Szerző: Dr. Barna István Feltöltés dátuma: 2019.01.07.

A vérnyomás-barát rendszeresség

K. L. úr évek óta jár hozzám, vérnyomása régóta egyensúlyban van. A legutóbbi találkozásunk során meg is lepődtem, amikor magas értékeket mutatott a műszer. Az okokat firtató kérdéseimre válaszolva K. úr elmondta, hogy a felesége 2 hónapra kiutazott a gyerekekhez külföldre, mert a lányuknál megszületett a harmadik unoka és elkél a segítség. „Mindig a feleségem szokta kiporciózni a gyógyszereimet, én néha elfelejtem bevenni a pirulákat.” Akkor megvan a magyarázat. Régóta tudott, hogy a házasságban élő férfiak hosszabb ideig élnek, és ebben biztosan szerepet játszik a feleségek, élettársak gondoskodása. Mert a figyelmesség, a rendszeresség, gondoskodás fontos, és nem csupán a gyógyszerek bevételekor. Az egészséges életmód már önmagában megköveteli a fegyelmet és a kitartást. Semmit nem ér a pár napig alkalmazott egészséges étrend, és a mozgásnak is csak akkor érvényesül a jótékony hatása, ha rendszeres és kitartó az edzés.

Fejes Imola doktornő a tudatos életmódról írt cikkében írja, hogy „A magyar lakosság körülbelül 30–35%-a magasvérnyomás-betegséggel, 10%-a pedig cukorbetegséggel küzd. Számos vizsgálat szól arról, hogy ezeknek a betegségeknek a kialakulása jelentős részben megelőzhető lenne a helyes életmóddal.” Sokan legyintenek, mondván én tehetek bármit, rossz géneket örököltem. Nos, ez jól hangzik, de nem igaz: az egészséget mindössze negyedrészben befolyásolják a biológiai-genetikai adottságok, ellenben az életmód szerepe ennek majdnem a duplája! Ebben a lapszámban érdekes cikket olvashatnak arról is, hogy a szív- és érrendszeri betegségek valójában „életmód-betegségek”. Kockázatuk csökkenthető lenne kellő súlyú öngondoskodással, mégis ezek okozzák a legtöbb halálesetet. Kitartással, önfegyelemmel sokszor a „megváltoztathatatlan” esetekben is eredményt lehet elérni, olvassák el Ambrus Zsófia írását az egyensúly-fejlesztésről! Az odafigyelés, a rendszeresség a már kialakult betegségek egyensúlyban tartása során is kiemelkedő szerepet játszik. Jermendy György professzor a cukorbetegség kezelése kapcsán ír erről (is), Finta Ervin tanár úr pedig a vérnyomással összefüggésben. Benczúr Béla főorvos úr a szív-, és érrendszeri betegségek komplex megelőzésére, a kockázatok csökkentésére hívja fel a figyelmet. Légrády Péter tanár úr az alkoholról, Simonyi Gábor főorvos úr az anyagcsere-betegségekről és azok megelőzéséről írt. Várallyay Zoltán kardiológus főorvos úr maratoni futóként a fizikai aktivitás szerepét emeli ki.

Ne feledje, hogy az orvos segítsége mit sem ér, ha Ön nem tesz meg mindent önmagáért. Ezért nem csupán jó egészséget kívánok, hanem erőt és kitartást is a megőrzéséhez!

szerzo

Dr. Barna István

A Magyar Hypertonia Társaság budapesti titkára, a Vérnyomásmérési Munkacsoport vezetője, a Magyar Nephrológiai Társaság elnökségi tagja, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkoterápiás Klinikájának egyetemi docense, Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramjának szakmai vezetője.

Megjelent a hypertonia2018/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!