Feltöltés dátuma: 2021.02.21.

A szívről szóló közösség épül a Facebookon, amelyhez bárki csatlakozhat

Szívvel élünk!

„Szívvel élünk, mert nap mint nap olyan dolgokat, élményeket keresünk, amelyek megragadják a szívünket. De szívvel élünk azért is, mert tudjuk, hogy a szívünkért nap mint nap tennünk kell: a szívünk az egészségünkért van, az egészségünk pedig a szívünkért.” Ezzel a bemutatkozással indult el nemrég a Szívvel élünk nevű Facebook-oldal, amely érdekes és hasznos tippekkel igyekszik a szívünk egészségének megőrzésére irányítani a figyelmet. Az oldal követői emellett kedves, megható, szívdobbantó képekkel, idézetekkel, történetekkel is találkozhatnak.

Illusztráció

Tudta, hogy a szív minden nap nagyjából 110 ezret ver, így egy ember szíve 70 év alatt nagyjából 3 milliárd alkalommal dobban meg?

Ez csak egy érdekesség a sok közül, amit megismerhetnek a Szívvel élünk Facebook-oldal követői. Az induló közösség elsősorban az idősebb korosztályokra épít, hiszen nem titkolt célja, hogy a szívderítő vagy megható tartalmak mellett hasznos egészségmegőrző tippeket és tanácsokat adjon, különösen a szív- és érrendszeri betegségben és a szívelégtelenségben szenvedők számára.

A szívelégtelenség – vagyis amikor a szív összehúzódásában vagy elernyedésében hiány lép fel – világszerte 64 millió, Magyarországon körülbelül kétszázezer embert érint. A betegség előfordulási gyakorisága a 70 év feletti lakosság körében a 10 százalékot is meghaladja.

Szívelégtelenség: kiket fenyeget, mik a tünetei?

A szívelégtelenség az esetek döntő többségében már meglévő szív- és érrendszeri betegségek talaján alakul ki, tulajdonképpen egy tünetegyüttes. Legismertebb tünetei a fáradékonyság és a nehézlégzés – először csak terhelésre, később nyugalmi állapotban is –, amelyek korlátozhatják a fizikai terhelhetőséget. Jellegzetes tünet még a lábdagadás, az étvágytalanság, esetleg a szívritmuszavar. A betegnek ezen tünetek jelentkezésekor mindenképpen orvoshoz kell fordulnia.

A szívelégtelenség a 2-es típusú diabétesszel küzdőket különösen fenyegeti, a cukorbetegség nemcsak növeli az előfordulási valószínűségét, hanem egyenesen megduplázza! Egy korábbi kutatás során 5 éve cukorbeteg pácienseket vizsgáltak meg: majdnem 70 százalékuknál találtak balkamrafunkció-zavart. Ami tetézi a bajt, hogy mivel nem kifejezetten specifikusak a szívelégtelenség tünetei, a betegek egy jó része nem is gondol rá. Ezáltal a cukorbetegség már jóval azelőtt károsíthatja a szervezetet, hogy felismernék. Van azonban esély az elkerülésére, a diagnosztizált esetekben pedig az életminőség jobbítására. Erről szól a Szívvel élünk oldal.

Szívhez szóló tartalmak

A Szívvel élünk oldal arra épül, hogy elsősorban lírai értelemben nyújtson valamit a szívünknek: kedves, játékos, emlékeket idéző, megható, szívderítő és időnként szívfacsaró tartalmakat oszt meg, amelyekkel szinte mindnyájan tudunk azonosulni, és amelyek sokunknak sokfélét üzenhetnek. Ezekbe a szívet célzó tartalmakba szövi bele az egészségügyi értelemben szívközpontú posztokat, amelyek pedig abban segítik a követőket, hogy minél többet megtudjanak a szív egészségének megőrzéséről.

A fentebb leírt okból különös figyelmet fordít a 2-es típusú diabéteszre, amely a 21. század egyik leggyakoribb népbetegsége: minden negyedik magyar halála közvetve vagy közvetlenül összefügg vele, és a legtöbb esetben a következményes szív- és érrendszeri betegségek okozzák a tragédiát. Ennek ellenére – a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének a hazai diabéteszes betegek körében végzett országos kutatása eredményei szerint – az orvosok által javasolt szénhidrátdiétát csak a cukorbetegek fele tartja be, rendszeres testmozgást csupán minden negyedik diabéteszes végez, és a diagnosztizált betegek közel 10 százaléka egyáltalán nem változtat korábbi életmódján.

Ezeknek a tendenciáknak a fékezésén, visszafordításán is dolgozik a Szívvel élünk oldal, amely azt szeretné megértetni mind a cukorbetegekkel, mind a szívproblémákkal küzdőkkel, mind az egészségesekkel, hogy a szív egészségét megőrző életmódváltás nem nyűg, hanem egy csodás, örömökkel teli megújulás. Eleinte talán döcögős, és úgy érezhetjük, lemondásokkal jár, de ahogy felfedezzük az új életmóddal hozott lehetőségeket, testi javulást, hamarosan már nem is akarunk visszatérni korábbi életformánkhoz.

A Szívvel élünk Facebook-oldalt bárkinek jó szívvel ajánljuk! facebook.com/szivvelelunk

Megjelent a hypertonia2020/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!