Szerző: Dr. Szalai Margit Feltöltés dátuma: 2020.02.23.

Személyes érintettség

A nyár végén amputálták egy barátnőm lábát. A két hét alatt lezajlott történés nagyon megviselte a lelkem. Bármennyire empatikus vagyok, azt nem tudhatom, mit élt át a barátnőm. Ennek kapcsán sok gondolat fogalmazódott meg bennem. Mit tehet az ember önmagáért, azért, hogy elkerülje az ilyen vagy ehhez hasonló, az életminőségét meghatározó, a mindennapokra hatással levő beavatkozásokat?

Illusztráció

A legfontosabb a figyelem, a törődés, amelyet saját magára irányít

Az egészség nincs korhoz kötve, az évek múlásával is lehet teljes értékű életet élni. A teljesen egészséges, tünet- és panaszmentes ember ritka. Akik nem ilyen szerencsések – és valljuk be, többen vagyunk így –, azok több problémával élnek.

Ha már megjelent valamilyen tünet, kellemetlenség, azzal foglalkozni kell, felkeresni a megfelelő orvost. Ő tudni fogja, mi a betegség, és az milyen módszerrel, gyógyszerrel, egyéb terápiával kezelhető.

Elcsépelt és unalmas azt hallani, olvasni, hogy forduljon szakemberhez, ha nem érzi jól magát, ha valami furcsaságot tapasztal. Higgyék, el sokkal több van mögötte. Azt jelenti, megtiszteli önmagát azzal, hogy figyel a teste jelzéseire és komolyan veszi azt. Ez már önmagában nagyon komoly lépés. A betegségek időben való felfedezése és kezelése tehermentesíti a családot és környezetet is az ápolás, gondozás feladataitól. Sok pénzt, időt és szomorúságot tudunk megspórolni vele.

Az emberi test működése egy csodálatosan összehangolt harmónia, ami számunkra természetes, amíg jól vagyunk. Amikor jelentkezik valamilyen gond és nem vesszük komolyan, az elvezethet olyan traumákhoz, mint amit a barátnőm átélt. Konkrétan az történt, hogy utazása során lett egy seb a kislábujján, mire ő azt gondolta – lévén egészségügyi dolgozó –, majd ő meggyógyítja. Sajnos nem sikerült. A kórházba kerülésekor kiderült, hogy nagyon magas a vércukorszintje, aminek igazából nem volt jele, hihetetlen, de igaz. Ezért fontos legalább évente laborvizsgálatot végeztetni!

A cukorbetegség oka ismert, rendelkezésre állnak a megfelelő gyógyszerek, jól karbantartható. Kellő odafigyeléssel, határozott, elszánt diétával tevékenyen, jó életminőségben élhetők a mindennapok.

A nem megfelelően kezelt betegnek súlyos szövődményekkel kell számolnia. Fontos ismerni az ezekre utaló tüneteket, kialakulásuk okait, a megelőzés módját. Az egyik igen kellemetlen, késői szövődményként megjelenő súlyos probléma a cukorbetegláb-szindróma, amely akár a láb elvesztéséhez is vezethet. Cukorbetegség miatt Magyarországon naponta megközelítőleg 10 lábat amputálnak.

A szövődmények megelőzésének elsődleges módja a megfelelően beállított vércukorszint. A sebek, kezdődő üszkösödések, gennyedések egy része elkerülhető, ha a megfelelő ismeretek birtokában vagyunk, és több odafigyelést, törődést gyakorolunk.

Hogyan és miért alakulnak ki ezek a szövődmények?

Illusztráció

A kezeletlen vagy későn felfedezett cukorbetegség gyakran vezet keringési zavarokhoz és az idegek károsodásához. Emiatt az érző funkciók csökkennek vagy megszűnnek. A fájdalom, tapintás vagy a hőmérsékletváltozás érzékelése megváltozik, a betegek sérülékenyebbé válhatnak.

A láb deformálódhat, a talp egyes pontjaira nagyobb nyomás nehezedik, ennek következtében a bőr elkérgesedhet. Egy kicsi sérülés vagy szűk cipő okozta nyomás elég ahhoz, hogy nehezen gyógyuló seb alakuljon ki. A sérülések pedig könnyen elfertőződhetnek.

A sebek gyógyulási ideje 6-8 hét, amennyiben nem gyógyul be ennyi idő alatt, akkor krónikus sebről beszélünk. A nehezen gyógyuló sebek hátterében általában régebb óta fennálló egyéb betegség húzódik, amelyet a seb, fekély mellett szintén kezelni szükséges.

A krónikus sebek kezelésére olyan modern, „intelligens” kötszerek állnak ma rendelkezésre, amelyek optimális környezetet biztosítanak a sebgyógyuláshoz. Régen reménytelennek tartott sebek gyógyíthatók be ezekkel a kötszerekkel. Mindehhez határtalan türelem és törődés, odafigyelés szükséges. Segítséget adnak sebészek, kötöző nővérek, szakgyógyszerészek, szakboltok.

A szövődmények elkerülése érdekében a legfontosabb a megelőzés!

Amit otthon megtehet ennek érdekében:

  • Naponta vizsgálja meg a lábát! Figyeljen az apró sérülésekre, fertőzésre (pl. gombás elváltozás), keringési zavarra utaló jelekre (hideg láb, kékes elszíneződés, fájdalmas seb).
  • Naponta meleg szappanos vízzel mosson lábat, leöblítés után törölje szárazra!
  • Ápolja bőrét, óvja a kirepedésektől, de vigyázzon arra is, hogy ne legyen túl nedves a bőre! Az ápolókrémekről kérjen tanácsot gyógyszerészektől.
  • A cipőket vizsgálja át, a benne talált apró köveket távolítsa el!
  • Évente legalább egyszer vizsgáltassa meg lábát szakemberrel!
  • Rendszeresen vágja le körmét, ügyelve arra, hogy ne maradjon éles vagy hegyes rész! Ha ezt nehezen teszi, inkább havonta keressen fel ügyes pedikűröst, gyógypedikűröst.
  • Kerülje a túl meleg vagy túl hideg hőmérsékletet, a forró talajt!

Amennyiben a fenti, néhány perces tennivalókat beépíti a mindennapjaiba, nagymértékben hozzájárul a lába épségének a megmaradásához.

A sebek, fekélyek megelőzésének igen kellemes megoldása lehet a megfelelő, jó cipő. A szaküzletekben (pl. Sensitiv Lábászat, Dr. Orto stb.) nagy tapasztalattal és szakértelemmel állnak a hozzájuk fordulók rendelkezésére. Diabéteszes cipők, egyedi talpbetétek, talp-protézisek készítésével, ortopédiai szűréssel komoly szerepet vállalnak a lábelváltozások kezelésében és a cukorbetegek lábellátásában.

Amikor elfogadja, hogy a betegségével együtt lehet élni, sőt teljes, jó minőségű lehet az élete, akkor:

  • elkötelezetté tud válni a terápiás megoldások iránt,
  • össze tudja hangolni a gondolatait a szakemberek gondolataival,
  • akkor tudja igazán megélni a saját felelősségét a saját egészségéért.

Amikor a láb jól érzi magát, egészséges, az egy mennyei állapot a lábának és gazdájának is!

szerzo

Dr. Szalai Margit

Vidéken saját gyógyszertárát vezette 16 évig. Budapestre költözése után szintén gyógyszertárat irányított résztulajdonosként. Értékesítése után helyettesítő gyógyszerészként dolgozik. Gyógyászati segédeszközökkel foglalkozó üzlet vezetésére készül. Az ehhez szükséges képzésen hallottak mélyen érintették, emiatt kiemelten fontosnak tartja a tájékoztatást, hogy az érintetteknek tudomásuk legyen arról, mire kell figyelniük, mit tudnak tenni életminőségük megtartása, illetve javítása érdekében.

Megjelent a hypertonia2019/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!