Szerző: Dr. Páll Dénes Feltöltés dátuma: 2014.11.28.

Az orvos válaszol

Illusztráció

A rendelőben a háziorvos mindig jelentősen emelkedett vérnyomást észlel (160–180 Hgmm), ugyanakkor otthon én normális adatokat mérek, a vérnyomásom nem haladja meg a 140 Hgmm-t. Hipertóniás vagyok-e? Szükséges-e gyógyszeres kezelés?

Mindenekelőtt tisztázandó, hogy az otthoni vérnyomásmérője alkalmas-e a vérnyomás ellenőrzésére. A felkaron mérő készülékek előnyben részesítése javasolt, illetve 1-2 évente a készülék hitelesítése is szükséges. Amennyiben ezek megtörténtek, akkor önnél nagy valószínűséggel ún. fehérköpeny-hipertónia áll fenn, amely azt jelenti, hogy az emelkedett rendelői értékek mellett az otthoni eredmények konzekvensen normálisak. Ebben az esetben fokozott otthoni vérnyomás-ellenőrzés szükséges, ugyanis nagyobb az esélye annak, hogy a későbbiekben az otthoni mérési eredmények is magasabbak lesznek. Célszerű néhány vizsgálat elvégzése annak a tisztázására, hogy kialakultak-e esetleg ún. célszerv-károsodások. Amennyiben nem, akkor a fokozott követés mellett gyógyszeres kezelés általában nem szükséges, a nem-gyógyszeres kezelési módok bevezetése (súlycsökkentés testsúlytöbblet esetén, dinamikus testmozgás bevezetése, sószegény diéta) javasolt. Amikor az otthoni értékek is emelkedetté válnak, akkor feltétlenül jelentkeznie kell a gondozását végző orvosnál, mert nagy valószínűséggel a fehérköpeny-hipertónia valódi, fixált hipertóniába ment át, ahol a gyógyszeres kezelés elindítása szükséges.

Többfajta vérnyomáscsökkentőt szedek, reggel és este. Amikor esténként jó a vérnyomásom (120–130 Hgmm), akkor is be kell-e vennem az esti tablettáimat, hisz így is olyan sok gyógyszert szedek?

Igen, mindenképpen szükséges az esti vérnyomáscsökkentők bevétele. Az, hogy az esti gyógyszerbevétel előtt jó értéket észlel, az azt jelenti, hogy a reggel alkalmazott készítmények hatása megfelelő. Amennyiben elhagyja az esti gyógyszer bevételét, akkor – sajnos – jó eséllyel hajnalban, kora-reggel jelentősen emelkedett értéket fog észlelni. Ez azért is különösen veszélyes, mert ezekben az órákban a leggyakoribb a szélütés (stroke), a szívinfarktus és a hirtelen kialakuló szívelégtelenség gyakorisága. Sajnos ez akkor is fennállhat, ha egyszeri gyógyszerkihagyást követően másnap még nem észleli a jelenséget. Amennyiben tartósan alacsonyabb vérnyomásértéket észlel, akkor se hagyja el az esti gyógyszereit, hanem konzultáljon a gondozását végző orvossal, aki elképzelhető, hogy kismértékű csökkentést fog javasolni, esetleg 24 órás vérnyomás-monitorozást végez az éjszakai vérnyomás jobb és pontosabb megítélése céljából.

szerzo

Dr. Páll Dénes

1991-ben szerzett általános orvosi diplomát Debrecenben. Ez idő óta az egyetem I. Belgyógyászati Klinikáján dolgozik, 2008 óta mint egyetemi docens. 2004 óta a Regionális Hipertónia Centrum vezetője. Belgyógyász és kardiológus szakorvos, illetve egészségügyi szakközgazdász, menedzser. A Hypertonia gondozás minősített orvosa és az Európai Hipertónia Társaság specialistája. PhD fokozatot 2002-ben szerzett, 2007-ben habilitált. 2002 óta a Magyar Hypertonia Társaság vezetőségi, 2004 óta elnökségi tagja, jelenleg a társaság vidéki titkára. Tudományos érdeklődési területe a fiatalkori hipertónia.

Megjelent a hypertonia2011/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!