Szerző: Dr. Barta László Feltöltés dátuma: 2016.10.13.

Nem könnyű, de mellékhatás nélkül biztos a haszna

A nem gyógyszeres terápia

A háziorvosi és a belgyógyászati rendeléseken a leggyakrabban előforduló probléma a magasvérnyomás-betegség. Meghatározása egyszerűnek tűnik, hiszen mondhatjuk, ha valakinek nem sikerül folyamatosan „140/90 Hgmm alatt élni”, akkor biztos a hipertónia. Ahány beteg, szinte annyiféle ennek az egyszerűen meghatározható betegségnek a kezelése és a gondozása.

Illusztráció

A kezelésében lényeges tényező, hogy valaki a hipertónia felfedezésekor milyen életkorú. Egyedüli a betegség, vagy már más társult betegséggel is kell számolni. Ismert néhány tényező, amire a kezelés és az eredményes gondozás során figyelnünk kell, ide tartozik egyebek mellett a túlsúly, dohányzás, alkoholfogyasztás, táplálkozási szokások, családban előfordult halmozott betegségek, munkakörülmények, anyagi helyzet.

A nagyszámú és korszerű, köztük már sok olcsón elérhető gyógyszeres kezelés mellett ma sem lehet eléggé hangsúlyozni az életmód – benne a táplálkozás és a testmozgás – megváltoztatásának jelentőségét.

A táplálkozási szokásunk megváltoztatása, a testsúlyunk csökkentése legtöbbünknek komoly feladat, folyamatos odafigyelést, kitartást igényel. A megfelelő testmozgással kiegészítve jövőnket, életkilátásainkat csakis így tudjuk kedvező irányban befolyásolni. Nincs olyan elfoglalt kezelőorvos, aki egyénre, betegállapotra szabottan ne adna támogatást, útmutatást mindezek elindításához vagy fenntartásához.

Komoly segítséget jelentenek a korszerű betegkiadványok, könyvek. Számos kitűnő felvilágosító könyv jelent meg a hipertóniásoknak és a cukorbetegeknek. Azt gondolom, ezeket nemcsak elolvasni kell(ene), hanem folyamatosan lapozgatni, az aktuálisan bennünk felmerülő kérdésre fókuszálva. Nincs olyan téma, amire manapság az interneten keresve ne találnánk választ. Ez a legkorszerűbb, de a sok évtizedes gyakorlatommal azt mondom, hogy azért minden magára adó, illetve magát aktívan jobbítani akaró betegnek legyen otthon egy-két hipertóniásoknak és/vagy cukorbetegeknek íródott kiskönyve, tápanyagtáblázata is.

Íme néhány tény az egészségesnek nevezhető életmód megközelítésének többkötetnyi, terjedelmes ismeretanyagából. Ha ezekről már az iskolások hallanának, tanulnának, bizonyára kevesebb magas vérnyomásos és szív- és érrendszeri betegségben szenvedő kerülne ki közülük.

Egészséges, korszerű táplálkozás

Általában egy átlagos nőnek 1200 kcal, egy férfinek 1800 kcal a napi energiaszükséglete. Természetesen testsúlyunk, napi fizikai munkánk alapján ezek a számok pontosabban meghatározhatók. Az energiát adó tápanyagok 15–20%-a fehérje, 30%-a zsír és 50–55%-a szénhidrát.

Hogy tudna valaki eredményesen fogyókúrázni, egészségesen táplálkozni, amíg alapszinten nem ismeri meg a rendszeresen fogyasztott élelmiszereknek (pékáruk, húsok, tejtermékek, zöldség- és gyümölcsfélék) kalória- és szénhidráttartalmát? Érdemes kilistázni a számunkra ajánlott és a kerülendő élelmiszereket. Különösen figyeljünk táplálékaink zsírtartalmára, igyekezzünk növényi eredetű olajokat használni, ételeinket egészségesebben elkészíteni. Ismeretes, hogy a húsok közül a halak fogyasztása a legkívánatosabb. Harcsapaprikás túrós csuszával és harcsaszelet roston, párolt zöldségekkel. Mind a kettőt szeretem, de gondoljunk bele, mekkora kalóriakülönbség van az elkészített halételek között!

Figyeljünk a sófogyasztás mérséklésére, pontosabban a nátriumbevitel csökkentésére. Ez már gyakran önmagában néhány higanymilliméter vérnyomáscsökkenéshez vezethet. A kerülendő ételeink sorában ott vannak a sok nátriumot tartalmazók, pl. sós mogyoró, mandula, a chipsek, bizonyos felvágottak, sajtok, készétel konzervek, vegeta, mustár, ketchup stb.

A dohányzás minden szervünknek közismerten súlyosan ártalmas, a magas vérnyomás és a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását elősegíti. Az egészséges életmódra törekvőknek mindent el kell követni a dohányzás teljes elhagyásához.

Kényes téma az alkoholfogyasztás kérdése. Magas vérnyomás esetén az égetett szeszek kerülendők, a sör-bor fogyasztásának felső határa naponta 10–30 gramm, nemtől, egyéb szervek megbetegedésétől függően. Ennél több alkohol nagy valószínűséggel vérnyomást emelő hatású.

A testmozgás az egyik alapja az egészségünknek, és fontos a már kialakult magas vérnyomás nem gyógyszeres kezelésében. A betegségtől, kortól függően a mozgáslehetőségek száma sokféle. A rendszeres testmozgás hatására a hipertóniás betegek vérnyomása 10 százalékkal is mérséklődhet, és gyakran a bevezetett gyógyszerek adagja is csökkenthető. A betegek számára kerülendők azok a mozgások, amelyek rövid idő alatt fokozott izomteljesítményt igényelnek, pl. a testépítés, súlyemelés. Jobb, ha napi rendszerességgel 30-60 percnyi, inkább kitartást igénylő és nem erős elfáradást okozó mozgásformákat keresünk magunknak.

Kezelőorvosunkkal megbeszélve az úszás, kerékpározás, kocogás, szobabiciklizés, kertészkedés, de akár a foci, asztalitenisz, tenisz is kifejezetten ajánlható. A tartós séta még a legtöbb idős betegnek is javasolható, tempója egyénileg változtatható, és társsal vagy társaságban még kellemesebbé tehető. Sokszor kiváló „társ” lehet egy hűséges kutya, amelyik a napi rendszerességet is biztosítja.

A játszótereknél régóta rácsodálkozom a gyerekek örömmel teli futkározására. Nemrég az unokámmal voltam egy manapság népszerű játszóházban. A gyerekek, kicsik és nagyobbak, elfáradást nem ismerő, zsivajos mozgásöröme hihetetlen látvány volt.

Edzőtermekből már van jó néhány. De milyen jó lenne, ha az idősebbeknek, a cukor- vagy magasvérnyomás-betegeknek, a túlsúlyosaknak vagy csak a későn érő, félénk, szégyenlős felnőtteknek is lenne hasonló „játszóterük”! Addig azonban találjuk meg a saját szabadtéri és zárt mozgásterünket, és újra tanuljuk meg, éljük át: a mozgás egészséges és egyben öröm is!

szerzo

Dr. Barta László

Intenzív terápiás gyakorlatot követően több mint négy évtizede családorvos ugyanazon körzetben. Harminc éve segít a leendő háziorvosok és az orvostanhallgatók gyakorlati oktatásában. Legfontosabb törekvése a magas vérnyomás és a cukorbetegség korai felismerése, eredményes kezelése, gondozása, és egyben a páciensek helyes életmódra nevelése.

Megjelent a hypertonia2016/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!