Feltöltés dátuma: 2018.07.04.

A magyarok egészségi állapota továbbra is aggasztó

Fókuszban a „Megelőzés éve 2018–2019”

Az elmúlt esztendők nagyszabású munkája és sikerei után 2018-ban ismételten országjáró körútjára indul Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának speciális szűrőkamionja. Sajnos a magyar népesség megbetegedési és halálozási viszonyai az elmúlt évtizedben nem mutattak számottevő javulást, sőt bizonyos betegségtípusok előfordulási gyakorisága folyamatosan növekszik. Ezért indult útjára ebben az esztendőben a „Megelőzés éve 2018–2019” elnevezésű kampánysorozat.

Illusztráció

2018-ban 74 szakmai szervezet összefogásával tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, amely 2020-ig mintegy tíz éven keresztül az országot járva vizsgálta és vizsgálja a hazai lakosság egészségügyi állapotát. A program nyolc év alatt 1500 helyszínen több mint 6 millió vizsgálatot végzett, 500 ezer látogatót fogadott, a kitöltött kérdőívek száma elérte a 15 milliót.

A 2010–2020 közötti program lehetővé teszi a lakosság egészségi állapotának folyamatos megfigyelését, az egészségvédelem többdimenziós megismerését. A program a szűrések mellett külön figyelmet fordít a társadalom egészségét fenyegető káros jelenségekre, így a dohányzásra, elhízásra, egészségtelen táplálkozásra, mozgásszegény életmódra.

A szűrőprogram elmúlt nyolc évének statisztikai adatai tükrében kijelenthető, hogy a magyar lakosság a kiemelten nagy kockázatú csoportba tartozik. Minden második ember szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedésben hal meg. Legalább hárommillió embernek magas a vérnyomása, egymillióan cukorbetegek, a lakosság 40 százaléka pedig túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest az emberek jóval többet dohányoznak, és több alkoholt fogyasztanak, viszont sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, ugyanakkor a legtöbben mozgásszegény életmódot folytatnak.

A lakosság még mindig nem törődik kellőképpen az egészségével, sokszor a betegség felismerése csak későn történik meg, amikor már nincs segítség. A halálozási statisztikák megváltoztatásához mindenképpen a lakosság tudatos felkészítésére és folyamatos tájékoztatására van szükség. Mindenki felelősséggel tartozik önmagáért, a családjáért, éppen ezért élni kell a szűrővizsgálatok adta lehetőséggel. El kell érni, hogy a lakosság önálló döntései révén irányítsa és befolyásolni tudja saját egészségének alakulását.

A statisztikai adatok feldolgozása során kiderült, hogy a szűréseken részt vevők átlagéletkora 36–48 év volt, a nők és férfiak aránya 69/31 százalék. A legaktívabbak Budapesten és Pest megyében voltak a látogatók, majd Veszprém, Heves, Fejér megye következett a sorban. A szív- és érrendszeri szűrővizsgálatokkal a megkérdezettek 10 százalékánál találtak eltérést. Az átlagos vérnyomás a nőknél 132/81 Hgmm, míg a férfiaknál 138/91 Hgmm volt. A vércukorszint közel 9 százalékban mutatott kóros értéket. Az emberek többsége tisztában van azzal, hogy a magas koleszterinszint komoly kockázati tényező, mégis alig tesznek valamit a megelőzés érdekében. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a mért koleszterinérték 24–32 százalékban tért el a normál értéktől. Eddig úgy tartották, hogy elsősorban a 35 évnél idősebb férfiak és a 45 évnél idősebb nők esetében szükséges a koleszterinszint rendszeres mérése, azonban az új, átfogó hazai statisztika alapján ez már minden korosztályról elmondható.

A nők és a férfiak körében közel egyforma volt a krónikus vesebetegség (2–3 százalék), a cukorbetegség (5 százalék), a légúti betegség, az allergia (24 százalék) gyakorisága, míg a laktózintolerancia a látogatók közel 10 százalékát érintette. Sokan szenvedtek szembetegségben (15–16 százalék), valamint gyakori volt az emelkedett húgysavszint (25–28 százalék).

A családi anamnézisben a néma gyilkosként ismert hipertónia előfordulása 67,8 százalék volt, a szívinfarktus 27 százalékban – nők esetében 30 százalék, míg a férfiaknál 24 százalék érintett –, a stroke 22 százalékban, daganatos megbetegedés közel 48,5 százalékban, anyagcsere-betegség pedig 40–44 százalékban került említésre. Az inkontinencia és a vizeletürítési zavar kockázatfelmérése 6,4 százalékban, a visszérbetegség kockázati tesztje pedig 22,4 százalékban volt a normálistól eltérő. A daganatos megbetegedések – növekvő tendenciát mutatva – lakosság 49,6, az anyagcsere-betegségek pedig 43 százalékát érintették. A középkorúak esetében a vastagbéldaganat rizikótesztje a kitöltők 20 százalékát, míg a neuropátiateszt közel 3,5 százalékát sorolta a rizikókategóriába.

A kitöltött rizikófelmérési kérdőívből kiderült, hogy a szűrésen részt vevők 25,5 százaléka dohányzik. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik ember fújja nap mint nap a füstöt, vállalva, hogy sokkal nagyobb eséllyel kap szívinfarktust vagy szélütést, nem beszélve a daganatos megbetegedésekről.

A megkérdezettek valamivel több mint 40 százaléka szeretne búcsút mondani a dohányzásnak. Az egészséges életmód, így a rizikófaktorok csökkentésének egyik fontos feltétele a gyümölcsökben és zöldségfélékben, azaz vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, sószegény táplálkozás. A kérdőíves felmérés szerint a résztvevők 62 százaléka naponta, míg 33 százalékuk hetente fogyaszt zöldség- és gyümölcsféléket. Ugyanakkor a válaszadók 84,7 százaléka gondolja úgy, hogy a túlzott sófogyasztás árt az egészségnek. Ismertté vált továbbá az is, hogy a résztvevők többségének napi életritmusában a sportnak egyáltalán nincs szerepe. Csupán 54 százalék az, aki naponta szakít időt a mozgásra, noha tudják, hogy a rendszeres testmozgás nagyon fontos mind a szív- és érrendszeri, mind a daganatos betegségek prevenciójában.

A komplex állapotfelmérés mellett a szűrőprogram helyszínein az érdeklődők életmódi tanácsadáson vehetnek részt, szakemberektől kapnak segítséget azok, akik le szeretnének szokni a dohányzásról, egészségesebben szeretnének táplálkozni, a számukra megfelelő sportot keresik. Ugyanakkor megismerhetik az újraélesztés technikáját, elsajátíthatják az elsősegélynyújtást. Egyedülálló, látványos 3D anatómiai bemutató érhető el, ahol speciális szemüveg segítségével bepillantást nyerhetnek a látogatók az emberi test belsejébe, működésébe.

A program szakmai bizottságának véleménye szerint nagyon fontos, hogy az emberek szembesüljenek egészségi állapotukkal, hogy ha kell, változtatni tudjanak életmódjukon. A szűréseken megjelentek megkapták saját Egészségkönyvüket, amely tartalmazza az összesített szűrési eredményeket. Ezen adatok birtokában felkereshetik háziorvosukat.

A nemzetközileg is elismert program adatainak statisztikai elemzésével nyomon követhető a lakosság általános egészségi állapotának javulása, rosszabbodása. Az eredményeket a szakmai szervezetek, a mindenkori egészségügyi kormányzat, az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet is felhasználhatja egy megalapozottabb egészségügyi politika kialakításának érdekében.

A szervezők a programot ajánlják mindazoknak, akik átfogó képet akarnak kapni egészségi állapotukról, akik számára fontos a megelőzés, akik szeretnék megismerni az egészséges életmóddal kapcsolatos lehetőségeket. A szűrések egy helyen és egy időben zajlanak, az Európai Unióban használt korszerű vizsgálati eszközökkel, azonnali kiértékeléssel, a 10 éves programidőszak alatt folyamatos ellenőrzési lehetőséggel.

Nem szabad elfelejteni, hogy a szűrővizsgálat életet menthet!

Lapzártakor még szabad helyekkel rendelkező helyszínek 2018-ban
Időpont Helyszín
június 6. Országos Patika Nap Megnyitó, Tapolca
7. Dunakanyar Egészségesen, Szentendre
9. BENU – Auchan Családi Életmód Nap, Soroksár
23. Danone – Pécsi Önkormányzat Családi Nap, Pécs, Széchenyi tér
július 5–6. BENU KUPA, Margitsziget, Budapest
7–8. Országos Gyógynövénynapok, Bükkszentkereszt
22. Ister Napok, Szentendre, Dunakorzó
augusztus 4. Nestlé – Tesco Családi Életmód Nap, Miskolc
5. Palatinus Családi Életmód Nap, Margitsziget, Budapest
25. Medicontur Családi Életmód Nap, Zsámbék
29. EMO Családi Életmód Nap, Kisvárda
szeptember 1. Nestlé – Tesco Családi Életmód Nap, Balatonboglár
2. Családi Mozgásfesztivál, Budapest, Kopaszi gát
5. BENU – Zalaegerszegi Önkormányzat Családi Életmód Nap
8. BENU Családi Életmód Nap, Budapest
21. Magyar Hypertonia Társaság Kongresszusa, Siófok
23. Danone – Szegedi Önkormányzat Családi Életmód Nap
29. EMMI – AEEK Családi Életmód Nap, Biatorbágy
30. WHO – Szív Világnapja – BENU – Auchan Családi Életmód Nap, Maglód
október 1. WHO – ENSZ – Idősek Világnapja – OGYEI Családi Életmód Nap, Budapest
6. Medicontur – Zsámbéki Önkormányzat Családi Nap
11. WHO Látás Világnapja, Szombathely
12. BENU – Szombathelyi Önkormányzat Családi Életmód Nap
13–14. Gyógyszerészek Országos Kongresszusa, Balatonalmádi
19. Danone – Debreceni Önkormányzat Prevenciós Életmód Nap
20. WHO Stroke Világnapja, Budapest
WHO Csontritkulás Világnapja, Budapest
november 10. BENU – Auchan Családi Életmód Nap, Székesfehérvár
13. BENU – Auchan Családi Életmód Nap, Kecskemét
23–24. Nyugdíjas Expo, Budapest, Syma Csarnok
26. Auchan Családi Életmód Napok, Szigetszentmiklós
dec. 1. Budakeszi Önkormányzat Családi Életmód Nap
WHO – ENSZ AIDS Világnapja, Budakeszi
2. Kismarosi Önkormányzat Családi Életmód Nap

Megjelent a hypertonia2018/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!