Szerző: Dr. Ádám Ágnes Feltöltés dátuma: 2020.08.04.

Dr. Ádám Ágnes

Előszó

Illusztráció

Az elmúlt hetek, hónapok a koronavírus-járvány által okozott korlátozások életmódbeli változtatásokat, sok otthon töltött időt követeltek, követelnek. Lelassultunk, nyugodtabb, de mégis feszültebb napok vártak ránk. A bizonytalanság, az ismeretlen betegségtől való félelem, a szeretteinktől megkívánt távolságtartás eddig nem ismert érzéseket hozott felszínre. Talán jobban értékeljük egészségünket, az egészségügyi dolgozókat, jobban betartjuk a higiénés szabályokat.

Bennem egyre inkább az a kérdés fogalmazódott meg, hogy miért tudunk fegyelmezetten viselkedni és miért rettegünk a koronavírus okozta betegségtől? Azt gondolom, hogy a számadatok, amelyeket naponta hallottunk a frissen megbetegedettekről és a járványban meghalt emberekről, sokkolóan hatottak. Rádöbbentették az emberiséget a halál lehetőségére.

Pedig a halál lehetősége ott lebegett eddig is sok krónikus betegséggel rendelkező, sok rizikófaktorral élő, a szűrővizsgálatokon nem jelentkező, az életmódi tanácsokat be nem tartó embertársunk feje felett. De mivel konkrét számadatokat nem ismernek, ezért félelmük is csekélyebb.

Pedig jóval többen halnak meg évente daganatos vagy szív-érrendszeri betegségben, stroke-ban, légzőszervi betegségben, közlekedési balesetben, mint a koronavírus okozta betegségben. Álljon itt érvként néhány, a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett számadat, amely bizonyítja az elmondottakat: Magyarországon 2018-ban összesen 131 045 halálesetet regisztráltak, ebből 32 586 daganatos betegség, 5833 heveny szívizomelhalás, azaz szívinfarktus, egyéb szívbetegség 26 269, agyérbetegség, azaz stroke 11 267, COPD, asztma és más tüdőbetegség 6093, 1656-an pedig önkezűleg vetettek véget életüknek.

Ezek a számadatok megdöbbentőek és ijesztőek. Arra figyelmeztetnek és tanítanak, hogy védekezzünk ellenük. Itt nem maszkkal, nem is izolációval, nem higiénés rendszabályokkal tudunk tenni, hanem a rizikófaktorok, hajlamosító tényezők csökkentésével, minimalizálásával.

A daganatos betegségek megelőzéséért járjunk szűrővizsgálatokra! Figyeljünk testünk jelzéseire! A szív-érrendszeri betegségek, infarktus, stroke megelőzhető a vérnyomás rendben tartásával, a vérzsírok és a vércukor normalizálásával. Helyes táplálkozás, megfelelő mozgás, az orvosok által előírt gyógyszeres terápia sokat segíthet!

Tudom, hogy ez a vírus megtanít bennünket sok mindenre. A tragédiákból igyekezzünk a tanulságokat levonni, és okosabban élni ezentúl! A lapzártát követően a járvány és a korlátozó intézkedések enyhültek, azonban továbbra is ajánlott a javasolt módszerek alkalmazása egészségünk érdekében!

szerzo

Dr. Ádám Ágnes

a szerkesztőbizottság elnöke,
a Magyar Hypertonia Társaság vezetőségi tagja,
a Zuglói Hipertónia Centrum vezető főorvosa

Belgyógyász, háziorvos, a magasvérnyomás-betegség és az alvászavarok képesített orvosa. 28 évig háziorvosként dolgozott, előtte 8 évig belgyógyász volt kórházi osztályon. Jelenleg Zuglóban a Hipertónia Centrum alapítója és vezető főorvosa. Magánpraxist is folytat. A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tudományos munkatársa, akkreditált oktató és vizsgáztató. Megrögzött egészségnevelő. Hiszi és vallja, hogy a gyógyítás egyik alappillére, hogy az emberek ismerjék testük felépítését és működését, értsék a gyógyítás folyamatát – akkor partnerként, aktív segítőként sikeresebben gyógyulnak. Az egészségnevelést minden fórumon gyakorolta, és teszi folyamatosan televízióban, rádióban, betegklubokban, iskolákban, újságok cikkeiben. ­Astellas-díjas, 2012-ben az Év Orvosának választották. 2017-ben ­CSAKOSZ Életműdíjat, 2019-ben a Magyar Hypertonia Társaság Török Eszter Életműdíját kapta.

Megjelent a hypertonia2020/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!