Szerző: Dr. Páll Dénes Feltöltés dátuma: 2014.11.28.

Az orvos válaszol

Vérnyomásom 160/100 Hgmm, mindezek mellett jelentős súlyfeleslegem is van. Szeretnék fogyni, a diéta mellett testmozgást is javasoltak. Nem fog tovább emelkedni a vérnyomásom a sportolás hatására?

Mind a testsúlycsökkentés, mind a magasvérnyomás-betegség szempontjából a rendszeres, ún. dinamikus testmozgás nagy jelentőségű. A fizikai aktivitás szempontjából a fokozatosságra és a rendszerességre kell helyezni a hangsúlyt. Amennyiben korábban Ön nem végzett rendszeresen testmozgást, akkor kis lépésenként lehet növelni az aktivitás mértékét. Kezdetben a séta is megfelelő, majd a hetek múlásával mind a megtett távolság, mind a tempó fokozható. A későbbiekben az úszás, a kerékpározás, a kocogás is igen kedvező. Hetente legalább 3-4 alkalommal 30–45 perces aktivitás szükséges. A hirtelen erőkifejtéssel járó tevékenység (pl. kifejezetten nagy súly emelése) kerülendő. Amennyiben sikerül a túlsúlyát mérsékelni, önmagában ettől is várható a vérnyomás csökkenése. Mindezek mellett mind a vércukor-, mind a vérzsír-szintekben is kedvező változás várható.

A vérnyomásom általában 170/70 Hgmm. Az orvosom vérnyomáscsökkentő gyógyszert javasolt. Szedjem-e a gyógyszert, nem fog tovább csökkenni a második vérnyomásérték?

Önnek izolált szisztolés hipertóniája van, amely azt jelenti, hogy „csak” az első érték, az ún. szisztolés vérnyomás emelkedett, míg a második érték, az ún. diasztolés vérnyomás normális, gyakran alacsony. Ez általában idősebb korban észlelhető, amikor is az erek a fokozott érelmeszesedés következtében elveszítik rugalmasságukat, merevebbé válnak. A szív által kipumpált és az erekben áramló vér a meszes, merev erekből gyorsan visszaverődik, és korábban, már az ún. szisztolé idején visszaérkezik a szívbe, ezáltal „növeli” az első vérnyomásértéket, és ez fog „hiányozni” a második értékből, ami alacsony lesz. Az utóbbi évtizedek vizsgálati bizonyították, hogy ez az állapot egyértelműen kóros és gyógyszeresen kezelendő. Minél nagyobb a két vérnyomásérték (szisztolés és diasztolés) különbsége, annál nagyobb a veszélye egy szív- és érrendszeri katasztrófának, tehát annál inkább indokolt a vérnyomáscsökkentő szer alkalmazása. Az első érték csökkenése mellett nem várható a második érték további mérséklődése.

szerzo

Dr. Páll Dénes

1991-ben szerzett általános orvosi diplomát Debrecenben. Ez idő óta az egyetem I. Belgyógyászati Klinikáján dolgozik, 2008 óta mint egyetemi docens. 2004 óta a Regionális Hipertónia Centrum vezetője. Belgyógyász és kardiológus szakorvos, illetve egészségügyi szakközgazdász, menedzser. A Hypertonia gondozás minősített orvosa és az Európai Hipertónia Társaság specialistája. PhD fokozatot 2002-ben szerzett, 2007-ben habilitált. 2002 óta a Magyar Hypertonia Társaság vezetőségi, 2004 óta elnökségi tagja, jelenleg a társaság vidéki titkára. Tudományos érdeklődési területe a fiatalkori hipertónia.

Megjelent a hypertonia2011/2. számában

Kiadványaink

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!