Szerző: Dr. Móczár Csaba Feltöltés dátuma: 2022.05.01.

A magas vérnyomás és a terhesség

A terhességben előforduló leggyakoribb kóros állapot a magas vérnyomás, amely együtt járhat számos terhességi kórképpel és a magzat fejlődési zavarával. Éppen ezért nagyon fontos a terhesgondozás során minél hamarabb felismerni a hipertónia fennállását, és elkezdeni a terhes asszonyok ilyen irányú gondozását.

Illusztráció

A magas vérnyomás a leggyakoribb terhesség alatti egészségügyi rendellenesség, világszerte az összes terhesség 5–10%-ában fordul elő. A terhességben jelentkező hipertónia nem csak önmagában emeli más terhességgel összefüggő kóros állapotok (eszméletvesztéssel járó rángógörcs – eklampszia, agyvérzés, akut veseelégtelenség stb.) valószínűségét, hanem veszélyeztetheti a magzatot és a kezelésére szolgáló gyógyszerek mellékhatásaival is számolni kell.

Tekintettel arra, hogy a leggyakoribb terhességi kóros állapot és jelentősek lehetnek a következményei, ezért a terhesgondozás során alapvető fontosságú a vérnyomás rendszeres ellenőrzése.

Mikor beszélünk terhességben magas vérnyomásról?

Terhesség esetén magasnak tekintjük a 140 Hgmm-es szisztolés és 90 Hgmm-es diasztolés értéknél magasabb vérnyomást. Abban az esetben, ha az egymás után legalább hat órával mért érték magas, felállítható a magas vérnyomás diagnózisa. Sokszor látjuk a gyakorlatban, hogy a terhesgondozóban magas értékeket mérnek, viszont az otthoni vérnyomás a normális tartományban van. Ilyenkor az úgynevezett fehérköpeny-jelenség kizárása céljából ambuláns vérnyomás-monitorozást (ABPM) rendelhet el a kezelőorvos. A monitorozás során mért vérnyomásátlagok, a napi vérnyomásgörbe sajátosságai (pl. az éjszakai csökkenés elmaradása) igazolhatják vagy akár kizárhatják a diagnózist.

A diagnózis felállítását követően nagyon fontos a magas vérnyomás súlyosságának meghatározása: a terhesség alatti hipertóniás betegség enyhe (szisztolés vérnyomás 140–159 Hgmm és/vagy diasztolés vérnyomás 90–109 Hgmm) vagy súlyos (160/110 Hgmm fölött) kategóriába osztályozhatók.

A terhességi magas vérnyomást a múltban többféle módon osztályozták, azonban ezek a kategóriák inkább elméleti jelentőséggel bírnak. A terhesség előtt is ismert vagy a korai terhességben (a 20. terhességi hét előtt) felismert hipertónia esetén lehetőség van a gyermekvállalás előtt átgondolni a terhesség szempontjából is optimális gyógyszerelést, elvégezni a szükséges ellenőrző vizsgálatokat.

A terhességben észlelt magas vérnyomás másik formája, amikor a 20. terhességi hét után alakul ki, és a szülést követő hat hónapon belül rendeződik. Ezt nevezzük gesztációs hipertóniának, terhességi magasvérnyomás-betegségnek.

A legsúlyosabb forma a preeklampszia, amelyet enyhe formában magas vérnyomás és a vizeletben jelentős fehérjevizelés jellemez, és súlyos esetben vese-, májelégtelenséghez, véralvadási zavarokhoz, idegrendszeri tünetekhez (fejfájás, görcsök), valamint akut szívelégtelenség, agyvizenyő miatt az anya halálához vezethet. Ugyanakkor a magzat is károsodik, elmarad a fejlődésben, koraszülés, halvaszülés következhet be.

file

Teendők terhességi magas vérnyomásban

A szövődmények veszélye miatt fontos a magas vérnyomással a terhes asszonyt gondozásba venni, ami a szülész szakorvos mellett a magas vérnyomás kezelésében jártas szakember feladata.

A gondozás során a rendszeres vérnyomásmérés mellett az ismételten elvégzett laboratóriumi vizsgálat fontos, s ennek során a vese- és májfunkciós, a vérkép- és vizeletvizsgálat a legfontosabb. Szükség esetén egyéb szakembereket (vesegyógyász, ideggyógyász stb.) is be kell vonni a gondozásba.

A terhességben jelentkező magas vérnyomás gyógyszeres kezelésére a magzatkárosító és a terhességre való veszélyek miatt kevés gyógyszer alkalmas. Általában a terhességi magas vérnyomás esetén – eltérően a magasvérnyomás-betegség általános kezelési elveitől – a legkisebb dózistól induló, lépcsőzetesen felépített kezelés az elfogadott.

Fontos, hogy ha az otthoni vérnyomásellenőrzés során 170 Hgmm vagy magasabb vérnyomást mérünk, vagy erős, nehezen csillapítható fejfájás, hányinger, tudatzavar jelentkezik, azonnal forduljunk orvoshoz!

Az egészséges életmódnak is fontos szerepe van a terhességben észlelt magas vérnyomás kezelésében. Az enyhe magas vérnyomás és szervkárosodás hiánya esetén az aktivitás megőrzése, a mindennapi fizikai tevékenység, például a séta vagy az úszás segíthet a normális tartományban tartani a vérnyomást. A kiegyensúlyozott étrend és a sóbevitel alacsony szinten tartása szintén segíthet csökkenteni a vérnyomást. Súlyos magas vérnyomás esetén azonban ágynyugalom szükséges, sokszor a gyorsan kialakuló szövődmények miatti szoros észlelés csak kórházi körülmények között valósítható meg.

A magas vérnyomás a terhességben leggyakrabban előforduló kórkép, amely súlyos következményekkel járhat, ezért nagyon fontos a mielőbbi felismerése és a gondozás elkezdése.

szerzo

Dr. Móczár Csaba

Belgyógyász, háziorvos, a magas vérnyomás képesített orvosa. PhD-fokozatát 2020-ban szerezte meg. Tíz évig dolgozott belgyógyászati osztályon, több mint húsz éve háziorvos Kecskeméten. A városban működő két hipertóniacentrum egyikének létrehozója. Az egészségnevelést mindig fontos feladatnak tartotta, ezt a tevékenységet ismerte el Kecskemét városa, amikor megbízta a Kecskemét Járási Egészségfejlesztési Iroda létrehozásával és az iroda szakmai vezetésével. A szakmai tervezés mellett személyesen is részt vesz az egészségnevelő munkában, klubokban, lakossági, iskolai rendezvényeken tart előadásokat. Astellas-díjas, 2015-ben az Év Praxisa különdíjasa, 2020-ban a Magyar Hypertonia Társaság Marosvári Miklós-emlékérmét kapta.

Megjelent a hypertonia2021/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!