi irányelvek alacsonyabb értéket alkalmaztak). Az európai ajánlásnak megfelelően azonban a hazai ajánlásba is bekerült az életkor szerinti módosítás. 65 év felett 130–139 Hgmm a cél, szemben a 65 év alatti 120–129 Hgmm-es értékkel, és ez nem komplikált hipertónia, társuló diabétesz, koszorúér-betegség, stroke, perifériás érbetegség és krónikus vesebetegség esetén is érvényes. Az esendő, gyengébb állapotú idős betegekben a szisztolés célvérnyomás ne haladja meg a 150 Hgmm-t.

Időskorúak nem gyógyszeres kezelése

A hipertónia nem gyógyszeres kezelése során a testsúly csökkentése, az egészséges táplálkozás, a sófogyasztás csökkentése, a kálium pótlása, a fizikai aktivitás fokozása és az alkoholfogyasztás mérséklése bizonyítottan hatékony, ezért ajánlott minden hipertóniával járó állapotban. Egy kilogramm testsúlycsökkenés átlagosan 1 Hgmm szisztolés vérnyomáscsökkenést eredményez. A gyümölcsökben, zöldségekben gazdag, kevés zsírt tartalmazó étkezés 11 Hgmm-es átlagos vérnyomáscsökkenést eredményez. 1500 mg-nál kevesebb napi nátriumfogyasztás az optimális, a napi 1000 mg-mal történő csökkentés 5–6 Hgmm-rel járul hozzá a vérnyomáscsökkenéshez hipertóniás egyénekben. A táplálék ideális káliumtartalma 3500–5000 mg, és ezzel átlagosan 4–5 Hgmm vérnyomáscsökkenés érhető el. Az ajánlott „egészséges” táplálkozás normotoniások körében is 2–3 Hgmm-es vérnyomáscsökkenést eredményez.

Az egészséges étrendünk összeállításakor az alábbiakból választhatunk: friss gyümölcs és zöldség (legalább 300 g/nap, jelentős kálium-, kalcium-, magnéziumforrás), zsírszegény tejtermék, feldolgozás nélküli (sótlan, olajos) magvak (kb. 30 g/nap), vízoldékony rostok (30−40 g/nap), teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, baromfi és hal heti 1-2 alkalommal, kevés vörös hús. Kerüljük a transzzsírsavakat tartalmazó élelmiszereket, minimális mennyiségben fogyasszunk édességet és cukrozott italokat.

Iktassunk be napirendünkbe 30−60 perc könnyű sétát, kiegészítve rövid időtartamú, erőteljesebb fizikai aktivitással, pl. 10−15 perces kocogással. A rendszeres dinamikus (gyaloglás, futás, úszás, kerékpározás stb.) fizikai aktivitás (legalább 60 perc/nap), eleinte hetente háromszor, majd naponta szívünk és érrendszerünk egészségesen tartásának hatékony módja.

Az alkoholfogyasztás napi maximuma férfiaknak 20 g, nőknek 10 g alkohol, alkoholtípustól függetlenül. Egyszeri nagy mennyiségű alkohol fogyasztása szívritmuszavart okozhat, aminek következménye hirtelen halál lehet.

Illusztráció

Idősödő férfiak gyógyszeres vérnyomáscsökkentő kezelése

Hipertóniás betegekben a merevedési zavar (erektilis diszfunkció) gyakoribb, mint az egészséges populációban. A 40–70 évesek közt átlagosan 50 százalékos, diabéteszes hipertóniások körében 35–75 százalékos gyakoriságban jelentkezik, és a hasonló életkorú nem diabéteszes férfiakkal összehasonlítva átlagosan 10 évvel korábban jelennek meg a tünetek. Ilyen esetekben orvosi ellenőrzés mellett PDF-5-gátlók (pl. sildenafil, tadalafil) biztonsággal adhatók. Igazolt férfinemihormon-hiány és tipikus klinikai kép esetén tesztoszteronpótlásra lehet szükség, aminek célja a vérszérum fiziológiás vagy ahhoz közeli tesztoszteronszintjének biztosítása. A fiziológiás mennyiségben alkalmazott tesztoszteronpótlás viszonylag kevés mellékhatást okoz (pl. nyugtalanság, ingerlékenység, gyakori tartós erekció, a vérzsírok szintjének emelkedése, folyadékretenció). A kezelés alatt rendszeres májfunkció-ellenőrzés, hasi ultrahang, a prosztata rendszeres ellenőrzése, évente PSA-vizsgálat javasolt.

Az időskori hipertónia megfelelő kezelése mindkét nemben még nagyon idős korban (80 év felett) is növeli a várható élettartamot, csökkenti a szív- és agyi érrendszeri események kockázatát. Az intenzív vérnyomáscsökkentés a kognitív funkció javulását okozza a demencia mérséklésével párhuzamosan.

Időskorban (65 év felett) a hipertónia kezelésére számos, eltérő támadáspontú gyógyszer áll a kezelőorvos rendelkezésére. Vérnyomáscsökkentő rendelése ebben az életkorban a gyakori társbetegségek és az azokra szedett, sokszor számos gyógyszer, valamint a mellékhatások miatt a kezelőorvos gondos mérlegelését igénylő, esetenként többlépéses folyamat.

szerzo

Dr. Barna István

A Magyar Hypertonia Társaság Vérnyomásmérési Munkacsoportjának vezetője, a Magyar Nephrológiai Társaság vezetőségi tagja, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkoterápiás Klinikájának egyetemi docense, Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramjának szakmai vezetője.

Megjelent a hypertonia2021/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!