Feltöltés dátuma: 2020.02.23.

Gyakoribb, mint gondolná!

Szívelégtelenség

Illusztráció

Szívelégtelenségben a szív izomzata képtelenné válik a szív pumpafunkciójának fenntartására. A nem kielégítő keringés miatt a különböző szervek, szövetek nem jutnak megfelelő mennyiségű oxigénhez és tápanyaghoz, illetve a gyenge pumpafunkciójú szív nem tudja a perifériás szervek, szövetek területéről elszállítani a vért s ezzel együtt a salakanyagokat és a szén-dioxidot.

Leggyakoribb tünete a légszomj, súlyosabb esetben fulladásérzet, amely kezdetben nagyobb, később kisebb terhelésre, de akár nyugalomban is jelentkezhet. Vizenyők kialakulása, elsősorban a boka körüli duzzanat hívhatja fel a figyelmet, de előfordulhatnak hasűri vizenyők, illetve a tüdőkeringés zavara esetén tüdővizenyő. Jellegzetes tünete még a gyakori éjszakai vizeletürítés, az éjszaka rohamokban jelentkező nehézlégzés és a rendetlen szívdobogás. Tünetek jelentkezésekor forduljon orvoshoz! A szívelégtelenség szempontjából különösen veszélyeztetettek azok, akiknek már van valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedésük pl. magas vérnyomás, koszorúér betegség, billentyűbetegség, ritmuszavar stb.

Gyakori betegség!

A szívelégtelenség gyakorisága a teljes népességben 2–3 százalék közötti, időskorban, a 70–80 évesek között 10–20 százalék. Magyarországon 250–300 000 beteg szenved szívelégtelenségben, 30–35 000 az évente újonnan diagnosztizált esetek száma. A kezeletlen szívelégtelenség magas halálozású betegség, egyéves halálozása meghaladja a 25 százalékot, több, mint a rosszindulatú daganatos betegségeké.

Kezelés

A szívelégtelenség megszűnhet a háttérben álló ok kezelésével, pl. az elégtelenül működő szívbillentyű helyreállításával, a szívritmus rendezésével, a szívizom munkáját segítő számos gyógyszer adásával, melyekkel gyakran kombinációban alkalmazva érhető el a legjobb eredmény. A legtöbb esetben élethosszig tartó, a beteg állapotához igazodó gyógyszeres és/vagy eszközös kezelésre (speciális pacemaker, keringéstámogató eszközök) van szükség, gyakran kiegészítő, akár otthoni oxigénkezeléssel, végstádiumban a szívtranszplantáció jelenthet megoldást.

Gyógyszerekkel már nem befolyásolható súlyos szívelégtelenség esetén, eszközös kezelésként alkalmazható a szívpumpa, más néven műszív. A műszív sebészi úton beültetett mechanikus pumpa, amely képes átvenni a szív munkáját. Az alig 10 centiméteres, félkilós szerkezet elektromos árammal működik, a bőrön keresztül egy vékony kábellel kapcsolódik az akkumulátorokhoz. A mesterségesen fenntartott keringés mellett a beteg mobilizálható, vagyis idővel képes lesz a betegágyat elhagyva alapvető teendőit ellátni.

A műszívbeültetés a végstádiumú szívbetegségben életmentő eljárás, nagyobb eséllyel tudja megvárni a beteg a hetek vagy akár hónapok múlva érkező donorszívet. A műszív végleges megoldás lehet azoknál, akik nem alkalmasak a szívátültetésre, mert a koruk vagy valamely betegségük ezt kizárja.

Megjelent a hypertonia2019/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!