Szerző: Dr. Matoltsy András Feltöltés dátuma: 2016.06.22.

Szívbillentyűhiba: a mitrális billentyű prolapszusa

A mitrális billentyű prolapszus a leggyakoribb felnőttkori veleszületett billentyűbetegség. A nőket csaknem kétszer olyan gyakran érinti, mint a férfiakat; száz nő közül ötnek van mitrális prolapszusa.

Illusztráció

A mitrális billentyű a bal kamra és a bal pitvar között helyezkedik el. Két vitorlából áll (kéthegyű billentyűnek is nevezik), amelyek ínhúrokkal kapcsolódnak az őket mozgató izmokhoz. Bár neve a püspöksüveg latin nevéből (mitra) ered, leginkább az ejtőernyőhöz hasonlítható. Feladata – mint a billentyűknek általában – a vér visszafolyásának megakadályozása, hogy a vér csak egy irányban, a mitrális billentyű esetében a bal pitvarból a bal kamrába áramolhasson.

A prolapszus mit jelent?

A prolapszus valamilyen szerv vagy szervrész szokásos helyzetéből való elmozdulása. Ennek megfelelően a mitrális billentyű prolapszusán a mitrális billentyű egyik vagy mindkét vitorlájának a szív összehúzódása közben a billentyű síkjából a bal pitvarba való elmozdulását értjük. Ennek gyakori következménye, hogy a billentyű vitorlái nem záródnak tökéletesen, ami kisebb-nagyobb billentyűelégtelenséghez vezet, azaz a kamrából kis mennyiségű vér visszaszivárog a pitvarba.

Mi a rendellenesség oka?

Az elsődleges formában öröklött hajlam következtében a vitorlák megnagyobbodnak és sokszor megvastagodnak, az ínhúrok megnyúlnak. Ezeknek az elváltozásoknak a pontos okát még nem ismerjük. A másodlagos prolapszusok ritka kötőszöveti betegségek részjelenségeiként fordulnak elő. Végül szerkezetileg teljesen ép billentyűk mellett is kialakulhat úgynevezett funkcionális prolapszus egyéb veleszületett szívbetegségek (pl. pitvari sövényhiány), bizonyos szívizombetegségek és koszorúér-betegség következményeként.

Milyen panaszokkal járhat ez a betegség?

A prolapszus az esetek jelentős részében semmiféle panaszt nem okoz.

Az átlagosnál gyakrabban fordul elő mellkasi fájdalom, nehézlégzés, fáradékonyság, reumatológiai panasz, pánikreakció, valamint ritmuszavar, amely a legtöbb esetben korai szívütésekben nyilvánul meg.

Mennyire súlyos betegség a mitrális prolapszus?

Az esetek döntő többségében a prognózis kifejezetten jónak mondható, csupán az esetek elenyésző hányadában jelentkeznek súlyos szövődmények – nagyfokú billentyűelégtelenség, a billentyű bakteriális gyulladása, az agyi erek keringési betegsége vagy veszélyes ritmuszavar. Fontos tudni, hogy ezek egy részét gyógyszeres kezeléssel meg lehet előzni, ha időben felismerjük a veszélyt.

Hogyan lehet felismerni a mitrális billentyű prolapszusát?

Az elváltozásnak tipikus hallgatózási lelete van. A gyanút a szív ultrahangos (echokardiográfiás) vizsgálatával lehet megerősíteni.

Hogyan kezelhető a betegség?

Az esetek döntő többségében nincs szükség gyógyszeres kezelésre. Ha billentyűelégtelenség is fennáll, akkor a betegnek sebészeti és vérzéssel járó fogászati beavatkozások alkalmával egyértelmű előírások alapján antibiotikumot kell kapnia a bakteriális gyulladás megelőzésére. A behatolás helyétől függően más és más baktérium kerülhet a vérbe, ezért fontos, hogy ilyen beavatkozások előtt az érintett beteg felkeresse kezelőorvosát, kardiológusát. A mitrális billentyű prolapszusos betegek egy részénél ritmuszavar, agyi értörténések, mellkasi fájdalom előfordulása esetén egyéb gyógyszeres kezelést is alkalmazunk. A megfelelő terápia kiválasztásához esetleg további speciális vizsgálatokra is szükség lehet, amelyeket a kardiológus ír elő. Műtétre csak a súlyos billentyűelégtelenséggel járó esetekben van szükség.

A billentyűelégtelenséggel nem kísért prolapszusos egyének korlátozás nélküli, aktív életmódot folytathatnak. Versenyszerűen is sportolhatnak, kivéve a súlyemelést. Fontos azonban a rendszeres orvosi ellenőrzés, főleg a billentyűelégtelenséggel járó formákban.

Dr. Matoltsy András osztályvezető főorvos
Kanizsai Dorottya Kórház, Belgyógyászat-Kardiológia

Megjelent a hypertonia2016/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!