Szerző: Somfai Katalin Feltöltés dátuma: 2021.03.29.

Kis hírek a nagyvilágból

Munkatársunk, Somfai Katalin összeállítása a közelmúlt érdekes külföldi híreiből hipertónia és koronavírus témákban.

Illusztráció

Egy új, algoritmus által vezérelt digitális program segít csökkenteni a koleszterinszintet és a vérnyomást

Egy digitális, algoritmus által irányított betegségmenedzselő program használatával a páciensek jelentős javulást tapasztaltak koleszterinszintjükben és vérnyomásértékeikben egy áttörő eredményekről beszámoló kutatás szerint. A vizsgálat „koleszterin” és „magas vérnyomás” programjába 5000 főt vontak be 2018. január és 2020. május között. Orvosok, gyógyszerészek és támogató specialisták fejlesztették a menedzselőprogramot, amely a páciensek igényeihez igazítja a gyógyszerdózist, úgy, hogy az a legelőnyösebb legyen a legkevesebb mellékhatással. A vizsgálatban részt vevő páciensek olyan vérnyomásmérő mandzsettát kaptak otthonra, amely digitális kapcsolat segítségével az orvosi teamnek továbbítja az adatokat, akik az algoritmus segítségével állították be a gyógyszeres kezelést és az egyéni célokat. Ez lehetővé teszi a diagnosztizálatlan magas vérnyomás kiszűrését is. A vizsgált páciensek LDL-koleszterin-szintje átlagosan 42 százalékkal csökkent a kísérleti időszakban, a szisztolés vérnyomás értéke 14 Hgmm-rel, a diasztolés vérnyomásé 6 Hgmm-rel.

Az eredményeket a bostoni Brigham and Women’s Hospital klinikai orvosainak vizsgálata szolgáltatta.

A magas flavanolfogyasztás csökkenti a vérnyomást

Flavanolokban gazdag ételek és italok fogyasztása csökkenti a vérnyomást egy Nagy-Britanniában készült, friss tanulmány szerint. Ilyen például a tea, az alma és a bogyós gyümölcsök. 25 000 embert vontak be a vizsgálatba, amely során a flavanolbevitel és a vérnyomás kapcsolatát vizsgálták. A vizsgálat újdonsága, hogy az alanyok flavanolfogyasztását nem az általuk önbevallással megadott elfogyasztott ételek alapján becsülték meg, hanem a vérből nagy pontossággal kimutatható táplálkozási biomarkerek segítségével mérték. A flavanolfogyasztás skáláján a legalsó és legfelső 10 százalékba tartozók vérnyomásértékét összehasonlítva 2–4 Hgmm-es különbséget találtak. A legnagyobb különbség a magas vérnyomású vizsgálati alanyok között volt kimutatható a magas és alacsony flavanolfogyasztásúak körében. A kutatók szerint a hatás összemérhető a mediterrán diéta és a DASH diéta hatásával.

A University of Reading vizsgálata a Scientific Reportsban jelent meg.

Melyek a leginkább és a legkevésbé veszélyes tevékenységek a koronavírus-járvány idején?

A Brit Szív Alapítvány szakértői készítettek egy listát, amelyben a mindennapi tevékenységeket sorolták be magas, közepes és alacsony kockázatúnak abból a szempontból, hogy elkaphatjuk-e közben az új koronavírust. Ez azonban csak általános ajánlás, ugyanis minden tevékenységet befolyásol, hogy ahol történik, mennyire forgalmas hely, illetve az egyéni érzékenységet sem tudja figyelembe venni.

A besorolás alapjául az angol biztonsági ajánlás szolgált, amely magában foglalja a szociális távolságtartást és a maszkviselést, ahol az előírt. Azt is figyelembe kell venni, hogy nem mindenhol alkalmazható a távolságtartás, például a kisebb, szűk terű pubokban/kocsmákban.

Alacsony kockázatú tevékenységek

 • levelek és csomagok felbontása
 • bevásárlás, gyógyszerkiszállítás átvétele
 • ételkiszállítás átvétele
 • tankolás önkiszolgáló benzinkútnál
 • teniszezés vagy golfozás
 • túrázás egy háztartásban élőkkel
 • sétálás barátokkal és családtagokkal
 • találkozás a barátokkal és családtagokkal a kertben
 • gyerekek iskolába vagy óvodába vitele
 • megjelenés időpontra a háziorvosnál vagy a kórházban

Közepes kockázatú tevékenységek

 • hotelben vagy más szálláshelyen tartózkodás
 • étteremből étel elvitele
 • vásárlás szupermarketben, benzinkúton, más boltokban
 • mozilátogatás
 • étkezés étterem kinti részén
 • pub vagy kocsma kerthelyiségében történő tartózkodás
 • vásárlás forgalmas utcában vagy városközpontban
 • játszótér látogatása a gyerekekkel
 • barátok vagy családtagok meglátogatása otthonukban
 • strand vagy népszerű kirándulóhely látogatása
 • bevásárlóközpont látogatása
 • munkavégzés olyan munkahelyen, ahol nincs COVID-19-fertőzés
 • úszás
 • fodrász igénybevétele
 • könyvtár- vagy múzeumlátogatás
 • utazás valakinek az autójában
 • esküvői szertartáson vagy temetésen történő részvétel

Magas kockázatú tevékenységek

 • étkezés étterem belső, zárt terében
 • részvétel 30 fő feletti lakodalomban
 • utazás buszon vagy vonaton
 • utazás repülőn
 • focizás
 • barátok vagy rokonok megölelése
 • edzés edzőteremben
 • vidámpark látogatása
 • kocsma, pub vagy bár látogatása

A koronavírussal kezelt szívbetegek folytathatják gyógyszereik szedését

Magas vérnyomás kezelésére sokan szednek angiotenzinkonvertáló enzimet (ACE) gátló és angiotenzinreceptor-blokkoló (ARBs) gyógyszereket, amelyek növelik a szervezetben az angiotenzinkonvertáló enzimek egyik típusa, az ACE2 szintjét. A ­SARS-CoV-2-vírus pont ezen az enzimen keresztül kapcsolódik a sejthez, hogy bejuthasson megfertőzve azt. Felmerült a kérdés, hogy ha megemelkedik a szervezetben ennek az enzimnek az aránya, az nagyobb kockázatot jelent-e az új koronavírussal szemben. Ennek eldöntésére randomizált vizsgálatot terveztek. Koronavírussal kezelt betegek gyógyulási folyamatát hasonlították össze két csoportban: az egyikben folytatták az ACE- és ARBs-tartalmú gyógyszereik szedését a betegek, míg a másikban 30 napra leállították ezeket. A randomizált vizsgálat azt jelenti, hogy véletlenszerűen választották ki a kórházban kezelt betegek közül, hogy kinél állítják le a korábbi gyógyszereket és kinél folytatják az adást. A kutatás vezetői azt állapították meg, hogy nincs különbség azok állapota között, akik abbahagyták a gyógyszereket és akik tovább folytatták szedésüket. Erre alapozva azt javasolják, hogy aki eddig ilyen hatóanyagú gyógyszereket szedett, továbbra is folytassa a szedésüket koronavírusbetegség esetén is.

A BRACE CORONA klinikai vizsgálat vezetői az Európai Kardiológiai Szövetség 2020. szeptemberi online kongresszusán számoltak be eredményeikről.

Ed Bettinelli: az első ember a világon, aki legyőzte az új koronavírust és egy időben a küszöbön álló szívinfarktust

Ed Bettinelli 15 éves kora óta dobol, együttese, a Preview a ’80-as, ’90-es évek nagy kiadóival kötött szerződést és legendás producerekkel dolgoztak együtt. Karrierje során rengeteg csodálatos élmény érte, és elérte azokat a dolgokat, amelyekről álmodott, ezért mindig is szerencsésnek érezte magát. A 63 éves zenész jelenleg New Yorkban él, online oktat dobolást otthonról.

A CNN Health riportjában elhangzottak szerint nem volt arra felkészülve, hogy egyszerre kell megküzdenie egy fenyegető szívinfarktus közeledtével és a ­COVID-19 vírusával. Idén februárban váratlanul összeesett otthonában egy fájdalmas anginaroham következtében, a kivizsgálás eredményeképpen tudta meg, hogy szívinfarktus közeledte fenyegeti. A szíve bal felén ugyanis egy kritikus artéria 100 százalékban elzáródott, ezt a legtöbben nem élik túl, úgyhogy Ed igazán szerencsésnek tudhatja magát. Annak ellenére került a szíve ilyen rossz állapotba, hogy mindig igyekezett formában tartani magát, rendszeresen kosárlabdázott, mindig ő volt az utolsó, aki elfáradt, és lefutott nem kevesebb, mint 10 maratont, eszébe sem jutott, hogy bármi probléma lehetne a szívével. A kórházban azonnal felhelyeztek neki egy értágítót, de amire szüksége lett volna mielőbb, az a koszorúérműtét. Március közepére volt időpontja, de erre a koronavírus miatt nem kerülhetett sor, a kórház kénytelen volt minden tervezett, nem életmentő műtétet elhalasztani. Márciusra a vírus több száz embert fertőzött meg a városban és többtucatnyian haltak meg naponta. Ed Bettinelli műtétje azért volt halasztható, mert volt egy szokatlan reakciója a szívének, növesztett egy új artériát, hogy kompenzálja a csökkent véráteresztési képességet, az érintettek közül csak kevesebb mint 20 százaléknak a szíve reagál ilyen szerencsésen.

Két hét múlva szerencséje azonban fordult, ugyanis belázasodott és az új koronavírus további tüneteit fedezte fel magán. Szíve kritikus állapota ellenére nem tudott a hosszú sorok között bejutni a kórházba, hogy megvizsgálják. Ebben az időben volt a legrosszabb a helyzet New Yorkban, a Central Parkban sátrakat állítottak fel, hogy újabb ágyakat bocsáthassanak a fertőzöttek rendelkezésére, a kórházban, ahová tartozott, az átriumot és minden lehetséges helyet ágyakkal töltöttek meg. A szív- és érsebészeti osztályt is átalakították COVID-19 intenzív részleggé, ahová a legsúlyosabb állapotú betegek kerültek.

Egy autós tesztelési ponton vettek mintát tőle, hamarosan megkapta a pozitív teszteredményt, így otthonában, családtagjaitól elkülönülve vonult karanténba és harcolt a vírussal. Nyugtalanította, hogy nem tudta bizonyos tünetekről eldönteni, hogy a vírus vagy a szíve miatt érzi-e azokat.

Újabb lesújtó hír volt számára, hogy édesapja is elkapta a vírust, és kórházba került, 11 nap után már a hazabocsátását tervezték, de hirtelen összeomlott, 89 éves korában elhunyt.

Júniusra sikerült annyira megfékezni a vírust a városban, hogy újra vállalhattak koszorúérműtétet a kórházban. Orvosai is nagyon aggódtak Edért, ő volt az első, akit megoperáltak. A műtét a halasztás ellenére jól sikerült, Ed szerencsésen és rendkívül gyorsan felépült belőle, már másnap elővette dobütőit, amelyeket mindig magával visz, ha több mint egy napra eltávolodik dobfelszerelésétől.

Dr. John Puskas, Bettinelli orvosa és Ed a sikeres bypassműtét után
Dr. John Puskas, Bettinelli orvosa és Ed a sikeres bypassműtét után

Somfai Katalin

Megjelent a hypertonia2020/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!