Feltöltés dátuma: 2019.08.24.

Csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt

Koleszterin Suli

Minden harmadik diák túlsúlyos, sok diáknak magas a vérnyomása, magas a cukor- és koleszterinszintje, egyre többen dohányoznak, kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ugyanakkor mozgásszegény életmódot folytatnak. Hogy ez megváltozzon, kidolgozták a középiskolások Koleszterin Suli programját. A „suli” alatt egy képzést követően verseny keretében adnak számot a diákok tudásukról.

Illusztráció

Hazánkban minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg, ezért fontos az egészséges életmódra nevelés, amit nem lehet elég korán kezdeni. A cél megértetni a diákokkal, hogy csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt.

A „Koleszterin Suli” versenysorozat keretében a szomorú statisztikán szeretne változtatni a kardiológus szakma a Magyar Ateroszklerózis Társasággal karöltve. Fel kívánják hívni a figyelmet a diákok körében is az egészséges életmódra, a magas koleszterinszint által okozott szív- és érrendszeri betegségek megelőzhetőségére.

Budapesti verseny

A korábban nagy sikert arató versenyek után ezúttal Budapest került a középpontba, ahol április második hétvégéjén a budai középiskolák tanulói mérhették össze tudásukat. A felhívásra 24 háromfős csapat jelentkezett, a résztvevők közül többen orvosi szakon szeretnék folytatni tanulmányukat.

A többhetes felkészítés során a diákok megismerhették a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktorait, különös tekintettel a magas koleszterinszintre, megtanulták, mikor kell mentőt hívni és mit kell tenni, amíg a segítség megérkezik.

Dr. Maurovich Horváth Pál, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika adjunktusának előadása segítette a diákok felkészülését, többek között bepillantást nyerhettek a szív- és érrendszer működésébe, és számos érdekességet árult el a koleszterinről, a rizikófaktorokról.

A diákok részt vehettek ingyenes vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszintmérésen. Az értékelés során kiderült, hogy mintegy 40 százalékuknak magas a vérnyomása, 12 százalékuknak pedig a koleszterinszintje.

Az előadást és egy próbatesztet követően az élő verseny selejtezőjének számító, időkorlátos, online verseny döntött arról, hogy melyik öt csapat jut be az április 13-ai döntőbe. A felkészült csapatok között éles volt a verseny, és számos érdekes és izgalmas válasz született. A győztes a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium csapata lett. A csapat tagjai, Dóczy Balambér, Csató Dániel és Andaházy Bence kivétel nélkül kiemelkedő tudásról tettek tanúbizonyságot.

A zsűri elnöke prof. dr. Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának korábbi elnöke, az MH Egészségügyi Központ kardiológiai osztályának vezető főorvosa volt, a verseny szakmai mentora pedig prof. dr. Merkely Béla, a Városmajori Szív- és Érsebészeti Klinika vezetője, a kardiológia kiemelkedő nemzetközi szaktekintélye, aki nagyon fontosnak tartja az ilyen és hasonló kezdeményezéseket. A következő forduló szeptemberben lesz, akkor a pesti középiskolások mérik össze tudásukat.

Megjelent a hypertonia2019/1. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!