Szerző: Szabó Zsuzsa Feltöltés dátuma: 2011.11.25.

Virtuális labor az interneten – laborlelet.hu

A laborlelet.hu internetes oldal a laboreredmények megértésében, a laborvizsgálatokra való felkészülésben, egyes betegségtípusok leírásában és laborértékekkel kapcsolatos tájékoztatásban nyújt segítséget laikusok számára. A Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság biológusa, dr. Herczeg Tamás szerkesztette weboldal látogatottsága csúcsokat döntöget hazánkban. A kattintások száma és az oldalon történő böngészési idő ma nemzetközi mércével mérve is kiugróan magas hazánkban. Habár ennek hátterében érezhető általános egészségügyi állapotunk siralmas volta, ezzel együtt felsejlik a változtatás igénye és időszerűsége is.

Illusztráció

Sikeres hazai indulás

A „laborlelet” elektronikus szakmai adatbázist az Amerikai Kémiai Társaság (AACC) indította útjára 2001-ben, majd megkezdődött az adaptálása az európai viszonyokhoz is. Európában először Spanyolország, majd Németország és Lengyelország csatlakozott a kezdeményezéshez, ezután, 2007-ben Olaszország és Magyarország – a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság (MLDT) felkarolásával –, végül az elmúlt év őszén Kína indította útjára a honlapot.

Bizalom a nagyközönség felé

Az oldal látogatottsága az összesített adatok szerint az USA-ban a legnagyobb, azonban az Internet-használók számának arányához viszonyítva hazánkban a legolvasottabb, ami 1,2 százalékot jelent. A honlap laikusokhoz szól, ami azonban nem jelenti azt, hogy szakmabeliek számára ne tartalmazna hasznos és értékes információt, ez lehet az egyik oka népszerűségének. A honlap nemzetközileg is elfogadott célkitűzése volt, hogy a nagyközönség számára is érthető módon fogalmazza meg a közzétett információkat. Ezt a célt hazánkban kiválóan sikerült teljesíteni, ahol ugyanis szakzsargonnal tűzdelve érhető el az oldal, ott az olvasottsági mutatók jóval alulmaradnak.

Az oldal használata

Illusztráció

Szűrések életkor szerint

A laborlelet.hu adatbázisa alapvetően az életkorokhoz kapcsolódó szűrésekre épül. Ezek alapján elérhetők újszülöttek, csecsemők, gyermekek, serdülők, 50 év felettiek, fiatal felnőttek, felnőttkorúak és terhesek szűrővizsgálatához kapcsolódó információk, betegségleírások.

Vizsgálatok leírása

A laboratóriumi vizsgálatok leírásainak felépítésében először a vizsgálat célja, szükségessége szerint tájékozódhatunk. Ezután a mintavételre való felkészülés, a vizsgálat menete, célja szerint találhatunk információt.

Laborlelet értékelése

Ha már kezünkben tartjuk a leletet, a legfontosabb lehetőségünk az eredmény értékelése referenciaértékekkel, konkrét példákkal. Fontos tudni, hogy az adatbázis nem tartalmaz standard referenciatartományokat, hiszen ezek adott népességre vonatkoznak, ill. a mérés helye és módja szerint is eltérőek lehetnek. E helyett a tendencia kerül előtérbe, annak megállapítása, hogy az értékek változnak-e, és ha igen, milyen irányba, ami meghatározó adatokat szolgáltat a kezelőorvos számára. Az oldalt elsősorban azok nézegetik, akiknek van legalább egy referenciaértéken kívüli laboratóriumi eredményük. A másik gyakori keresési eset a gyermekek felkészítése a vizsgálatokra és az idősek segítése.

Labor kérdezz-felelek

Az oldal látogatóinak lehetőségük van kérdéseket feltenni az oldal szerkesztői felé, melyre három napon belül várhatnak válaszokat. Az oldal azonban irányadó, tájékoztató jellegű, nem helyettesíti a szakorvosi értékelést!

Kapcsolódó adatbázisok

Lehetőségünk van kapcsolódni más adatbázisokhoz is, pl. felkereshetünk egy vérképet, ami nem csak a laikusok, de a szakma számára is hasznos lehetőséget nyújt.

Mi is az, és hogyan állapítják meg a referenciatartományt?

Röviden: Nagyszámú egészséges embernél meghatározzák az adott paramétert, és megnézik, hogy milyen tartományon belül tekinthetők az eredmények „normál”-nak.

Kissé részletesebben: Először meg kell határozni azt a népességcsoportot (populációt), amelyre majd a referenciatartomány vonatkoztatható. Ilyen populáció lehet például az adott területen élő 20 és 30 év közötti, egészséges nők összessége. Közülük a lehető legtöbbnél elvégzik a vizsgálatot, és meghatározzák az eredmények átlagát és szórását. A referenciatartományt úgy képezik, hogy az alsó érték egyenlő az átlagból kivont kétszeres szórással, a felső érték pedig az átlaghoz hozzáadott kétszeres szórással.

A „referenciatartomány” helyett gyakran használják a „normáltartomány” vagy „normálérték” kifejezést is. Szabatosabb és pontosabb a „referenciatartomány” használata, mert amíg a referenciapopuláció jól meghatározható, addig a normálértéket hordozó populáció igen nehezen. Ha egy vizsgálat eredményét különböző populációkon mért eredményekkel vetjük össze, könnyen kiderül, hogy ugyanaz az eredmény az egyik esetben „normál”-nak felel meg, míg a másikban nem szükségképpen az. Tipikus példa erre a várandós nőknél mérhető kémiai paraméterek eltérései, ezért számukra több vizsgálatnál is speciális referenciatartományt kell készíteni.

(forrás: laborlelet.hu)

A hazai siker nyomasztó háttere

A hazai siker egyik oka az lehet, hogy a magyar lakosság egészségügyi állapota, mondhatni nem ideális. Minden ember, aki kora vagy tünetei miatt laborvizsgálaton esik át, nagy valószínűséggel eltérést fog tapasztalni az egészséges állapotától és több kóros laborértéke is lesz. Ha egy vérvétel során például 40–50 paraméterre kiterjedő laboratóriumi tesztet tekintünk át, nagy eséllyel találunk legalább 3-4 olyan értéket, melyet felkiáltójellel láttak el: azaz valamely irányban eltér a referenciaértékektől.

A referenciatartomány határai

A referenciatartomány fogalma kapcsán fontos megjegyezni, hogy a meghatározott tartományon belüli értéksávba csupán a teljesen egészséges népesség 95%-a esik bele. Ha 100 teljesen egészséges egyént vizsgálunk meg, abból 5 ki fog esni a referenciatartományból. Nézzük példának a vércukorszint – glükózszint – eredményeit. A referenciatartomány határértékei 3,6–6,0 mmol/liter. Amennyiben a szűrővizsgálaton 3,5 vagy 6,2 mmol/liter eredményt kapunk, az már kiesik a tartományból. Ez azonban még nem jelent feltétlenül betegséget, elképzelhető, hogy csupán azon 5%-ba eső érték, mely nem a tartományon belüli. Kétségtelen azonban, hogy ha már 20 mmol/liter értéket mérnek, az teljességgel kizárt, hogy egészséges egyéntől származzon.

A honlap nem szakorvos

Ha valaki a laborlelet.hu-ra kattintva tanulmányozza leletét és a saját eredményeiben eltérést tapasztal, mindenképp figyelembe kell vennie az előbbiekben leírtakat. Az oldal fontos küldetése, hogy ne tápláljon alaptalan ijedelmeket, és ne keltse alaptalanul betegségek képzetét az emberekben, ehhez azonban még a keresés megkezdése előtt némi tájékozottság szükséges. Egy-egy kisebb eltérésnek sokszor banális oka lehet, nem érdemes túl hamar kombinálni, és képzelegni. Az emberek félnek a betegségektől, különösen a ráktól, hazánkban főként a magas halálozási arányoknak köszönhetően. Ha valakinek olyan eltérése van, mely alapján felmerülhet egy rosszindulatú betegség gyanúja, jó lenne, ha nem saját magát emésztve, a szomszéddal beszélve meg ijedne halálra, hanem pl. a laborhoz fordulna, mely a tesztet végezte, vagy az orvossal konzultálna, aki a beutalót kiállította. A laborlelet.hu viszont tájékoztat, amennyiben a tesztértékek magyarázatra szorulnak, vagy ha a beteg nem kapott bővebb felvilágosítást, esetleg észrevett egyéb eltéréseket, és közérthető formában információt ad egyes kórképekről is. Azonban a szakorvost nem helyettesíti!

Szabó Zsuzsa

Megjelent a hypertonia2010/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!