Szerző: Dr. Antalics Gábor Feltöltés dátuma: 2020.08.04.

Mégis kinek a betege?

Illusztráció

Egy szeptember végi péntek délelőtt ismeretlen férfi beteg jelentkezett rendelésünkön. Praxisunk egyik betegére hivatkozva, akit cukorbetegsége, magas vérnyomása miatt rendszeresen ellenőrzök, kért ellátást. Az új jelentkező évek óta a körzetünkben lakik, itt dolgozik, de állandó lakhelye vidéken van. Tekintettel arra, hogy betegsége ez ideig nem volt, orvoshoz sem járt, segítségre nem szorult.

Az elmúlt hetekben időszakosan szédült, feje fájt, közérzete rossz volt. Barátnője unszolására vérnyomását megmérték, több alkalommal is, 170–180 Hgmm-es „első”, 100 körüli „második” értéket találtak. Először szállásadójának, régi betegünknek, panaszkodott a hétvégén, aki – jó magyar szokás szerint – azonnal segített, saját vérnyomáscsökkentő szeréből átadott pár tablettát. Tibor ezt be is vette, a vérnyomása kisebb lett, de a panaszai teljesen nem szűntek meg. A következő hétvégén az ügyeleti szolgálatot kereste fel, mert állapota rosszabbá vált, a barátnő még jobban aggódott! A 175 Hgmm-es szisztolés emelkedésre kapott gyógyszer (kaptopril, ún. ACE-gátló készítmény) 20 perc alatt 147 Hgmm-re vitte le vérnyomását. Ajánlották szükség szerint a gyógyszer használatát, valamint hogy keresse fel háziorvosát kivizsgálás, gyógyszeres beállítás miatt. Ő felkerekedett, leutazott vidékre, állandó lakhelye szerinti háziorvosához. Sajnos időközben orvosváltás történt, dokumentációt nem találtak, akkor elfogadható értéket mérték (137/86 Hgmm), majd utasították, hogy ott kérjen segítséget, ahol életvitelszerűen él.

Itt volt hát Tibor, aki fejfájásról, hevesebb szívdobogásról panaszkodott. Pár nyugtató szó után leültettük, végighallgattuk eddigi történetét. Vérnyomása ekkor 185/106 Hgmm volt, majd az ellenoldali karon ismételve 174/98 Hgmm, pulzusa 96 volt percenként. A fehérköpeny-effektus valószínűleg működött! Megtudtam, hogy édesapja kezelt hipertóniás, évek óta jól beállított a tenziója. Anyai nagyapja agyvérzés miatt hunyt el időskorban. Tibor 34 éves, kissé túlsúlyos, nem dohányzik, alkoholt ritkán, kis mennyiségben fogyaszt, lényeges betegsége, műtétje eddig nem volt. Vérnyomás-problémája is néhány hetes csak, bár azt nem tudjuk kideríteni, panasz nélkül esetleg nem volt-e már korábban is magasabb. Ki tudja, a csendes gyilkos mikor környékezte már meg?

Az ügyeleten kapott készítményt adtunk, hiszen már korábban is jó hatású volt, tenziója csökkent is negyedórán belül. Megnyugtattuk, ideiglenes lakcíme szerint praxisunkba bejelentjük, kivizsgálását, terápiás beállítását megindítjuk. Laboratóriumi vizsgálatát kezdeményeztük, rizikófelmérést indítottunk. EKG-vizsgálatot végeztünk, szemfenék-vizsgálatra küldtük. Saját hatáskörben ABPM vizsgálatot is terveztünk.

Az ACE-gátló jó effektusát látva tartós hatású ACE-gátlót rendeltem, de a súlyos kategóriájú vérnyomásértékre tekintettel diuretikumos kombinációt indítottam, kis dózissal. Kértük, teljesítse a beutalásokat, az eredményekkel kontrollra várjuk. Folyamatos gyógyszerszedést és folyamatos önellenőrzést ajánlottunk.

Két hét múlva találkoztunk, az ABPM megerősítette a diagnózist! Szemészeten fundusképe enyhe fokú eltéréseket (élénkebb reflexcsíkú artériákat, teltebb vénákat) mutatott. Laborértékei kielégítők voltak: kissé emelkedett szérumhúgysavszint, elfogadható lipidprofil, jó vércukorszint. És ami a fő, vérnyomásértéke is javult – 137/86 Hgmm. Hasi ultrahangvizsgálata sem mutatott lényeges eltérést (mérsékelt májlézió, ép vesék). Természetesen meghatároztuk kardiovaszkuláris, azaz szív-érrendszeri rizikóját, a SCORE kockázatbecslőt alkalmazva ez csak 1%-nak adódott.

A javuló, de a célértéket el nem érő vérnyomása arra sarkallt, hogy a kezdő terápiás dózist duplázzuk a nagyobb siker érdekében. Reméljük, a kezelés időben érkezett! A normálissá váló vérnyomással megállíthatjuk a súlyos szövődmények kialakulását, szív-érrendszeri rizikója is csökkenthető.

Tibor helyzete megoldódott, de sokszor éppen az ellátási helyszínek, ellátási szintek megszervezése jelent buktatót a betegnek és az ellátóorvosnak is. Állandó lakcím szerint mindenki számára adott a választott háziorvos személye, a területi ellátást biztosító szakrendelések. Itt természetes a biztosítási alapon történő, térítésmentes ellátás. Ideiglenes lakcímmel rendelkező páciens szintén felvehető háziorvosi praxisba, hiszen életvitelszerűen tartózkodik a praxis területén. A háziorvos ekkor is továbbirányíthatja a területi szakrendelésekre a praxisába tartozó pácienst. Sok esetben előfordul, hogy a beteg nem is rendelkezik ideiglenes bejelentéssel, de a praxishoz tartozás magában foglalja a területi szakellátás lehetőségét. Sajnálatos azonban, hogy számtalanszor a helyi rendelkezések, szokások határozzák meg az ellátás menetét. Időnként ez nehezíti ellátásunk folyamatát, pedig fontos volna, hogy egy beteg se maradjon ellátatlanul, főleg ne hipertóniás!

Vérnyomásbeállításkor jó, ha tudja

A magas vérnyomás kiváltó oka sokszor nem meghatározható (elsődleges hipertónia), hátterében egyénenként más-más, általában több ok feltételezhető, ezért az egyik betegnél hatékony kezelés nem biztos, hogy a másiknál is az, vagyis a kezelést is egyénre kell szabni. Csak orvosa által felírt gyógyszert szedjen!

A kezelés elkezdésekor fontos a rendszeres otthoni vérnyomásmérés (naponta többször), hogy orvosa jobban meg tudja ítélni a terápia hatékonyságát. A mért adatokról vezessen naplót! Sok vérnyomásmérő tárolja az adatokat, ezek számítógépre le is tölthetők, kinyomtathatók. A Magyar Hypertonia Társaság KardioNapló elnevezésű, ingyenesen letölthető mobilapplikációja is segítségére lehet.

Egyes gyógyszerek hatása csak bizonyos idő alatt, fokozatosan alakul ki. Akkor se hagyja abba, ha úgy gondolja, nem hatékony a terápiája, beszélje meg kezelőorvosával, mi a teendő!

Ne hagyja ki a kontrollvizsgálatokat! Fontos, hogy ne csak kezelést kapjon, de vérnyomása a korának, társbetegségeinek megfelelő célérték alá csökkenjen, számottevő mellékhatás ne alakuljon ki – ezt biztosítja a kezelőorvossal való rendszeres konzultáció.

szerzo

Dr. Antalics Gábor

Belgyógyász-háziorvosként dolgozik Budapest XVII. kerületében 1991 óta. Kiemelten a szív- és érrendszeri betegek ellátásával, kezelésével foglalkozik, ebben a témában orvostanhallgatókat, szakorvosjelölteket is oktat az Egyetem Családorvosi Tanszékén.

Megjelent a hypertonia2020/1. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!