Szerző: Ambrus Zsófia Feltöltés dátuma: 2014.11.23.

Olvasói levelek

Tisztelt Hölgyem!

Elnézését kérem, hogy zavarom, de szeretnék Öntől a cikke alapján tanácsot kérni. Jelenleg 82. évemben lévő nyugdíjas vagyok. Sok bajom van, többek között ingadozik a vérnyomásom, amelyre rendszeresen szedek gyógyszert, és ugyancsak rendszeresen orvosi felügyelet alatt állok. Sajnos a reumatikus fájdalmak is (főleg a nyakamat és hátamat érintve) gyötörnek időnként.

Kb. 40 éves koromtól kezdve egész 70 éves koromig rendszeresen (naponta, kétnaponta) jártam úszni az egyetemi uszodába, ahol egy 25 méteres medence volt, majd a lakásunkhoz közel lévő iskolai uszodába, ahol szintén 25 méteres uszoda volt. Esetenként, fokozatosan, 500–800 métert úsztam. 2001-ben abbahagytam az úszást, mert a nyakcsigolyám meszesedése miatt többször elszédültem. Ez azóta javult, bár néha most is enyhén szédelgek.

Az úszás nagyon hiányzik, szívesen újrakezdeném, de félek, hogy mit csinálok, ha úszás közben, az úszás közbeni nyakmozgástól, rám jön a szédülés.

Kérném szíves tanácsát, hogy megpróbáljak újra úszni, vagy tegyek le az ilyen tervekről? Válaszát, amelyet nagyon várok, előre is köszönöm.

Tiszteletteljes kézcsókkal:

RE

Kedves RE!

Nagyon nagy örömmel olvastam levelét, hiszen Ön a tökéletes példa arra, hogy 82 évesen – a fájdalmainkkal, betegségeinkkel, bajainkkal együtt is – lehet fitten és örömmel élni. Egészségi állapotát teljes körűen nem ismerhetem, ezért a levelében leírtak alapján válaszolok kérdésére. Önnek 40 évig örömet okozott az úszás, nem feltétlenül kell lemondania róla még 82 évesen sem!

A vérnyomás- és reumatológiai panaszai néhány óvintézkedést azonban szükségessé tesznek. Lehetőleg mindig kísérővel menjen uszodába: egy sporttárssal, egy ismerőssel szövetkezve, így bármikor, ha elszédül, vagy rosszul érzi magát, ott lesz egy biztos támasz, aki felállítja, esetleg a partra kíséri Önt pihenni. Kérje ki orvosa véleményét, mielőtt úszni indul, hiszen háziorvosa ismerheti a legjobban az Ön egészségi állapotát. Ha anyagilag megteheti, akkor személyi edzővel is úszhat (a legtöbb uszodában erre már van lehetőség), ilyenkor biztos szakmai segítséget kap, a személyi edző csak Önnel foglalkozik az uszodai ottléte alatt.

Beállított, normális vérnyomással, jó közérzettel induljon csak úszni! Felejtse el a versenytempót, ne akarjon rekordokat döntögetni! Pár tempó után is jóleshet már egy kis pihenés, lebegés a vízen, egy-két légzőgyakorlat. Az is elég, ha csak az uszoda pereméhez kapaszkodva mozgatja át magát egy kis könnyed vízi tornával. A nyaki panaszok miatt mindenképpen a háton való úszás javasolt, ha így is van vízbiztonsága. A megtett hossz és az idő nem számít! Mindig csak annyit ússzon, amennyi jólesik. A táv valamikor több hossz is lesz, máskor pedig pár karcsapás fog jólesni, vagy csak egy mártózás. Nem kell lemondania a vízről, és annak szellemre-lélekre-testre tett jótékony hatásáról! Ha heti rendszerességgel nem is tudja megtenni, de havonta egyszer-kétszer biztosan jó kikapcsolódást jelenthet egy társakkal-kísérőkkel együtt eltöltött uszodai program.

Nagyon jó egészséget kívánunk Önnek!

szerzo

Ambrus Zsófia

Személyi edző, gerinctréner és mozgásterapeuta. Több mint 20 éve dolgozik fitness-wellness területen. A preventív célú csoportos mozgásoktatás mellett gyógytornászokkal és dietetikusokkal karöltve végzi rehabilitációs munkáját fővárosi fitness-klubokban. Kinesio-taping terápia és flossing-terápia együttes alkalmazásával sérült versenyzők edzésével is foglalkozik, hogy a sportolók minél előbb újra pályára léphessenek.

Megjelent a hypertonia 2011/1. számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!