Szerző: Dr. Barta László Feltöltés dátuma: 2014.11.28.

Mindenáron kezelni!

A hipertónia kezelése a legtöbb esetben hosszú távon, akár egész életen át tart. Ennek elfogadása, megértése a páciensek számára nem könnyű feladat. A magasvérnyomás-betegséggel kapcsolatos tanulmányok, statisztikák szerint a kezeletlen hipertónia az agyi katasztrófák kockázatát akár négyszeresére, a szívelégtelenségét háromszorosára, a szívinfarktusét kétszeresére növeli.

Illusztráció

A magas vérnyomást tehát egy egész életen át kezelni kell(ene). Ez pedig anyagilag is nagy teher mind a betegek, mind az egészségügyi ellátás számára. Hazánkban az 55 éven felüli lakosság 50, a 65 éven felüliek közel 80 százaléka érintett. Saját praxisomban tapasztalom, hogy milyen nagy a 30-40-es éveikben járó hipertóniások száma is.

A kezelés lényege, hogy a páciens vérnyomása a célérték alatt legyen. Ez többnyire 140/90 Hgmm, de bizonyos társbetegségek (pl. cukorbetegség) esetén ennél alacsonyabb.

E lap hasábjain is sokszor olvashatták, hogy a célérték eléréséhez gyakran 2-4-féle hatóanyagra lehet szükség. Türelem, a vérnyomás ellenőrzése, az otthoni naplóvezetés, a felmerülő problémák megbeszélése lehet egy jó orvos-beteg kapcsolatban az eredményes beállítás alapja.

A hipertónia kezelésének öt alappillére

1. egészséges életvitel kialakítása,
2. a káros hatású szenvedélyek (alkohol, dohányzás) elhagyása,
3. megfelelő táplálkozás,
4. rendszeres mozgás,
5. előírásszerű gyógyszerszedés.

Ezek együttese biztosítja, hogy a vérnyomás csökkentésén túl az érrendszeri betegségek is megelőzhetők legyenek.

Minden betegnél egyedi szempontok alakítják a gyógyszerek számát, adagolását. Életkor, társbetegségek, munkavégzés, mellékhatások lehetőségei, hogy néhányat említsek. Az utóbbi évek során egyre gyakrabban kell tekintettel lennünk egy másik döntő tényezőre, a betegek gyógyszerköltségére.

A gyógyszerválasztásban az ár kérdése komoly szakmai kihívást jelent. Ha a beteg nem veszi be, vagy megfelezi a gyógyszerét, netán ki sem váltja, hová kerül a korábban említett célértéktől? Ilyen probléma a gyógyszerártól függetlenül, az együttműködés hiánya miatt is bármikor előfordulhat.

Mit tehet, mit tegyen a kedves Olvasó? Hisz mindig az Ön jövője, az élete a tét!

Ha eddig még nem alakult ki a jó kapcsolat a háziorvossal, kezelőorvossal, akkor feltétlenül tenni kell érte. Az állapotát, betegségét megismerni akaró, együttműködésre kész pácienssel tud az orvosa tartós eredménnyel foglalkozni. Egy bizalmas orvos-beteg kapcsolatban nyíltan beszélhetünk családi és életkörülményeinkről, munkánkról, esetleges munkanélküliségről, anyagi problémáinkról.

Természetesen mindezek a tényezők az állapotunkat, a vérnyomásunkat is befolyásolják.

Sajnos egy több gyógyszerre szoruló hipertóniás cukorbeteg patikaköltsége igen magas lehet, és még hol van a kívánatos „egészséges életmód” további többletkiadása! Kivel beszélhetnénk meg ezt a nehéz kérdést, ha nem a körülményeinket, betegségünket jól ismerő háziorvossal.

A vérnyomás célértékének elérésére törekszünk, de a kezelés legfőbb célja a szövődmények, az esetleges érkatasztrófák elkerülése! A sokoldalú, korszerű kezelés mindig komoly költséggel jár. Nem könnyű az igen nagy számú és komoly árkülönbözetű vérnyomáscsökkentő gyógyszerek között az éppen megfelelőt és megfizethetőt kiválasztani. Működjünk türelmesen együtt kezelőorvosunkkal, és sikerülni fog.

De ne feledjük, egy ágyhoz kötött, lebénult beteg pelenkaköltsége egymagában sokszorosa a legdrágább vérnyomáscsökkentőnek!

szerzo

Dr. Barta László

Intenzív terápiás gyakorlatot követően több mint négy évtizede családorvos ugyanazon körzetben. Harminc éve segít a leendő háziorvosok és az orvostanhallgatók gyakorlati oktatásában. Legfontosabb törekvése a magas vérnyomás és a cukorbetegség korai felismerése, eredményes kezelése, gondozása, és egyben a páciensek helyes életmódra nevelése.

Megjelent a hypertonia2011/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!