Feltöltés dátuma: 2020.02.23.

Meghalt Magyarország első újszívese

2019 novemberében hunyt el Schwartz Sándor, Magyarország első újszívese. 1992-ben kapott új szívet a Városmajori Klinika szívtranszplantációs programjának első alanyaként. A műtét után teljes életet élt, iskolai gondnokként dolgozott, feleségével négy gyermeket neveltek fel. A program 25. évfordulóját 2017. január 3-án ünnepelték a klinikán, az esemény egyik szónoka Schwartz Sándor volt. Az évfordulóig több mint 400 szívátültetés történt a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, amelyet Európában, sőt világviszonylatban is a legjelentősebb szívátültetési központok közt tartanak számon.

Illusztráció

A szívátültetés (szívtranszplantáció) a végstádiumú szívelégtelenség kezelésének leghatékonyabb és legjobb túlélést biztosító módja. A szívtranszplantáció során a súlyosan beteg szívet új, egészséges donor szívre cserélik. A donor általában balesetben vagy agyi érkatasztrófában szakértői bizottság által bizonyítottan agyhalottá vált személy. A beteg saját szívét vagy eltávolítják, vagy – ritkábban – bennhagyják, hogy segítse az új szív munkáját. A donorszív kivétele és a beültetés között legfeljebb 4 óra telhet el, ami rendkívüli szervezettséget igényel.

A műtét legsúlyosabb komplikációja a beültetett szív kilökődése (rejekció). A műtéten átesett betegeknek életük végéig immunreakciót csökkentő (immunszuppresszív) kezelést kell kapniuk a kilökődés megakadályozására. A gyógyszerek elhagyása halálos szövődmények kialakulását okozza.

A szívtranszplantáció története

Az első emberen végzett szívtranszplantáció Christian Barnard nevéhez fűződik. Az 1967. december 3-án a dél-afrikai Fokvárosban végrehajtott műtétet a beteg 18 nappal élte túl (tüdőgyulladásban halt meg).

Az ezt követő néhány évben világszerte számos szívátültetés történt, ám az akkor még nem megfelelő immunkezelés miatt sok végződött kilökődéssel, ami visszavetette a műtétek számát.

A 80-as évektől, a ciklosporin és más korszerű eljárások bevezetése óta a kilökődés veszélye jelentősen csökkent, a túlélés számottevően javult. A 3-5 éves túlélés eléri a 75-80 százalékot.

Az utóbbi időben világszerte kb. 3500 szívátültetést végeznek évente, ebből az Egyesült Államokban több mint a 2000-et.

Szívátültetés Magyarországon

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu
Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

Magyarországon alapos felkészülés és tanulás után a szívtranszplantációs program 1992. január 3-án indult, amikor Szabó Zoltán professzor, a SOTE Szív- és Érgyógyászati Klinikájának akkori igazgatója elvégezte az első szívátültetést a Városmajorban. Az új szív tulajdonosa az akkor 28 éves Schwartz Sándor volt.

Magyarországon évente 50 körüli szívátültetést végeznek felnőtt betegen a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. A beavatkozás egyéves túlélési esélye 80 százalék fölötti, a 10 éves túlélés 60, a 20 éves 45 százalék körüli. Eddig minegy 500 végstádiumú szívelégtelenséggel küzdő beteg kapott új szívet. A gyermekek ellátása a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben történik, évi 4-8 ilyen műtét végeznek.

Transzplantációra várva

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu
Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

Egy súlyos állapotú beteg felkészítése a szívtranszplantációra jelenti a legnagyobb kihívást a beteg és az orvosa számára is. Amíg egy súlyos állapotú szívelégtelen beteg új szívet kaphat, a vérkeringés fenntartására gyógyszeres, ennek elégtelensége esetén külső keringéstámogató eszközös kezelésre van szükség. A szív munkáját ilyenkor kisméretű pumpa segíti, csökkentve a terhelést. A keringés-támogató eszközökkel időt lehet nyerni, hogy a beteg stabil állapotban kerülhessen a szívátültetésre. A Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikai Tömbjében 2012 óta működő Szívelégtelenségi és Szívtranszplantációs Intenzív Részleg magas szinten végzi a szívátültetésre várók felkészítését a műtétre, valamint a szívátültetésen átesett betegek ellátását.

Az új szívre várók esélyét növeli Magyarország 2013-as csatlakozása az Eurotransplanthoz. Az Eurotransplant Alapítvány nyolc ország transzplantációs központjait, laboratóriumat és donorkórházait tömörítő kiszolgáló szervezet. Az Eurotransplant célja a donorszervek lehető legjobb felhasználása, ezért minden donorszervet az annak leginkább megfelelő befogadónak (recipiensnek) utal ki.

Ugyanilyen fontos, hogy minél több rászoruló kerüljön fel a szívátültetésre várók listájára, emelte ki Szabolcs Zoltán szívsebész, a szívátültetési várólista-bizottság elnöke a program 25. évfordulóján tartott sajtótájékoztatón, ezért 2017-ben országjáró, felvilágosító kampányt indítottak.

Megjelent a hypertonia2019/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!