Feltöltés dátuma: 2018.01.02.

2017. Május 17.

Az első Hipertónia Világnapot 2005 májusában szervezték, s azóta évente megtartják. Célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a magasvérnyomás-betegségre és minden országban ösztönözze a lakosságot a modern járvány, a „néma gyilkos” megelőzésére és ellenőrzésére.

file

A 2017. évi világnap üzenete: Know your numbers, azaz Ismerd az értékeid! A Hipertónia Világegyesület (World Hypertension League – WHL) együttműködve a Nemzetközi Hipertónia Társasággal (ISH) együtt szervezik a Hipertónia Világnapot, amit minden évben május 17-én tartanak. A Világnap üzenete, hogy világszerte felhívja a lakosság figyelmét a vérnyomás értékének ismeretére, a jó és rossz értékek megkülönböztetésére, a rendszeres mérés fontosságára, valamint az ezzel kapcsolatos tudatosságra. A tudatosság terjesztése érdekében a Niagara vízesést május 16-án, este 10 órától 15 percen keresztül piros és kék színnel világították meg (címlapunkon).

Mi is az a hipertónia?

A hipertónia (vagy magas vérnyomás) világjárvány. Másfélmilliárdnál is több ember szenved tőle világszerte. A hipertónia a legfontosabb rizikófaktora a szív- és érrendszeri betegségeknek, agyi érkatasztrófának (stroke) és a vesebetegségeknek.

Miért mérje vérnyomását… otthon?

A vérnyomás rendszeres otthoni mérése segítséget jelent önnek és egészségügyi ellátójának a vérnyomás beállításában, megmutatja, hogy az életmódbeli változtatások és – szükség esetén – a gyógyszerek használata megfelelően szinten tartják-e vérnyomását. A magas vérnyomás felismerésének egyetlen módja a rendszeres mérés. Rendszeresen ellenőrizze otthon is! A legtöbb modern vérnyomásmérő berendezés fél- vagy teljesen automata. A vérnyomás önellenőrzése egyszerű és biztonságos.

Miért tartják a Hipertónia Világnapot?

A Hipertónia Világnapot annak érdekében alapították, hogy felhívják a figyelmet a kezeletlen magas vérnyomás következtében kialakuló súlyos egészségügyi következményekre, és a megelőzés, ellenőrzés és kezelés fontosságára. A Hipertónia Világnapot minden évben május 17-én tartják.

A mérés hónapja

Idén májusban a mérés hónapját hirdették meg (May Measurement Month) – ez miről szól? Minden évben világszerte 10 millióan halnak meg szükségtelenül a magas vérnyomás miatt, ezért ez a bolygó legnagyobb gyilkosa. Az áldozatok agyvérzés, szívroham vagy más, a magas vérnyomással összefüggő szív- és érrendszeri szövődmény miatt halnak meg. Az igazi tragédia, hogy az áldozatok fele tud csak a magas vérnyomás értékeiről.

Ezen változtatnunk kell!

A mérés hónapja globális kezdeményezés, amelyet a WHL és az ISH szervezett a világ vezető kardiológusainak és a hipertónia szakembereinek közreműködésével. Céljuk, hogy minél több 18 évesnél idősebb ember vérnyomását mérjék meg és rögzítsék 2017. május 1. és 31. között, mintegy 100 ország részvételével. Természetesen a magas vérnyomásértékkel kiszűrtek felvilágosítást kapnak a további teendőikről.

Felhívják a figyelmet a magas vérnyomás mint „járvány” okozta társadalmi terhekre, különös tekintettel a fejlődő országok növekvő érintettségére, a dohányzás, a stroke és a szívinfarktus jelentőségére a betegség kapcsán. Minden 10 felnőtt közül 4-nek már magas a vérnyomása, de nincs róla tudomása. Pedig az emelkedett értékek egyszerűen kideríthetők, az életmód megváltoztatásával, gyógyszeres kezeléssel a komolyabb gondok is megelőzhetők. Az életmód szerepe meghatározó: az egészséges táplálkozás, az alkohol- és sófogyasztás mérséklése, a több testmozgás, a megfelelő testsúly elérése mind jelentős tényező a már kialakult betegség kezelésében.

Megjelent a hypertonia2017/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!